Home » Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Sudan, Myanmar og Nepal

Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Sudan, Myanmar og Nepal

by Ashley Olsen

Okkupert palestinsk territorium

I en uttalelse utgitt i morges sa undergeneralsekretær for humanitære anliggender Martin Griffiths at blodbadet i Gaza ikke kan fortsette. De stridende partene må respektere internasjonal humanitær lov, gå med på en humanitær våpenhvile og avslutte kampene, sa han.

Blant andre tiltak oppfordret han partene og de med innflytelse over dem til å lette innsatsen til humanitære organisasjoner for å få inn en kontinuerlig strøm av humanitære konvoier og å gjøre det trygt; åpne flere kryssingspunkter for innkjøring av hjelpe- og kommersielle lastebiler, inkludert Kerem Shalom; gjøre det mulig for FN, andre humanitære organisasjoner og offentlig og privat sektor å ha tilgang til tilstrekkelig drivstoff til å levere bistand og yte grunnleggende tjenester; og tillate humanitære organisasjoner å levere hjelp over hele Gaza uten hindring eller innblanding.

Mr. Griffiths ga flere detaljer om 10-punktsplanen under en pressebriefing i Genève onsdag ettermiddag.

Philippe Lazzarini, generalkommissær for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i det nære østen (UNRWA), sa at UNRWA i dag mottok drøyt 23.000 liter drivstoff til den beleirede Gazastripen. Israelske myndigheter har begrenset bruken av dette drivstoffet, sa han, og la til at dette drivstoffet ikke kan brukes til den generelle humanitære responsen, inkludert til medisinske fasiliteter og vannforsyninger, eller til arbeidet til UNRWA.

Israelske myndigheter indikerte at de ville tillate innførsel av en begrenset mengde drivstoff til Gaza, som utelukkende vil bli brukt til å sirkulere lastebiler beregnet på distribusjon av innkommende humanitær hjelp. Det trengs mye mer drivstoff, sa generalkommissæren og la til at UNRWA trenger mer enn 160 000 liter drivstoff hver dag for sine grunnleggende humanitære operasjoner. Lazzarini ba israelske myndigheter om umiddelbart å godkjenne levering av den nødvendige mengden drivstoff, som kreves av internasjonal humanitær lov.

OCHA rapporter at selv om 91 lastebiler som fraktet humanitær hjelp ankom i går fra Egypt, ble distribusjonen av forsyninger til krisesentre, klinikker og andre mottakere i stor grad stoppet på grunn av mangel på drivstoff.

OCHA siterte rapporter fra Gazas helsedepartement om at 40 pasienter døde på Shifa sykehus i går. Sykehuset rapporterte forberedelser til en massegrav inne i området for å begrave 180 kropper av pasienter, som ikke kan evakueres på grunn av intense kamper.

Sudan

OCHA rapporter at kolerasituasjonen i Sudan fortsetter å forverres.

Nesten 3000 mistenkte tilfeller av kolera, inkludert 89 dødsfall, er rapportert i syv stater over hele landet per 12. november, ifølge det føderale helsedepartementet og Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er det dobbelte av antallet som ble rapportert for mindre enn tre uker siden.

FN og dets humanitære partnere intensiverer sin respons på utbruddet, inkludert å støtte saksoppdagelse og behandling. Vaksinasjonskjøringer forventes å starte i berørte stater innen utgangen av november.

Omtrent to tredjedeler av Sudans befolkning har ikke tilgang til helsetjenester og mer enn 70 prosent av helseinstitusjonene i konfliktområder er ute av drift.

Siden krigen startet i april har WHO bekreftet 60 angrep på helsevesenet i Sudan.

Burma

OCHA rapporter at intense kamper mellom etniske væpnede organisasjoner og Myanmars væpnede styrker har spredt seg til nordvest, sørøst i landet og Rakhine-staten.

I går ble mer enn 200 000 mennesker i disse områdene og regionene tvangsflyttet på grunn av kamphandlinger og luftbombardementer. Mange mennesker har også flyttet til grensen til Kina i det nordlige Shan.

I Myanmar er mer enn 2 millioner mennesker nå internt fordrevne og har et presserende behov for trygt husly, mat og grunnleggende tjenester.

Blokkerte transportruter, avbrudd i telekommunikasjonstjenester, stenging av viktige flyplasser og nylig innføring av krigslov i townships i flere stater hindrer humanitær tilgang.

Til tross for disse utfordringene fortsetter humanitære partnere å yte viktig bistand til sivile i det nordlige Shan, inkludert kontanter, mat og andre gjenstander. I nordvest, sørøst og Rakhine-staten vurderer OCHA økende behov og forbereder seg på å svare – men ytterligere finansiering og uhindret humanitær tilgang er nødvendig.

Det humanitære samfunnet i Myanmar oppfordrer alle parter i konflikten til å respektere internasjonal humanitær lov, inkludert ved å beskytte sivile og hjelpearbeidere som prøver å hjelpe dem.

Nepal

FN-byråer Fortsette å gi livreddende hjelp for å møte de mest presserende humanitære behovene til tusenvis av mennesker som er berørt av jordskjelvet som rammet vestlige Nepal tidligere denne måneden.

FN og partnere har gitt rundt 21 000 mennesker vann, sanitærutstyr og hygieneforsyninger, og rundt 20 000 barn med undervisningsmateriell.

Siden 3. november er det levert over 7000 presenninger og 5500 tepper. Samtidig ble 8 tonn mat delt ut for å mate rundt 10.000 mennesker i tre dager.

Helse, beskyttelse og psykososiale tjenester ytes også til mennesker som er berørt av jordskjelvet.

Related Videos

Leave a Comment