Home » Svensk melkeproduksjon blir stadig viktigere i et globalt perspektiv

Svensk melkeproduksjon blir stadig viktigere i et globalt perspektiv

by Liv Ullmann

Hilsen alle, Maria Karlsson, som nylig kom tilbake fra den årlige konferansen til International Dairy Federation.

Hva er ditt inntrykk fra konferansen?

Å gå på den årlige konferansen til International Dairy Federation (IDF) er en av de morsomste oppgavene som er en del av rollen min som svensk nasjonalsekretær i IDF. En rolle som ellers betyr at jeg er bindeleddet mellom IDF-hovedkvarteret i Brussel og de rundt 30 svenske ekspertene som er involvert i IDF. Flere land er vertskap for konferansen. I år ble konferansen holdt i Chicago, USA. Neste år i Paris. Da håper jeg at mange fra Sverige får anledning til å delta.

Hvordan går samtalen i melkens verden?

Mulighetene og utfordringene er like rundt om i verden. Alle har eierskifter og bærekraftspørsmål høyt på agendaen. Vi har en felles utfordring i å ønske en yngre generasjon melkebønder velkommen. Det er individuelle gode eksempler å trekke frem, men på nasjonalt nivå er det ikke bare Sverige som har et aldrende bondesamfunn. Så skalaen varierer fra land til land. I India har for eksempel en melkebonde i gjennomsnitt et par kyr, mens i USA regnes en gård med et par hundre melkekyr som en liten flokk.

Les mer: Positivt trendbrudd: Økt interesse for å være svensk melkebonde

Ser du noen trender som kommer til Sverige om 5-10 år?

Nei, tvert imot. Svenske meieriprodusenter skal føle seg stolte over sitt bærekraftsarbeid og kvaliteten på melken de produserer. På internasjonalt nivå gjør vi det veldig bra, og vi kan gjøre det enda bedre i å fortelle det. Her har svenske bønder potensial til å inspirere sine kolleger i resten av verden. Vi jobber alle mot samme mål, og med klimaendringene vi er vitne til, blir svensk melkeproduksjon enda viktigere i et globalt perspektiv. Vi ligger langt fremme når det gjelder teknologi, innovasjon og bærekraft.

Les mer: SLU-forsker: Svenske kyr slipper ut mindre metan enn på 1800-tallet

Fakta om International Dairy Federation

  • De 40 IDF-medlemslandene står for 75 % av den globale melkeproduksjonen.
  • Over 1200 eksperter er involvert i IDFs 17 komiteer.
  • Organisasjonen har base i Brussel og ni personer jobber ved hovedkvarteret.
  • IDF samarbeider med internasjonale organisasjoner, bl.a. FAO, WHO, ECOSOC, UNEP, OIE, Codex Alimentarius, ISO.
  • Sverige har vært medlem av IDF siden grunnleggelsen i 1903.
  • Sveriges medlemskap i IDF betyr å sikre oppdatert informasjon om områder som dyrehelse og velferd, melkeproduksjon, ledelse, bærekraft, sikkerhet, meieriteknologi, melkekvalitet og ernæring.

Related Videos

Leave a Comment