Home » Liberale krav: ingen SD-tjenestemenn i regjeringskontorer – Nyheter (Ekot)

Liberale krav: ingen SD-tjenestemenn i regjeringskontorer – Nyheter (Ekot)

by Russell Crowe

Sverigedemokrater får ikke ha politikere i regjeringskontorene dersom det blir en borgerlig regjering etter valget. Dette kravet kommer nå innenfra Venstre, i forkant av landsmøtet til høsten.

– Det betyr mye makt og innflytelse som jeg ikke vil se Sverigedemokraterna ha, sa Cecilia Elving, president i Kvinnors liberala förbund.

I vår bestemte de liberale seg for å jobbe for en borgerlig regjering etter valget, selv om den må stole på Sverigedemokraterna.

Men forholdet til SD fortsetter å splitte partiet. En rekke forslag i forkant av høstens landsmøte handler om at de liberale – på ulike måter – må sette klare grenser, røde linjer, for hva som kan kompromitteres og ikke, om det skulle bli et samarbeid der Sverigedemokraterna er med.

I et av forslagene som Ekot deltok i, stilles det et konkret krav: Liberalister må ikke hjelpe Sverigedemokrater med å få plass til embetsmenn i regjeringskontorer.

Da januarsamarbeidet med regjeringen var i gang, hadde Venstre fem politiske eksperter i regjeringskontorene. Men Sverigedemokrater skal ikke ha tilgang til det, mener Maria Jern, leder av de liberale i Falköping, og en av underskriverne av forslaget.

– Som parti er vi utrolig langt unna Sverigedemokraterna og vi bør ikke jobbe tett med dem, slik tilfellet var med Centerpartiet og Liberalerna og den sittende regjeringen, da avtalen ble inngått januar.

Cecilia Elving, president i Women’s Liberal Union, sier hennes viktigste politiske oppdrag er å gjøre Sverige mer likestilt.

– Jeg kan ikke se at det gagner likestillingen i Sverige at de har ansatte. Jeg vil se dem så langt unna som mulig som rett og slett uten strøm.

Partisekretær Juno Blom ønsker i denne situasjonen ikke å kommentere forespørselen fra partikameratene. «Alle forslag vil som vanlig bli behandlet av partistyret i løpet av høsten. Partistyret vil komme tilbake med svar på alle forslag knyttet til de sendte dokumentene», sa partipressesekretær Yoav Bartal i en kommentar til Ekot. .

Men partileder Nyamko Sabuni har tidligere sagt at hun ikke ønsker røde linjer mot enkeltpartier. – På den annen side har vi en rekke liberale verdier som vi alltid vil beskytte uansett hvem vi jobber med, sa hun til Svenska Dagbladet i juni.

Leder for Sverigedemokratiska gruppen, Henrik Vinge, mener muligheten for samarbeid ville blitt vanskeligere dersom liberalistene kom med en slik forespørsel.

Related Videos

Leave a Comment