Home » Like rettigheter for mange foreninger: DFB etterlater kvinner hardt hengt

Like rettigheter for mange foreninger: DFB etterlater kvinner hardt hengt

by Roald Amundsen

Mange assosiasjoner er like
DFB skuffer kvinner økonomisk

Amerikanerne har innført «likelønn» i sitt fotballforbund og mange forbund i Europa følger etter. Men den største forsinkelsen, det tyske fotballforbundet. Selv om det ville gitt en rekordpris for EM, er det et stort gap.

Da Bernd Neuendorf stoppet for lunsj forleden, fikk presidenten i det tyske fotballforbundet (DFB) en stor del av ønskene. «Det handlet om å ta kvinnefotballen i riktig retning, det vil si oppover», sa kaptein Alexandra Popp om den «gode utvekslingen» mellom det tyske landslaget og deres trener rett før finalen i EM (fra 6. til 31. Juli).

Hvis penger også ble diskutert ved bordet, forble det hemmelig. På den annen side har en rekke foreninger den siste tiden åpent varslet at de ønsker å sikre større økonomisk likestilling. USA har vært banebrytende i harmoniseringen av premier; de siste dagene har Spania, Nederland og Sveits iverksatt passende tiltak. Norge, England og Brasil har også gått denne veien.

DFB er sent ute. For selv om kvinner kan forvente en rekordbonus på 60.000 euro per spiller i tilfelle triumf i det niende EM og summen har økt betydelig sammenlignet med sluttfasen av 2017 (37.500 euro), kan vi ikke snakke om «likelønn». Tross alt ville hver spiller på landslaget ha mottatt € 400 000 for å vinne en tittel ved det siste EM.

Bierhoffs begrunnelse teller ikke for andre foreninger

Oliver Bierhoff forsøkte nylig å forklare hvorfor avviket er så stort. «Inntektene til turneringen er veldig annerledes for menn enn for kvinner», sa direktøren for DFB. «Vi mener at vi med økningen har vist at vi ønsker å fremme kvinnefotballen».

Faktisk er de totale premiepottene for turneringer for menn og kvinner milevis fra hverandre. For eksempel vil 16 millioner euro bli utbetalt til kvinnelige europeere og 331 millioner euro til menn. Dette avviket forhindrer imidlertid ikke andre foreninger i å samordne kontantstrømmene.

Tyske fotballspillere kan spørre motstanderne på fredagens EM-test hvordan det fungerer. Den sveitsiske foreningen (SFV) har tross alt sørget for at hovedsponsoren, Credit Suisse, vil betale samme premie til kvinner som til menn i fremtiden. SFV selv «fortsetter å kjempe for likestilling med egne tiltak».

Suksessbonuser vil bli justert til 100 prosent innen 2024. Dette gjelder også bonusutbetalinger i de siste rundene. Erstatning for kommersielle rettigheter likestilles også. Tyske internasjonale følger utviklingen i Europa med stor interesse. «Dette er utmerkede tegn, det kan sies at det er bevegelse,» sa Sara Däbritz, men de forskjellige premium-modellene måtte betraktes som «differensierte».

Mange spillere må jobbe deltid

Hun og lagkameratene håper på videre fremgang hos DFB – de ser ikke engang på sin egen inntekt. – Det økonomiske aspektet er én ting, men først må vi lage de grunnleggende ligastrukturene for alle klubbene, sa Svenja Huth. «Dette handler om infrastruktur – og at spillerne ikke trenger å jobbe 40 timer i uken».

I denne bestrebelsen ser den mangeårige lederen den beste produktposisjoneringen som det viktigste aspektet. «Våre spill bør starte på tidspunkter når vi kan nå flere mennesker – og ikke klokken 16.00 fordi markedet er der,» sa Huth, som sannsynligvis vil drive lobbyvirksomhet i kringkastere i DFBs interesse. Disse betingelsene er oppfylt, vi kan også komme nærmere økonomisk».

Related Videos

Leave a Comment