Home » Mediegiganter har brukt fotografer med påståtte koblinger til Hamas

Mediegiganter har brukt fotografer med påståtte koblinger til Hamas

by Liv Ullmann

Hamas-massemordet 7. oktober sjokkerte Israel så vel som resten av verden. Men noen fotografer, hvis bilder har blitt brukt av globale nyhetsbyråer som AP og Reuters, var til stede og dokumenterte terrorangrepene.

Nå er spørsmålet hvordan disse journalistene kunne vært der på et så tidlig stadium og om det er direkte koblinger til Hamas.

Nyheter

· Publisert kl. 10.00 11. november 2023

Nettstedet Honestreporting undersøker medieoppslag om Israel og publiserte en tekst som var vidt sirkulert, og spurte i hvilken grad fotografene som var til stede 7. oktober, og hvis bilder gikk verden rundt, var der ved en tilfeldighet.

«Hva gjorde de der så tidlig, det som normalt ville vært en rolig lørdag morgen? Var det koordinert med Hamas?», skriver En ærlig rapport, som mener det er alvorlige etiske og journalistiske spørsmål som skal løses.

En av fotografene som jobber for blant annet CNN og nyhetsbyrået AP, var der og kunne fotografere en brennende israelsk panserbil og fange øyeblikket en kibbutz ble angrepet.

I et innlegg på X som han senere slettet, publiserte han et bilde av seg selv ved siden av det israelske panserkjøretøyet. Han hadde verken på seg hjelm eller pressevest, noe som ellers ville vært normen for journalister i en krigssone.

Samme fotograf publiserte også på sosiale medier et bilde der han smilende mottar et kyss på kinnet fra Hamas-leder Yahya Sinwar, beskrevet som hjernen bak massakren 7. oktober.

Andre fotografer har lyktes han kom også tidlig til stedet og dokumenterte øyeblikkene da israelske sivile ble tatt som gisler og kidnappet av terrorgruppen. Et slikt bilde viser en israelsk soldat utsatt for brutal vold. Reuters brukte bildet og la til en advarsel om sensitivt innhold.

Men det stoppet ikke nyhetsbyrået fra å kåre det til et av «dagens bilder».

Samlet sett reiser dette alvorlige etiske spørsmål, mener Honestreporting. Hamas» aksjon har tydeligvis vært planlagt i lang tid. Er det da mulig å anta at disse journalistene «tilfeldig dukket opp ved grensen tidlig om morgenen uten forutgående koordinering med terroristene? Eller var de en del av planen?» spør nettstedet.

av den israelske regjeringen Pressesjefen sendte ifølge Politico et brev til mediegigantene om at fotografene ankom «sammen med Hamas-terrorister, for å dokumentere drap på israelske sivile, lynsjing av soldater og kidnappinger i Gaza». Statsminister Benjamin Netanyahu kalte mediene «medskyldige i forbrytelser mot menneskeheten».

I uttalelser benektet både Reuters og AP på det sterkeste å ha kjennskap til Hamas» terrorhandlinger. De fremhever i sine respektive svar at de samarbeider med frilansfotografer over hele verden.

Amerikanske CNN gjorde det har bestemt seg for å slutte å samarbeide med fotografen som er sett på bildet med Hamas-lederen. Til tross for dette sier kanalen at den ikke har funnet noen grunn til å tvile på hans journalistiske arbeid.

New York Times benyttet seg også av fotografenes tjenester, men avisen avviser kritikken og er i likhet med de andre utpekte mediene opprørt over de israelske anklagene, som den mener er falske.

Related Videos

Leave a Comment