Home » Salg av nikotinposer er skadelig for unge mennesker: helseorganisasjoner

Salg av nikotinposer er skadelig for unge mennesker: helseorganisasjoner

by Edvard Munch

Kanadiske helseorganisasjoner ber helseministrene om å stanse salget av nikotinposer inntil beskyttelse kan settes på plass for å forhindre avhengighet blant unge mennesker.

På en pressekonferanse tirsdag sa helseorganisasjoner «umiddelbar handling» var nødvendig for enten å omklassifisere nikotinposer som reseptbelagte produkter eller suspendere salget.

«Dette er tilnærminger som kan implementeres raskt, uten regelmessige reguleringsendringer. De kan ganske enkelt gjøres administrativt,» erklærte Flory Doucas, meddirektør og talsperson for Quebec Coalition for Tobacco Control.

Health Canada godkjente Zonnic nikotinposer for salg i juli under Natural Health Products Regulations, og i oktober begynte Imperial Tobacco Canada å selge produktet.

«Med tiltalende smaker som Tropic Breeze, Chill Mint og Berry Frost, og med små, fargerike pakker som godt kan inneholde godteri, vil unge mennesker selvfølgelig ønske å kjøpe dem,» sa Rob Cunningham, seniorpolitisk analytiker ved Society Canadian Cancer Samfunn. «Det ødeleggende resultatet er at unge mennesker vil finne seg selv fanget i nikotinavhengighet.»

Den føderale Tobacco and Vaping Products Act forbyr salg av tobakksprodukter og vapingprodukter til alle under 18 år og begrenser markedsføringen av disse produktene. Alle provinser har også lover som forbyr salg av tobakksprodukter og vapingprodukter til ungdom, da aldersgrensen til hver provins er forskjellig.

Siden føderale og provinsielle lover ikke gjelder for nikotinposer, kan en butikk selge produktet til noen under 18 år uten å motta gebyrer eller bøter, som håndhevingsbyråer sier at helse utgjør et «regulatorisk gap».

Dette til tross for at Zonnic nikotinposer har godkjent at produktet ikke skal brukes av personer under 18 år.

Helseorganisasjoner har bedt helseminister Mark Holland og assisterende helseminister Ya’ara Saks om å iverksette «umiddelbare tiltak».

«Har vi ikke lært leksjonene fra elektroniske sigaretter?» sa Cynthia Callard, administrerende direktør for Physicians for a Smoke-Free Canada.

«Med tanke på økningen i vaping blant unge mennesker, hvordan er det mulig at Health Canada godkjenner markedsføring av en ny kategori nikotinprodukter, solgt av et tobakksselskap, med ekstremt utilstrekkelig regulering på plass?

Related Videos

Leave a Comment