Home » Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Sudan og Syria

Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Sudan og Syria

by Ashley Olsen

Okkupert palestinsk territorium

I Gaza ble kampene rundt Al Shifa-sykehuset intensivert i løpet av helgen, og forårsaket skade på sykehusets vanntanker, oksygenstasjon, hjerte- og karsenter og fødeavdeling. Tre sykepleiere ble angivelig drept.

FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender rapporter at mens noen ansatte og pasienter har klart å rømme, forblir andre sittende fast inne, enten for redde til å forlate eller ute av stand til å gjøre det av medisinske årsaker.

Sykehus og medisinsk personell er spesifikt beskyttet av internasjonal humanitær lov. Enhver militær operasjon rundt eller inne på sykehus må iverksette tiltak for å skåne og beskytte pasienter, medisinsk personell og andre sivile.

OCHA advarer om at liv i Gaza henger i en tråd på grunn av oppbrukt drivstoff og medisinske forsyninger.

I går kunngjorde den palestinske Røde Halvmåneforeningen at Al Quds-sykehuset i Gaza by ikke lenger var i drift på grunn av mangel på drivstoff og strømbrudd.

Martin Griffiths, nødhjelpskoordinator, sa i et innlegg på sosiale medier sa han at ingenting kunne rettferdiggjøre krigshandlinger i helseinstitusjoner. Dette er uakseptabelt, forkastelig og må stoppe.

Etter kollapsen av tjenester og kommunikasjon på sykehus i nord, har Gazas helsedepartement ikke oppdatert antall havarier i Gaza siden 10. november.

Gaza har vært i strømbrudd i over en måned nå.

I går krysset 76 lastebiler som fraktet mat, medisiner, helseprodukter, flaskevann, tepper, telt og hygieneprodukter fra Egypt til Gaza. Dette bringer til 981 antall lastebiler som har kjørt inn i Gaza siden 21. oktober.

Sudan

Sudans humanitære forum møttes for første gang i dag, sammenkalt av undergeneralsekretæren for humanitære anliggender, Martin Griffiths, og den humanitære koordinatoren for Sudan, Clementine Nkweta-Salami.

Under møtet sa Griffiths at forumet var en avgjørende mulighet til å gjøre fremskritt mot å lindre lidelsene til det sudanesiske folket.

Han ba om konkrete tiltak for å beskytte sivile fra kamp og understreket at humanitære folk trenger trygg og uhindret tilgang til alle som trenger det.

Representanter for Sudans væpnede styrker (SAF) og Rapid Support Forces (RSF) deltok i det virtuelle møtet, i tråd med deres forpliktelseserklæring undertegnet i Jeddah forrige uke.

Representert var også medtilretteleggerne for andre runde av Jeddah-samtalene: Kongeriket Saudi-Arabia, USA og den mellomstatlige myndigheten for utvikling, som også representerte Den afrikanske union.

Syria

Den syriske regjeringen har forlenget med tre måneder, frem til 13. februar 2024, autorisasjonen gitt til FN til å bruke Bab al-Salam og Al Ra’ee overgangspunktene til å levere humanitær hjelp fra den andre siden av grensen mellom Tyrkia og nordvest i Syria.

FNs grenseoverskridende operasjon er fortsatt en redningsplanke for befolkningen i det nordvestlige Syria. Hver måned gir FN og dets partnere i gjennomsnitt 2,5 millioner mennesker viktige bistands- og beskyttelsestjenester.

Siden starten av året har mer enn 4200 lastebiler med FN-hjelp krysset inn i det nordvestlige Syria fra Tyrkia gjennom grensepostene Bab Al-Hawa, Bab Al-Salam og Al Ra’ae. Til dags dato er det også utført mer enn 260 grenseoverskridende oppdrag av FN-personell.

Related Videos

Leave a Comment