Home » Jens Stoltenberg: NATOs generalsekretær blir sentralbanksjef i Oslo – Opinion

Jens Stoltenberg: NATOs generalsekretær blir sentralbanksjef i Oslo – Opinion

by Edvard Munch

Nei, han flykter ikke. Selv om nyheten kommer på et bemerkelsesverdig tidspunkt: Midt i den russisk-ukrainske krisen har NATOs generalsekretær annonsert at han ser etter en ny jobb – Jens Stoltenberg blir sjef for den norske sentralbanken. Han starter imidlertid ikke der før i desember, når hans NATO-periode for lengst er over. Den avsluttes i september.

I stedet for å fortelle verden om russisk aggresjon og Europas frihet, vil Stoltenberg forklare for nordmenn det vanskelige med stigende renter i fremtiden. Det som ser ut som en 62 år gammel statsmanns pensjonisttilværelse fra fronten til koselige kontorer, er faktisk et eventyr: mannen, hvis jordnære og effektive måter har vunnet venner fremfor alt, i motvind i Oslo.

Det var omstendighetene rundt utnevnelsen som vakte ramaskrik i Norge. Det er faktisk knapt noen som påpeker at Stoltenberg er godt kvalifisert for jobben sin. En økonom og dyktig kommunikator, han bringer ikke bare internasjonal innflytelse og tillit, men tar også med seg økonomisk erfaring: fra tiden som finansminister og senere som landets statsminister fra 2000 til 2001 og fra 2005. til 2013.

Men så er det problemet. Sentralbankens politiske uavhengighet er lovfestet. Jens Stoltenberg er den første eks-politikeren som ble utnevnt til sentralbanksjef på et halvt århundre. Dessuten er han en sosialdemokrat utnevnt av en sosialdemokratisk regjering. Faktisk var Stoltenberg som statsminister en gang overordnet for nåværende statsminister Jonas Gahr Støre. For mange lukter det hele av nepotisme og en norsk «Old Boys Club», spesielt da fortrolige middager med oljefondssjef Nicolai Tangen ble kjent.

Jens Stoltenberg har viet livet sitt til politikk siden han først ble med i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon som 14-åring. Før han forlot NATO i 2014, formet han Norge til å lede regjeringen som få andre – spesielt med sitt lederskap etter massakren på unge sosialdemokrater på øya Utøya i 2011, hvor også bekjente av Stoltenberg ble myrdet. Den gang oppfordret han Norge til «mer demokrati, mer åpenhet, men aldri naivitet».

Jens Stoltenberg ba fredag ​​nordmenn selv stole på ham: Han har lang erfaring med å «ikke overskride grensene for integritet» og forsvarer sentralbankens uavhengighet. Han vil ikke suspendere medlemskapet i sosialdemokratene. Regjeringen trenger ikke stemmer i Stortinget for Stoltenbergs nominasjon, men det er uvanlig for det konsensusorienterte Norge at et flertall av partiene stemte mot vedtaket. En talsmann for det sosialliberale Venstre-partiet kalte utnevnelsen «spektakulær» og «hensynsløs».

Andre roste valget, tabloidkommentatoren Verden promenade kalte dem «modige» og «oppreiste». I sin nye stilling vil Stoltenberg også føre tilsyn med det norske oljefondet – verdens største suverene formuesfond, med 1,3 billioner dollar i eiendeler og investeringer over hele verden. Stoltenbergs forsvarere sier han er den rette personen til å lede fondet gjennom de tumultariske årene som venter i global politikk. Selv sier Stoltenberg at han «gleder meg» med å komme på jobb. Inntil da vil de fortsatt ha nok for ham å gjøre i NATO.

Related Videos

Leave a Comment