Home » Byggeboomen baner vei for kvinnelige ingeniører

Byggeboomen baner vei for kvinnelige ingeniører

by Liv Ullmann

I Somalia klarer stadig flere unge kvinnelige sivilingeniører å gå inn i den voksende og tradisjonelt mannsdominerte byggesektoren.

En av dem, Faduma Mohamed Ali, 22, sier til AFP at hun aldri har tvilt på karrierevalget sitt, til tross for at hun kjempet mot sosial stigma og trakassering på arbeidsplassen. Da hun begynte på studiene, som eneste kvinne i klassen, måtte hun også møte motstand fra sine slektninger.

– De sa, hvordan kan en jente kaste bort tiden på å studere til sivilingeniør? Det er en manns jobb, sier han til AFP.

Flørtene fortsatte selv etter at hun ble uteksaminert og fikk jobb i hovedstaden Mogadishu.

– De spurte – er du gal?

Endring av holdning?

Landets regjering ønsker å se flere kvinnelige arbeidere etter hvert som byggesektoren vokser og sikkerheten forbedres etter den pågående offensiven mot terrorgruppen al-Shabab, ifølge Hassan Mohamed Jimale, varaordfører i Mogadishu.

I dag utgjør somaliske kvinner mindre enn en tredjedel av landets arbeidsstyrke, ifølge Verdensbanken. Mange foreldre er skeptiske til at døtrene deres jobber med menn, blant annet med henvisning til «sikkerheten deres».

Men holdningene kan være i ferd med å endre seg. Fathi Mohamed Abdi, 23, sier at foreldrene hans støttet hans beslutning om å bli familiens første sivilingeniør.

– De vekker meg også hvis jeg sover for mye, så jeg kan gå på jobb, sier han til AFP.

Vitne til sexisme

Samtidig vitner mange kvinner om at de får mindre betalt enn menn og jevnlig blir utsatt for sexisme.

– Det som skuffer meg mest er måten det blir snakket om kvinnelige ingeniører på og at folk har et dårlig inntrykk av oss. Menn sier at arbeid ikke er for kvinner, sier Iftin Mohamed, 26, og legger til:

– Arbeidere viser ulydighet når de blir ledet av kvinnelige ingeniører og mener at vi er svake sammenlignet med menn.

Faduma Mohamed Ali understreker at menn må venne seg til det, fordi stadig flere somaliske kvinner ønsker å bli sivilingeniører. Hun møtte nylig 100 kvinner rekruttert til opplæring.

– Før var det sjelden, men nå endrer ting seg.

Somalia ligger på Afrikas Horn og grenser til Etiopia og Kenya i vest og Djibouti i nordvest.

Regjeringen har bare kontroll over en liten del av landet. Store deler av det sørlige og sentrale Somalia er kontrollert av ekstremistgruppen al-Shabab, med koblinger til al-Qaida.

Somalia er hardt rammet av vold og interne stridigheter. Konflikter mellom islamske grupper og svake regjeringer, sammen med klankriger og tørke, har rammet landets innbyggere hardt.

Kilde: National Encyclopedia, Foreign Policy Institute

Related Videos

Leave a Comment