Home » Herman Miller produserer en stol for Nasjonalmuseet

Herman Miller produserer en stol for Nasjonalmuseet

by Russell Crowe

Når et nytt nasjonalmuseum åpner i Norge neste år, vil besøkende se den spesialdesignede Portrait Chair, produsert eksklusivt av Herman Miller, utstilt.

Med stykker fra samlinger rundt om i verden, basert på Sjælland Herman Miller (Nasdaq: MLHR) er ikke fremmed for museer. September markerte imidlertid begynnelsen på et nytt kapittel, med merkevarens første stol designet spesielt for et museum.

På Designer’s Saturday-arrangementet 2021 i Oslo, Norge fra 10.-12. september, ble deltakerne invitert til å ta en titt på landets etterlengtede Nasjonalmuseum, som åpner i juni 2022, samtidig som de får sjansen til å se Portrettstolen, designet. av norske Andreas Engesvik og produsert eksklusivt av Herman Miller, i rommet den er designet for.

Opprinnelsen til Portrettstolen startet for fire år siden som en del av en åpen konkurranse sponset av Statsbygg – Statens eiendomsstyre – og i samarbeid med Nasjonalmuseet.

Konkurranseutlysningen så for seg en innbydende og multifunksjonell stol som skulle brukes i museets mange offentlige rom, inkludert alle dets gallerier, storsalen, studierommene for trykk og tegninger, restauranten og loungebaren.

Prosessen startet med en åpen forhåndsutvalgskonkurranse som tiltrakk 26 kandidater. Fra disse ble 10 finalister valgt ut og navnene deres ble lagt inn i forseglede konvolutter for blind bedømmelse. En jury ledet av den britiske designeren Jasper Morrison begrenset deretter bidragene til én vinner, Engesvik.

På samme måte som et malt portrett har som mål å vise motivets likhet, personlighet og til og med stemning, er Portrettstolen designet for å legemliggjøre essensen av Norge, sa museet.

– Stolen er lastet med symbolsk betydning, sier Denise Hagströmer, designhistoriker og seniorkonservator for design ved Nasjonalmuseet. «Den har en offisiell identitet, fordi den faktisk ble bestilt av nasjonen, og den vil være stolen i museets viktigste offentlige rom. Det blir museets særegne designobjekt for samtids norsk designkultur”.

Formene og linjene til Portrait Chair refererer til formene og linjene til den sittende menneskekroppen. I tillegg til de enkle aksentene og naturmaterialene som er felles for moderne skandinavisk design, bærer Portraits slyngede linjer og universelle former frem Norges poetiske estetikk, bemerket museet.

– Jeg ønsket at dette skulle være en sjenerøs og komfortabel stol, men jeg tror det også er viktig, når man jobber i en familietypologi, å differensiere designet, sa Engesvik. «Portrettstolen er basert på en kjent form – sete og rygg i tre med stålrør – men den har blitt nøye proporsjonert og visuelt myknet.»

Hagströmer sa at norsk design har fått økende internasjonal oppmerksomhet de siste to tiårene.

– Dette var en gylden mulighet for museet til å bygge videre på dette ved å fremme norsk samtidsdesign, sa han. «Portrettstolen er sofistikert, tar omgivelsene i betraktning og manifesterer en historisk linje av design på samme tid og er ekstremt moderne.»

Når du har valgt design, prosessen gikk deretter over til valget av selskapet for produksjon av designet. Produsentens åpne anbudsprosess ble også utført av National Property Board.

«De konkluderte med at Herman Millers århundregamle historie og verdensomspennende omdømme skilte seg ut, det samme gjorde Herman Millers store forståelse av denne oppdragets art og viktigheten av samarbeid med Statsbygg, Nasjonalmuseet og Andreas Engesvik,» sa han. kalt Hagströmer. «Ytterligere aspekter som har skilt seg ut inkluderer Herman Millers ekspertise, kapasitet og fokus på kvalitet, forskning og utvikling, samt deres tekniske og miljømessige ledelse.»

Engesvik sa det var en ære å samarbeide med Herman Miller om prosjektet.

«For meg som møbeldesigner er det en stor anerkjennelse at et gammelt og prestisjefylt merke som Herman Miller vil produsere Portrait Chair,» sa han.

Selv om dette er Engesviks første prosjekt med merket Herman Miller, er det ikke det første med selskapet. Engesvik har jobbet med andre merker som er en del av MillerKnoll-kollektivet, blant annet det danske designmerket HAY og det skandinaviske merket Muuto.

Portrettstolen er nå tilgjengelig for kjøp som sidestol eller lenestol, med forskjellige utførelser og møbeltrekk gjennom Herman Miller. Museet planlegger å tilby en unik stolfinish i gavebutikken sin. Startpris er $630.