Home » Valgdrama i Spania: Sánchez bør bli statsminister igjen etter den katalanske avtalen | Politiske nyheter

Valgdrama i Spania: Sánchez bør bli statsminister igjen etter den katalanske avtalen | Politiske nyheter

by Russell Crowe

Den spanske sosialistiske politikeren forventes å bli statsminister innen utgangen av torsdag, etter å ha inngått en kontroversiell avtale med katalanske separatister.

Spanias statsminister Pedro Sanchez vil søke en ny periode i en parlamentarisk avstemning torsdag etter å ha inngått en kontroversiell avtale med katalanske separatister.

I bytte mot deres støtte til Sanchez» spanske sosialistiske arbeiderparti (PSOE), sikret nasjonalister i den spanske regionen Catalonia en forpliktelse fra PSOE-lederen til å vedta en amnestilov som ville gi benådninger til personer knyttet til det katalanske forsøket på uavhengighet mislyktes seks År siden.

Mer enn 300 personer anklaget for forbrytelser knyttet til katalansk uavhengighet mellom 1. januar 2012 og 13. november 2023 kan dra nytte av denne lovgivningen.

Disse episodene inkluderte forbrytelser begått under den uautoriserte folkeavstemningen i oktober 2017, som Madrid sto overfor kraftig politiundertrykkelse,

Blir Sánchez gjenvalgt?

Sanchez – Spanias statsminister siden 2018 – tapte mot sentrum-høyre-partiet Popular Party (PP) i stortingsvalget for fire måneder siden.

Men ute av stand til å danne en regjering, ble PP tvunget til å gi etter for PSOE som fikk støtte fra katalanske og baskiske nasjonalister og andre regionale partier i sitt forsøk på å styre.

«Jeg tror [Sanchez] har tallene, med unntak av uforutsette omstendigheter – som jeg ikke tror er sannsynlige – så vil Pedro Sanchez [again] Jeg blir statsminister i Spania innen torsdag kveld, sa Andrew Dowling, professor i spansktalende studier ved Cardiff University.

Hvorfor er støtten fra katalanske nasjonalister viktig?

Sánchez sin beslutning om å dømme den katalanske republikanske venstresiden (ERC) og senter-høyre-partiet Junts per Catalunya – partier som favoriserer katalansk uavhengighet – opprørte spanske konservative, som fordømte amnestiplanen.

Dette til tross for at en spansk statsminister, minister for presidentskapet og senior PSOE-figur Felix Bolanos, hyllet lovgivningen som en måte å «hele sårene og løse den eksisterende politiske konflikten i Catalonia».

Faktisk, etter kunngjøringen av Sanchez» beslutning om å vedta lovgivning som tar sikte på å benåde katalanere anklaget for politisk oppvigleri, gikk tusenvis av demonstranter til gatene i Spania på søndag for å uttrykke sin motstand.

Tirsdag ba Alberto Nunez Feijoo, lederen av PP, EU selv om å gripe inn, og kalte lovforslaget en «enestående situasjon».

Han klaget over at «amnesti [bill] er en direkte betaling for stemmene som trengs for [PSOE] å danne en regjering. Og hvem betaler for det? Det spanske folket, men også, etter min mening, Europa, fordi forverringen av et demokrati som det i Spania … åpenbart vil få konsekvenser for europeiske institusjoner.

Blant dem som kan bli benådet er den tidligere katalanske presidenten Carles Puigdemont, Junts leder og hjernen bak den ulovlige folkeavstemningen, som nå lever i eksil i Belgia.

Hvilke konsekvenser vil Sanchez» sannsynlige gjenvalg få for Spanias innenriks fremtid og utenrikspolitikk?

Offentlig fiendtlighet mot amnestiloven antydes av en fersk meningsmåling som indikerer at 70 prosent av de spanske velgerne er imot lovgivningen. Rettsvesenet har også ytret sin motstand, noe som betyr at det å bare sende lovforslaget gjennom parlamentet kanskje ikke er nok for Sanchez til å oppfylle løftet sitt fullt ut.

Internasjonalt er det imidlertid lite sannsynlig at nylig gjenvalgte Sanchez vil dempe kritikken av israelsk militæraksjon i Gaza. På onsdag fordømte venstresidens leder den jødiske staten for dens «vilkårlige drap på palestinere» i enklaven – og lovet å «arbeide i Europa og Spania for å anerkjenne den palestinske staten».

I motsetning til USA, Storbritannia og Tyskland ba Sanchez også om en slutt på massakren på palestinere i Gaza, der mer enn 11 300 mennesker ble drept av israelske luftangrep som gjengjeldelse for angrepet fra Hamas mot Sør-Israel 7. oktober. .

«Vi krever en umiddelbar våpenhvile fra Israel i Gaza og streng respekt for internasjonal humanitær lov, som i dag tydeligvis ikke blir respektert,» sa han.

Dowling, forfatter av 2022-boken Catalonia: A New History, fortalte Al Jazeera at en Sanchez-regjering for en annen periode også ville fortsette å være en del av et «dominerende Europa» som har forsøkt å «isolere ytre høyre».

«Spania er en stor politisk aktør i europeisk sammenheng,» sa akademikeren. «Og spiller også en veldig viktig rolle med Nord-Afrika og den arabiske verden. Og også, av hensyn til kultur og historie, med Latin-Amerika. Så det er den type fokus for spansk utenrikspolitikk.»

Related Videos

Leave a Comment