Home » Norge: mennesker evakuert etter demningssprengning og flom

Norge: mennesker evakuert etter demningssprengning og flom

by Ashley Olsen

Etter stormen «Hans» I Norge ble tusenvis av mennesker evakuert etter demningssprengning og flom

Et oversvømt hus driver mot Braskreidfoss kraftstasjon. Ekstremværrelaterte flom i Sør-Norge har ført til mange skred og evakuering av hundrevis av mennesker.

© Cornelius Poppe/NTB Scanpix/AP/dpa

Stormen som rammet Skandinavia har blitt til en «nasjonal krisesituasjon» i Norge. Mange mennesker har blitt avskåret fra omverdenen på grunn av jordskred og flom.

I Norge er tusenvis av mennesker brakt i sikkerhet på grunn av massiv flom etter at en demning brast. Vannet kom inn fra siden av Braskereidfoss vannkraftstasjon, opplyser politiet onsdag. Stigende vann oversvømmet anlegget, som nå ikke lenger er i drift. Men «ingen ytterligere tiltak blir iverksatt på anlegget» for øyeblikket.

Konsekvensene er foreløpig ikke alvorlige, forklarte kraftverksoperatør Hafslund. «Så langt ser det ut til at avledning av vann gjennom demningen fungerer bra.» Det var allerede varslet at det var planer om å sprenge demningen i Glommaelva, den lengste elva i landet. Det norske forsvaret ble først tilkalt fordi dammens porter tilsynelatende ikke kunne åpnes på grunn av strømbrudd i generatorene.

I Norge må beboere evakueres på grunn av flom

I en egen uttalelse sa politiet at de hadde begynt å evakuere beboere rundt den hovne elven. Hun jobber også med å redusere vanntrykket på den lokale togstasjonen.

Politiet meldte også om evakuering fra oversvømte områder i flere andre deler av landet. I Innlandet, et av de hardest rammede områdene, ble mange mennesker avskåret fra omverdenen da mer enn hundre veier ble sperret av jordskred og flom. Regionordfører i Innlandet, Aud Hove, snakket i denne sammenheng om en «krisesituasjon i nasjonal målestokk». For mange steder klarer ikke nødetatene å nå de som trenger hjelp.

Justis- og offentlig sikkerhetsminister Emilie Enger Mehl sa også at situasjonen er «svært vanskelig i en stor del av landet». Ditt departement har derfor stilt syv ekstra helikoptre tilgjengelig for å støtte nødetatene. Norge og nabolandet Sverige har slitt med virkningene av Storm Hans siden helgen. Det kraftige regnet forårsaket av denne ekstreme stormen forårsaket mange flom og jordskred i de to skandinaviske landene.

Se i galleriet: Skiområder uten snø, innsjøer med lav vannstand og skogbranner allerede om våren: klimaendringene blir mer og mer merkbare i Tyskland, Europa og rundt om i verden. Ekstreme værforhold i 2023.

Hei AFP

Related Videos

Leave a Comment