Home » Norge tar oversikt over katastrofen: Stormen «Hans» knuser gamle nedbørsrekorder

Norge tar oversikt over katastrofen: Stormen «Hans» knuser gamle nedbørsrekorder

by Ashley Olsen

Noen dager etter stormen «Hans» og midt i et oppryddingsprosjekt, risikerer norske meteorologer en første vurdering av katastrofen. Hovedsaken: Stormfronten, i det minste regionalt, dverger alt som noen gang har blitt målt før – når det gjelder regn, flom osv.

Det er en motorvei nedenfor: E6 til Sør-Fron for å storme “Hans”. (Foto: Asbjørn Stensrud / Vegtrafikken)

Nærmere bestemt har det ikke regnet like mye på Østlandet som under uværet på over 100 år. Det går fram av en pressemelding fra Meteorologisk institutt som inneholder foreløpige data.

– Å bruke ordet «ekstrem» er nesten en underdrivelse, sa klimaforsker Hans Olav Hygen. Ifølge ham har det aldri tidligere blitt målt så store nedbørsmengder over så store områder på Østlandet.

Stormfront Hans er noe «de fleste av oss vil bare oppleve én gang»

«Det er noe de fleste av oss bare vil oppleve én gang. Det er ingen tvil om at denne hendelsen vil forårsake varig skade, avslutter Hygen dramatisk. Veitrafikksituasjonen ser faktisk ut til å forbedre seg time for time.

Katastroferapportstormen Hans 2
Rensearbeid etter skred av rusk på E6 (Foto: Vegtransportetaten)

Totalt ble det registrert nye dagsnedbørsrekorder ved 14 værstasjoner ved starten av uken. Varigheten av målingene på disse stasjonene varierer. I Vang i Valdres, for eksempel, er de fra 1902, noe som understreker hundreårskarakteren til «Hans».

Ta eksempelet med Valdres: en stor del av regnet som faller her havner i Begnaelva. Torsdag viste en målestasjon høylytt her NRK.noat nesten 700 kubikkmeter vann rant ut i elva i sekundet.

Den forrige rekorden fra 1951 var 450 kubikkmeter per sekund på samme sted, med målinger tilbake til 1949. De neste dagene vil vise hva som skjer videre. Du bør imidlertid ikke forvente mye godt.

Vår geografiquiz: Norge og dets landskap

Vil du dele dette innlegget?

Related Videos

Leave a Comment