Home » Norge: Helsemyndighetene ønsker alkoholadvarsler på grunn av kreftrisiko

Norge: Helsemyndighetene ønsker alkoholadvarsler på grunn av kreftrisiko

by Ashley Olsen

På grunn av kreftrisiko
Som tobakk: Norske helsemyndigheter vil ha alkoholadvarsler

I Norge, som med tobakk, kan det snart trykkes advarsler på alkoholholdige produkter som øl og brennevin

©Bill Oxford/Getty Images

De er allerede på sigarettpakker i mange land. Nå ønsker også helseforetaket slike advarsler på øl- og brennevinsflasker. For mye alkohol kan forårsake kreft. Dette må understrekes.

Alkohol er en del av mange anledninger. Glasset musserende vin for å feire. Et glass rødvin til middag. Eller øl etter jobb. Tilfeldig og ansvarlig drikking etter mottoet «Ingen kan nekte en æresdrink» er ikke et stort problem.

Imidlertid kan for mye av det ha helseeffekter. Det kan variere fra bakrus neste morgen til alkoholforgiftning til leverskade. I Norge ser imidlertid det lokale helseforetaket et annet helseproblem forårsaket av alkohol: kreft. Derfor anbefaler «Helsedirektoratet» merking på produkter som inneholder alkohol som advarer om at alkohol kan være kreftfremkallende.

Mange mennesker er uvitende om risikoen for kreft

Etaten sendte et 30 sider langt brev til Helsedepartementet og sa at advarslene kan være et viktig verktøy for å øke folks kunnskap om mulige helseeffekter av alkoholforbruk, som alkohol, melder NRK. NRK og avisen «Dagsavisen» rapportere. Det skal bemerkes at dette særlig gjelder sammenhengen mellom alkoholforbruk og kreft og hjerte- og karsykdommer.

«Mye av befolkningen er uvitende om sammenhengen mellom moderat alkoholforbruk og kreft,» sa myndigheten. Det ønskes derfor at skilt med advarsler på etiketter for øl, brennevin og lignende inngår i alkoholloven. Et detaljert og konkret designforslag skal vurderes senere, heter det.

Sara Underland Mjelva, seksjonssjef for forebygging i Kreftforeningen, sier til NRK at et merkesystem gjør det lettere for folk å ta gode helsebeslutninger. «Vi vet at bevisstheten om sammenhengen mellom alkoholforbruk og kreft er svært lav, og et slikt merkesystem vil være nyttig.»

WHO: tre millioner dødsfall av alkohol hvert år

Ifølge Mjelva er det «godt dokumentert» at alkohol øker risikoen for syv ulike krefttyper. Omtrent 1000 krefttilfeller i året kan tilskrives alkoholforbruk, med bryst- og tykktarmskreft som de vanligste. Det avgjørende her er det totale alkoholforbruket over tid.

de Verdens helseorganisasjon WHO advarer om konsekvensene av alkoholforbruk. På verdensbasis er det tre millioner dødsfall som følge av skadelig alkoholforbruk. Dette tilsvarer 5,3 % av alle dødsfall. «Skadelig alkoholforbruk er en årsak til mer enn 200 sykdommer og skader,» ifølge WHO. Noen kreftformer kan også være forårsaket.På venstre halvdel av bildet går en motorsyklist mot kameraet, til høyre flyr en motorsykkel gjennom luften

Skadelig alkoholforbruk er ansvarlig for flere sykdommer

Det er en årsakssammenheng mellom skadelig alkoholforbruk og en rekke psykiske og atferdsmessige lidelser, andre ikke-smittsomme sykdommer og skader. De siste koblingene er også etablert mellom skadelig inntak av alkohol og opptreden av smittsomme sykdommer som tuberkulose og utviklingen av HIV/AIDS.

WHO identifiserer måter å redusere eksponering for skadelig alkoholforbruk. Disse inkluderte regulering av markedsføring av alkoholholdige drikkevarer, regulering og begrensning av tilgjengeligheten av alkohol, og bevisstgjøring av folkehelseproblemene forårsaket av skadelig forbruk av alkohol.

Kritikken mot regelendringene i Norge kommer fra Petter Haas Brubakk, seniordirektør i NHO interesseorganisasjon Mat og Drikke. Han ber om at Norge venter med en regelendring til den er bestemt på EU-nivå. Han var også skeptisk til om skilt hadde noen innvirkning på alkoholforbruket.

rw

Related Videos

Leave a Comment