Home » En Wagner-desertør trolig arrestert på den norske grensen – på flukt til Russland?

En Wagner-desertør trolig arrestert på den norske grensen – på flukt til Russland?

by Russell Crowe
  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Andrei Medvedev (til høyre) med sin advokat utenfor en domstol i Oslo i april 2023. © IMAGO / NTB

Tidligere leiesoldat Andrei Medvedev ble arrestert i Norge mens han forsøkte å krysse grensen ulovlig. Frykten for Ukraina drev ham.

Grense Jakobslev – I november 2022 hoppet Andrei Medvedev av med rangen som sjef for Wagner-gruppen. Mens han flyktet fra Russland, søkte han asyl i Norge, hvorfra han deretter forsøkte å krysse grensen til Russland. 27-åringen skal ha blitt arrestert av distriktspolitiet under forsøket, men rømningsveien hans er fortsatt et mysterium.

Han kjempet trolig ved Bakhmut – Wagner-ørkenen klarte å rømme til Norge

I følge hans egne opplysninger kjempet den tidligere leiesoldaten Mevedev i den ukrainske krigen i Bakhmut, hvor han ledet en avdeling av 7. angrepsdivisjon, etter å ha sluttet seg til Wagners tropper i juli 2022. Etter utløpet av leiesoldatkontrakten hans i november, ble den forlenget. mot hans vilje. Den tidligere russiske hærsoldaten bestemmer seg deretter for å desertere.

Flukten førte ham først i skjul, hvor han gjemte seg i rundt åtte uker før han kunne rømme til Norge. 13. januar 2023 krysset Medvedev grensen ved Pasvikdalen, hvor han ble arrestert og i utgangspunktet varetektsfengslet. Der ba han om asyl og snakket deretter med blant andre britene. Verge om å være vitne til krigsforbrytelser.

Tidligere Wagner-sjef sannsynligvis arrestert mens han flyktet til Russland

Natt til 22. september skal Medvedev, som nå får bevege seg fritt i Norge, ha forsøkt å snu rollen. Han skal ha blitt pågrepet fredag ​​kveld i landsbyen Grense Jakobslev. Medvedev var nesten på det nordligste punktet av grensen mellom de to landene, på veien til Russlands Kolahalvøy. Offisiell bekreftelse av hendelsene venter imidlertid for øyeblikket.

Norsk avis viser sammenheng mellom politirapport om at en person ble arrestert mens han krysset grensen og Medvedev Barents Observer her. Bare timer før rømningsforsøket møtte den tidligere leiesoldaten en journalist fra Kirkenes-avisen. Medvedev sa at han ville krysse grensen og lette etter noen som kunne ta ham til norsk side. Begrunnelsen han ga var at han trodde han snart ville bli utlevert til Ukraina og at Russland var et tryggere alternativ for ham.

Så det ser ut til at Medvedev har funnet en måte å komme seg til grensen på, siden Grense Jakobslev ikke er tilgjengelig med offentlig transport. Det er ingen opplysninger om hvem som kan ha tatt med seg rømlingen. Den stort sett forlatte landsbyen gir den siste muligheten til å krysse grensen uten å ta sjøveien via Norgeelva. (hysj)

Related Videos

Leave a Comment