Home » Hun kan ikke alltid gjøre hva hun vil

Hun kan ikke alltid gjøre hva hun vil

by Russell Crowe

Takket være sin varme og enkle holdning fant hun sin plass i landsmennenes hjerter. Men Norges kronprinsesse Mette-Marit lider av en alvorlig sykdom.

Blondt hår, engleaktig ansikt: Norge kunne ikke gjort kronprinsessen vakrere. Men da Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg inn i den norske kongefamilien i 2001, hadde hun i utgangspunktet bildet av en dårlig jente. Det var alenemorens ville festfortid som gjorde Mette-Marit til en mildt sagt ukonvensjonell kone for den gode kronprins Haakon. Er «noen sånn» en del av kongefamilien? Dette spørsmålet ble ikke bare stilt av norske medier. I mellomtiden har den vennlige kronprinsessen lenge vunnet over sine landsmenn. 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 50 år.

Den gang, før bryllupet, måtte Mette-Marit holde en pressekonferanse der hun gråtende tilsto sine ungdomssynder – blant annet var den kommende kronprinsessen kjent av politiet for relaterte forbrytelser på narkotika – og ba om unnskyldning. Men da de sa ja i Oslo Domkirke, var Norge forsonet – og trollbundet av nøytraliteten Mette-Marit og Haakon lever hverdagen med som en lappeteppefamilie. Mette-Marit giftet seg med sønnen Marius, prinsesse Ingrid Alexandra ble født i 2004 og den fyrstelige arvingfamilien ble fullført med prins Sverre Magnus i 2005.

Kongelige familier liker å si at de vil at deres avkom skal vokse opp «så normalt som mulig». Også Mette-Marit og Haakon bestemte seg for å gjøre det. Barna hennes gikk på offentlige skoler, Ingrid Alexandra jobbet som servitør for å tjene penger, og etter endt videregående fullførte hun et frivillig sosialt år før hun tok militærtjeneste.

Som alle medlemmer av kongefamilien ønsker de å fremstå som imøtekommende og omgjengelige. Familien bor i Skaugum-boligen, nesten 25 kilometer vest for Oslo. Kronprinsen sykler noen ganger til bypalasset. Å verne om miljø og klima ligger hans hjerte nært. På Instagram gir Mette-Marit og Haakon av og til et innblikk i hverdagen. Familien sendte nylig verden et bilde fra sommerturen på kongeyachten Norge.

Diagnose av lungefibrose

Kronprins Haakon deltar ofte på folkemøter uten kona, fordi hun ikke alltid kan gjøre det hun vil: I 2018 fikk Mette-Marit diagnosen kronisk lungefibrose. Lungene angripes av betennelse i bindevevet og de som rammes lider ofte av kortpustethet, hoste og kortpustethet. Det finnes ingen kur for lungefibrose, men hvis sykdommen diagnostiseres tidlig, kan progresjonen bremses.Kronprinsessen kunngjorde nyheten til sine landsmenn under et TV-intervju. I fremtiden vil hun ikke alltid være så fullt operativ som kronprinsessejobben krever av henne. «Det er klart at det vil være tider når jeg ikke er så sprek som jeg ønsker å være.»

Kongefamiliens utrolig høye godkjenningsrater skyldes i stor grad Mette-Marit. Uansett hvor hun dukker opp, blir hun hyllet som en popstjerne. Hans svigerdatter, sa kong Harald V i et intervju, hadde «utrolig gode kontakter med mennesker». Mette-Marit er engasjert i barn og unge, er engasjert i kampen mot AIDS og applauderer fra tribunen under idrettsarrangementer. Hennes lidenskap er lesing, som hun spesielt ønsker å inspirere unge mennesker til.

Et lite opprør lurer fortsatt i den tidligere festjenta: «Jeg har fortsatt mye opprør og protest i meg. Jeg spiller ikke rollen min slik mange forventer. Snarere motsatt. De første ti årene av ekteskapet vårt prøvde jeg å være det jeg forestilte meg en kronprinsesse, sa Mette-Marit i et intervju i 2019. Så la hun det fra seg. «Det er viktig å leve et liv som du kan forsvare. »

Et par kronprinser som «Empty Nesters»

Kronprinsessen venter rolig på sin 50-årsdag. – Jeg tror ikke mye vil endre seg over natten fordi du blir 50 snart, sa hun til NTB. «Men det er mange ting som endrer seg – vi er i en fase der barn snart forlater redet. Og det blir nok en ganske stor forandring.

Kronprins Haakon følger sin far til tronen i en ikke så fjern fremtid. Kong Harald V, 86, har dårlig helse og er ofte representert av sønnen. Mette-Marit feirer ikke bursdagen sin offisielt før 25. august, sammen med mannen sin, som fylte 50 år en måned tidligere. Etterpå inviterer kronprinsparet folk fra hele Norge til den store «gårdsfesten» på Oslo slott. Datoen ble bevisst valgt: det er bryllupsdagen til Mette-Marit og Haakon.

Related Videos

Leave a Comment