Home » Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Niger, Ukraina, Den demokratiske republikken Kongo, Somalia

Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Niger, Ukraina, Den demokratiske republikken Kongo, Somalia

by Ashley Olsen

Okkupert palestinsk territorium

FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender sa Alle unntatt ett av sykehusene i Gaza by og nordlige Gaza sies å være ute av drift siden i går, på grunn av mangel på elektrisitet, medisinsk utstyr, oksygen, mat og vann – og forverret av bombingene og kampene i nærheten. Al Ahli sykehus i Gaza by, som i dag rommer mer enn 500 pasienter, er det eneste medisinske anlegget som er i stand til å ta imot pasienter, midt i økende mangel og utfordringer.

Sykehus og medisinsk personell er spesifikt beskyttet av internasjonal humanitær lov, og alle parter i konflikten må sørge for deres beskyttelse. De skal ikke være gjenstand for kamp. Enhver militær operasjon rundt eller inne på sykehus må iverksette tiltak for å skåne og beskytte pasienter, medisinsk personell og andre sivile.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i det nære østen (UNRWA) advarte i går om at dens humanitære operasjoner, inkludert distribusjon av bistand som kommer inn gjennom Rafah-overgangen, måtte avbrytes. stoppe innen de neste 48 timene, etter total uttømming av reservene. drivstoffreserver. I denne sammenheng opphørte to hovedentreprenører for vanndistribusjon som jobber for byrået i sør i går, og etterlot 200 000 mennesker uten tilgang til drikkevann. I tillegg står humanitære organisasjoner overfor alvorlige kommunikasjonsbrudd, også forbundet med drivstoffmangel.

Hundretusenvis av mennesker som er uvillige eller ute av stand til å flytte sørover, forblir i nord, midt i økende fiendtlighet. De sliter med å få minimum vann og mat som er nødvendig for deres overlevelse. Forbruk av vann fra utrygge kilder gir alvorlige bekymringer for dehydrering og vannbårne sykdommer. Verdens matvareprogram (WFP) har uttrykt bekymring for risikoen for underernæring og hungersnød.

Totalt 115 lastebiler med mat, medisiner, helseprodukter, flaskevann, tepper, telt og hygieneprodukter krysset grensen fra Egypt til Gaza i går. Dette bringer til 1096 antall lastebiler som har kjørt inn i Gaza siden 21. oktober.

Niger

Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender har nasjonale luftfartsmyndigheter i Niger informert FNs humanitære lufttjeneste (UNHAS) om at flyrestriksjoner nå er opphevet for innenlandsoperasjoner og at tjenestene kan gjenopptas fra i morgen.

Gjenopptakelsen av UNHAS nasjonale tjenester vil legge til rette for uavbrutt og sikker levering av i gjennomsnitt nesten 2,4 tonn varer per måned, hovedsakelig essensielle medisinske forsyninger til mennesker i nød. Det vil også sikre kritiske medisinske og sikkerhetsmessige evakueringer av humanitært personell.

Imidlertid er drivstoffbærekraft for UNHAS-flyvninger fortsatt en utfordring.

Ukraina

Den humanitære koordinatoren i Ukraina, Denise Brown, dømt gårsdagens angrep i den sørlige byen Kherson som angivelig drepte og skadet dusinvis av sivile, inkludert en to måneder gammel jente som ble innlagt på sykehus for skadene sine.

Ifølge ukrainske myndigheter ble hus, et sykehus og en ambulanse berørt, og to helsearbeidere og en pasient var blant de skadde.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har bekreftet mer enn 1300 angrep på helsevesenet i Ukraina siden Russlands fullskala invasjon i februar 2022. Dette representerer mer enn halvparten av alle angrep på helsevesenet rundt om i verden i denne perioden.

Angrep i Kherson setter også hjelpearbeidere i fare: 9. november ble frivillige fra to ukrainske frivillige organisasjoner skadet mens de ga humanitær hjelp.

I sin uttalelse gjentok Brown at angrep på sivile, helsearbeidere og helseinstitusjoner utgjør alvorlige krenkelser.

Den demokratiske republikken Kongo

I en uttalelse I dag uttrykte den fungerende humanitære koordinatoren i Den demokratiske republikken Kongo, Suzanna Tkalec, bekymring over forverringen av sikkerhetssituasjonen og økningen i angrep mot humanitære arbeidere øst i landet.

I går, på territoriet til Fizi, i provinsen Sør-Kivu, angrep væpnede personer en humanitær konvoi, kidnappet to humanitære arbeidere og satte fyr på kjøretøyene deres. Heldigvis ble hjelpearbeiderne løslatt uskadd senere samme dag.

Dette er den siste i en serie voldshendelser rettet mot humanitært personell og eiendeler i regionen. Siden begynnelsen av året er det rapportert om 217 sikkerhetshendelser som påvirker humanitære arbeidere over hele landet, inkludert tre mennesker drept.

Somalia

FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender rapporter at kraftig regn og flom i Somalia har påvirket mer enn 1,2 millioner mennesker, fordrevet 450 000 og drept minst 32 mennesker.

Svært kraftig regn er ventet denne uken i Sør-Somalia, med fare for elver og flom. Regn er også ventet å være kraftig i deler av Somaliland og Galmudug State.

Siden begynnelsen av oktober har regnet vasket bort veier, ødelagt broer, oversvømmet skoler og jordbruksland. Skadene er betydelige.

FN, myndigheter og partnere har trappet opp sin bistand og nådd nesten 680 000 mennesker – omtrent 55 prosent av de berørte – over hele landet med mat, vann, sanitæranlegg og bistand.

FN-byråer støtter også levering av båter for å hjelpe til med å evakuere strandede mennesker og gi hjelp. Mer enn 20 båter er allerede i drift i flomrammede områder, og det jobbes med å levere ytterligere båter fra Mogadishu.

Mer enn 100 000 mennesker som tidligere ikke hadde tilgang til Doolow- og Bardheere-markedene i Midt-Juba-regionen, mottar mat og ikke-matvarer med båt. Omtrent halvparten av de 400 familiene i Luuq, Jubaland, fanget av flommene, er evakuert.

Etter hvert som behovene øker, vil 2023-programmet Humanitær responsplan for Somalia er mindre enn 40 prosent finansiere. Ytterligere finansiering er presserende nødvendig for å skalere opp og opprettholde responsen.

Related Videos

Leave a Comment