Home » Biden sier at Trumps «uhyre»-retorikk gjenspeiler nazistene

Biden sier at Trumps «uhyre»-retorikk gjenspeiler nazistene

by Russell Crowe

Bildekilde, Getty bilder

Legende,

President Bidens uttalelser markerer ny vilje til å angripe sin forgjenger

USAs president Joe Biden har anklaget sin forgjenger Donald Trump for å bruke retorikk som gjenspeiler Nazi-Tysklands.

Han uttalte seg etter at Trump kalte sine politiske motstandere «utøy» på et møte i helgen.

Bemerkningene viser herr Bidens økte vilje til å angripe herr Trump et år før en forventet valgomkamp mellom de to rivalene.

En talsperson for Trump-kampanjen kalte herr Bidens anklage «foraktelig».

«Vi lover dere at vi vil eliminere kommunistene, marxistene, fascistene og de radikale venstrekjellerne som lever som skadedyr innenfor vårt land,» sa Trump til sine støttespillere lørdag i New Hampshire mens USA feiret. Veteranenes dag.

«Trusselen vår kommer innenfra,» la han til.

I en tale på en innsamlingsaksjon i San Francisco tirsdag sa Biden: «I løpet av de siste dagene har Trump sagt at hvis han kommer tilbake til makten, vil han gå etter alle som er imot ham og vil eliminere det han kalte skadedyr. Jeg siterer: skadedyr i Amerika – en spesifikk setning med en bestemt betydning. »

«Dette gjenspeiler språket som ble hørt i Nazi-Tyskland på 1930-tallet,» fortsatte han, ifølge en transkripsjon av Det hvite hus. «Og det er ikke en gang første gang.»

Trumps kampanje svarte ikke umiddelbart på BBCs forespørsel om kommentar, selv om kampanjetalsmann Steven Cheung sa til NBC News at Biden hadde laget «en motbydelig forbindelse».

«Han lider tydeligvis av et alvorlig tilfelle av Trump Derangement Syndrome og bør få profesjonell hjelp,» la Cheung til.

Historikere og eksperter som har studert Nazi-Tysklands propaganda fortalte BBC at Bidens sammenligning var nøyaktig.

«Det er ikke bare det at vi hørte språk som dette i Nazi-Tyskland, det var akkurat det de gjorde,» sa Anna Berg, en historiker ved University of Pennsylvania, og siterer nazistenes angrep. , når de tok makten, mot sine politiske motstandere.

Hun advarte imidlertid mot å direkte sammenligne Trumps intensjoner med nazistenes. «Dette er et forsøk på å irritere massene,» sa akademikeren.

Den demokratiske basen har i årevis sammenlignet Mr. Trumps retorikk med språket som brukes av diktatorer.

Mr. Biden slo til å begynne med en mer moderat tone, og presenterte seg selv som en healer-in-chief under sin kampanje i 2020 mot Mr. Trump.

Men under hans presidentperiode kritiserte han Trump mer aggressivt.

Stående utenfor Independence Hall i Philadelphia i september 2022, sa Mr. Biden at Trump og hans Make America Great Again-bevegelse «representerer en ekstremisme som truer selve grunnlaget for vår republikk».

Talen utløste anklager fra noen konservative om at Mr. Biden selv demoniserte sine politiske motstandere på samme måte som en autoritær leder.

Men det markerer et vendepunkt i den demokratiske presidentens posisjon overfor Mr. Trump. Mr. Biden sier nå mer eksplisitt at Mr. Trump og hans allierte utgjør en trussel mot demokratiet.

Hasia Diner, professor i jødisk historie ved New York University, erkjente at «alle analogier og sammenligninger basert på språk er fulle.»

«Men,» la hun til, «Biden er i ferd med å fokusere på Trumps uttalelser som har nazistiske overtoner.»

Mr. Trumps provoserende språk fortsatte gjennom hele hans gjenvalgskampanje.

I oktober sa han at innvandrere «forgiftet blodet til landet vårt» under et intervju med den høyreorienterte avisen The National Pulse.

Yotam Ophir, professor i desinformasjon ved universitetet i Buffalo, sa til BBC at «utøyretorikken» spesifikt gjentok propagandafilmer produsert av nazistene, som sammenlignet jøder med rotter og insekter.

«Selv om jeg erkjenner at det er politisk ladet å sammenligne noen med Hitler eller Nazi-Tyskland,» sa Mr. Ophir, «tror jeg vi bør kunne si at det å merke hele venstresiden av det politiske kartet som «utøy» og fare for landet vårt er en feil. mer alarmerende enn å si at disse påstandene minner oss om mørke tider fra fortiden.»

Related Videos

Leave a Comment