Home » Russland stenger konsulatet i Gøteborg

Russland stenger konsulatet i Gøteborg

by Liv Ullmann

Russland stenger konsulatet på Sankt Sigfrids etasje i Gøteborg. Årsaken hevdes å være Sveriges «konfrontasjonskurs» mot Russland og en pågående «russofobisk kampanje».

Forretninger ved konsulatet avsluttes 1. september.

Nyhetsbyrået skriver at den svenske ambassadøren Malena Mård ble innkalt til det russiske UD torsdag morgen.

Samtidig ble fem svenske diplomater utvist fra Russland og tillatelsen til det svenske generalkonsulatet i St. Petersburg ble inndratt, igjen fra 1. september.

«Den svenske ambassadøren har blitt informert om at russisk side, som svar, har besluttet å erklære fem svenske diplomater som persona non grata, inkludert tre ansatte ved den svenske ambassaden i Moskva», skriver det russiske utenriksdepartementet, ifølge Tass.

Sverige har utvist fem russiske diplomater

25. april kunngjorde Sveriges utenriksminister Tobias Billström i et intervju med SVT utvidelse at fem russiske diplomater ville bli utvist fra Sverige. Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zacharova sa den gang at det var en del av en «voksende anti-russisk linje» og advarte om at Russland ville svare. Nå sier det russiske utenriksdepartementet at forholdet til Sverige er «på et ebbe så lavt som noen gang» og beskriver den svenske aksjonen som «et åpent fiendtlig skritt av Stockholm», melder Russian Kommersant.

Tre dager etter den svenske utenriksministerens utbrudd forlot den russiske generalkonsulen i Gøteborg, Anastasia Fedorova, Sverige og takket sine kolleger i en e-post, ifølge GP.

«Tiden flyr og det er på tide for meg å si farvel til dere alle. Mitt oppdrag her er fullført og jeg reiser hjem til Russland. Jeg ønsker dere all velstand, optimisme, visdom og god helse. Håper å møte deg i Moskva en gang.

Det russiske konsulatet ønsket ikke å svare på fastlegens spørsmål om generalkonsulens hjemkomst. Også det svenske UD svarte den gang «ingen kommentar».

Billström: «Det er veldig beklagelig»

Det svenske UD bekrefter overfor GP at de fem diplomatene som nå blir utvist er Russlands svar på Sveriges beslutning i april om å utvise fem russiske ambassadetjenestemenn. Farnesina bekrefter også nedleggelsen av konsulatene i St. Petersburg og Gøteborg.

«Bakgrunnen for utvisningen av russiske tjenestemenn i april var at de hadde engasjert seg i aktiviteter som var uforenlige med Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser», skriver utenriksdepartementet i en e-post.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström kommenterer kunngjøringen i en uttalelse.

– Russemeldingen er svært beklagelig. Russland har valgt å utvise svenske diplomater som handlet innenfor rammen av Wienkonvensjonen og utførte rutinemessige diplomatiske aktiviteter i Russland, sier Tobias Billström.

– Vi beklager også sterkt den russiske kunngjøringen om generalkonsulatet i St. Petersburg. Konsulatet har vært en pådriver i det bilaterale folk-til-folk-samarbeidet mellom Russland og Sverige i vid forstand. Dagens avgjørelse er derfor en ytterligere bekreftelse på Russlands negative politiske utvikling og landets internasjonale isolasjon.

LES OGSÅ: Atomvåpen kan plasseres i Hviterussland

LES OGSÅ: Dette skjedde i grenseområdet mellom Russland og Ukraina

LES OGSÅ: Russiske diplomater trekkes frem som spioner

Vil du vite mer om hvordan fastlege jobber med kvalitetsjournalistikk? Les våre etiske regler Her.

Related Videos

Leave a Comment