Home » Den norske byen absorberer skrekken fra lokalets pil og bueangrep

Den norske byen absorberer skrekken fra lokalets pil og bueangrep

by Russell Crowe

KONGSBERG, Norge (AP) – Innbyggere i en norsk by med en stolt arv av å lage mynter, våpen og sølv kjempet fredag ​​med den grufulle erkjennelsen at noen som bodde i samfunnet deres brukte pil og bue for å angripe folk som de handlet eller andre. kveldsaktiviteter – og klarte å drepe fem av dem.

På et sentralt torg i Kongsberg, en tidligere gruveby med 26.000 innbyggere omgitt av fjell og som ligger sørvest for den norske hovedstaden, la folk ned blomster og tente lys til ære for de fire kvinnene og en mann som døde i angrepet. Ofrene var mellom 50 og 70 år, opplyser politiet.

– Dette er et lite samfunn hvor nesten alle kjenner hverandre, så det er en veldig merkelig og veldig trist opplevelse for oss, sa Ingeborg Spangelo, en lærer som tok elevene med til det provisoriske minnesmerket. «Det er nesten surrealistisk eller uvirkelig.»

Offiserer pågrep en Kongsberg-beboer identifisert som Espen Andersen Braathen, en 37 år gammel dansk statsborger. Han ble arrestert omtrent en halvtime etter at han begynte å skyte piler på et supermarked der politiet prøvde å konfrontere ham, men mistet ham av syne da han skjøt på dem og de måtte ta dekning, sa politi.

Andersen Braathen fortsatte fra supermarkedet til et stille nabolag i sentrum av tre- og bjørkehus, hvor han skjøt folk på gaten og inne i noen leiligheter, opplyser politiet. Sammen med de fem drepte ble tre såret.

Politioverbetjent Per Thomas Omholt sa fredag ​​at tre våpen i alt ble brukt i angrepet, men han nektet å identifisere typene eller avsløre hvordan de fem ofrene ble drept, og sa at etterforskere må avhøre flere vitner. og at de ikke vil ha deres kontoer tilsmusset av det de leser i nyhetene.

Agentene som svarte på det første varselet klokken 6.13. pm, møtte forfatteren i supermarkedet. Der ble en off-vakt politimann skadet mens han handlet, angivelig skutt i skulderen av en pil. Politiet ble skutt to ganger med piler, og mens han søkte ly og etterlyste forsterkninger, klarte den mistenkte å rømme. Etterforskerne tror de fem ofrene ble drept senere.

– Drapene ble begått både utendørs og innendørs. (den mistenkte) besøkte forøvrig private adresser. I tillegg ble det skutt piler mot mennesker i det offentlige rom, sa Omholt på en pressekonferanse.

Den regionale aktor som foretok etterforskningen sa at Andersen Braathen tilsto drapene etter arrestasjonen, og politiet sa at de tror han handlet alene. Det norske innenlandske etterretningsbyrået sa torsdag at saken så ut til å være «en terrorhandling», men advarte om at etterforskningen pågår.

NRK sa fredag ​​at byrået, kjent under forkortelsen PST, i 2015 innhentet informasjon om Andersen Braathen og møtte den mistenkte i 2017. Året etter tok PST kontakt med norske helsemyndigheter om mannen og konkluderte med at han ikke var styrt av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk. VG-avisen sa at PST derfor mente å kunne gjennomføre et «småskalaangrep med enkle midler i Norge».

PST hadde ingen umiddelbare kommentarer.

Omholt sa at fra og med fredag ​​fortsatte etterforskerne å utforske mulige motiver eller årsaker til angrepet, men deres «sterkeste hypotese for motivet er sykdom». Hans «helse er blitt dårligere», sa offiseren, og nektet å gi detaljer.

«Vi jobber med flere hypoteser. De er svekket og styrket under etterforskningen, sa Omholt. Vi vil finne ut hva som skjedde og hvorfor.

Andersen Braathen ble overført til psykiatrisk avdeling. Omholt la til at «minst» to eksperter vil observere og evaluere Andersen Braathen for å fastslå om han var juridisk tilregnelig på tidspunktet for angrepet.

Den mistenktes psykiske helse gjorde at «det er viktig å få informasjon om tiltaltes fortid», sa Omholt og ba vitner kartlegge hans virksomhet de siste årene, blant annet på sosiale medier.

Massedrap er sjeldne i lavkriminalitets-Norge, og angrepet minnet umiddelbart om landets verste massakre i fredstid for et tiår siden, da en høyreekstremist drepte 77 mennesker med bombe, hagle og pistol.

– Skrikene var så intense og skremmende at det aldri var tvil om at noe veldig alvorlig var på gang, sa Kurt Einar Voldseth, bosatt i Kongsberg, som var kommet hjem fra et ærend da han hørte mas og mas onsdag. «Jeg kan bare beskrive det som et «dødsskrik», og det satt fast i hodet mitt.»

Voldseth sa at han kjente igjen angriperen, sa at han bodde i nærheten og «som regel går med hodet ned og hodetelefoner».

«Jeg snakket bare med ham noen få ganger, men jeg fikk inntrykk av at han kunne være en person med problemer,» sa hun.

Under en innledende behandling fredag ​​dømte en domstol i Kongsberg Andersen Braathen til varetektsfengsling i fire uker, inkludert to på glattcelle, og forbød ham å kommunisere med andre.

– Det vises til sakens svært alvorlige karakter, som også har vakt stor medieinteresse både nasjonalt og internasjonalt. Dersom tiltalte ikke er beskyttet av denne og andre fanger, kan viktige bevis gå tapt», heter det i dommen.

Han ble holdt på fem tilfeller av foreløpig drap og minst tre tilfeller av foreløpig drapsforsøk. Foreløpige siktelser er ett skritt unna formelle siktelser, og en terrorrelatert siktelse kan bli inngitt senere hvis bevisene støtter det, sa Omholt.

Andersen Braathen møtte ikke i retten. Hans forsvarer, advokat Fredrik Neumann, sa til det norske nyhetsbyrået NTB at han ikke har noen kommentar, og sa til sin klient: «Han godtok fengsling, så dette sier seg selv».

Politiet beskrev ham torsdag som en muslimsk konvertitt og sa «tidligere var det frykt for at mannen var blitt radikalisert». Men verken politiet eller Nasjonal etterretningstjeneste utdypet eller sa hvorfor de anmeldte Andersen Braathen eller hva de gjorde med informasjonen.

Ifølge norske medier ble Andersen Braathen dømt for innbrudd og narkotikabesittelse og en domstol ga ham besøksforbud i seks måneder etter at han truet med å drepe en av dem.

Senere fredag ​​la en dystert utseende Jonas Gahr Stoere, Norges nye statsminister som tiltrådte torsdag, ned en bukett i havet av blomster, lys og kort som ble lagt igjen på et sentralt torg i Kongsberg.

– Vi kjenner Kongsberg som en trygg by. Men det utrolige kan også skje, sa Gahr Stoere til publikum. «Vi står samlet når krisen rammer oss». Han kalte angrepet «brutalt og meningsløst».

Gahr Stoere reiste til den pittoreske byen omtrent 66 kilometer sørvest for Oslo, sammen med justisminister Emilie Enger Mehl.

Grunnlagt i 1624 som et gruvesamfunn etter oppdagelsen av sølv i området, er det her Det Kongelige Norske Myntverk holder til. I flere tiår har samfunnet hatt en våpenfabrikk som opprinnelig produserte skytevåpen og som nå huser forsvars-, romfarts- og teknologiselskaper.

___

Olsen rapporterte fra København, Danmark.

Related Videos

Leave a Comment