Home » Terroristen Anders Breivik saksøker Norge for fengselsforholdene

Terroristen Anders Breivik saksøker Norge for fengselsforholdene

by Russell Crowe

Han drepte 77 mennesker, inkludert mange unge mennesker: Høyre-terroristen Anders Breivik tar nå rettslige skritt mot Norge. Målet hans: prøvetid.

Høyre-terroristen Anders Breivik har anmeldt den norske stat. Han ser sine menneskerettigheter krenket fordi han lever i «ekstrem» isolasjon. Det sier advokaten hans til nyhetsbyrået Reuters. Breivik fremmet nok en begjæring om prøvetid.

– Han saksøker staten fordi han har levd ekstremt isolert i 11 år og ikke har kontakt med andre enn vaktene sine, sier Oeystein Storrvik til Reuters. – Han (Breivik) ble overført til et nytt fengsel i fjor, og vi håpet det ville være bedre forhold der og han kunne møte andre mennesker, la Storrvik til.

Breivik drepte 77 mennesker

Breivik myrdet totalt 77 mennesker 22. juli 2011. Han detonerte først en bilbombe i Oslos regjeringsdistrikt og drepte åtte mennesker. Deretter utførte han en massakre på en sommerleir i regi av det sosialdemokratiske arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon på øya Utøya. 69 mennesker, for det meste unge mennesker, døde. Disse forbrytelsene regnes som de verste voldshandlingene i norsk etterkrigshistorie.

Den gang siterte Breivik til høyreekstreme og islamofobiske motiver. Sommeren 2012 ble han dømt til maksimumsstraffen på 21 års fengsel, med en minstetid på ti år. I Norge, i motsetning til en vanlig fengselsstraff, er forvaring en ubegrenset straff: den kan forlenges hvert femte år.

Det er uklart om Breivik noen gang blir løslatt fra fengselet. En forespørsel om betinget løslatelse var allerede avvist i begynnelsen av 2022.

Related Videos

Leave a Comment