Home » Sett av DN-lesere 15. september

Sett av DN-lesere 15. september

by Liv Ullmann

Å feire statsoverhodets 50 år i embetet virker helt absurd. Det er som «For Sverige i middelalderen» eller diverse antidemokratiske autokrater fra ytre venstre eller høyre.
Bo Eriksson, Uppsala

På grunn av Riksdagens åpning var det i P2 en rapport om «Kongens sang». 13 personer ble spurt om de visste. Bare to kunne nynne/synge litt og halvparten visste det ikke engang. Dette er ekstremt plagsomt! Alle svensker burde kunne det første verset av dette, samt nasjonalsangen. Tross alt synges det minst et par ganger i året, blant annet på bursdager, nasjonale høytider og andre anledninger når kongen feires eller bare er til stede, noe som selvsagt nå er under femtiårsjubileet. Nok et tydelig tegn på at ting har blitt verre for landet vårt.
Henrik Scheutz

Det er jobben til den største avisen i landet å granske nøye hvem som har makten, men det kan gjøres på flere måter. Kultursjef Wimans angrep på kongen var en demonstrasjon av dårlig journalistikk og dårlig dømmekraft. Med utgangspunkt i et par forbigående kjepphester, godt kjent for alle og lenge tilgitt, engasjerer han seg i insinuerende baktalelse. Gitt kongens 50 år på tronen og ressursene til en stor avis, er det ekstremt ærefullt for kongen at Wiman ikke har klart å snoke på noe annet. Avisens ledelse bør innse at det er viktigere oppgaver for en kultursjef!
Gustav Trotzig

Vil Sverige alene klare å få slutt på krigen mellom kriminelle gjenger? Gjengkrigføring terroriserer befolkningen i et tidligere trygt og sikkert land. Før vi klarer å ta tak i denne «borgerkrigen» i vårt land, vil vi neppe være troverdige som medlem av NATO. Vi trener militært sammen med våre nordiske naboer. Hvorfor ikke også hjelpe politiet med å få slutt på den økende «gjengkrigen» i Sverige?
Claes Thulin, Ljungsbro

Denne regjeringen ønsker å innføre strengere og lengre straffer, i motsetning til hva en kollektiv ekspert mener. Et argument som ofte fremsettes er at det ville gi forbrytelsesofre erstatning. Det gjør meg trist og sint når folk snakker på mine vegne på denne måten.
Ylva Eliasson, Vingårder

Pensjonister og influencere i SVT-programmet «Marbella» anmeldelse av Oppdrag han sier med en viss uskyld at de ikke ser noe problem med dette. «De skyter bare de involverte og berører ikke «vanlige folk».» Men er ikke «vanlige mennesker» med sin «sjeldne avhengighet» årsaken til skytingen?
Jan Verde, Nynäshamn

Klimavernbevegelsen Fridays for Future har oppfordret til en global streikedag 15. september. Deres krav er en rask utfasing av kull og en innstramming av klimavernloven. Samme dag blir Greta Thunberg, som opplyste verden om klimaendringer, siktet i Malmö tingsrett, etter å ha deltatt i en demonstrasjon uten tillatelse, hvor hun nektet å adlyde politiet som ba henne forlate stedet. Hun er mistenkt for å ha vært ulydig mot politiet. For noen mennesker kan ikke dette skje raskt nok før katastrofer som Libya rammer oss med tusenvis av dødsfall. Disse uforsiktige anklagerne bør stilles for retten for ulydighet mot vitenskapen.
Gottfried Klein, Svaneskogen

Snakker om klima. Det er mangel på kvinnelige klimafornektere…
Lennart Larsson, Falun

Hvorfor er det så vanskelig for noen å innse at muslimer ikke er en monoton og sammenhengende gruppe mennesker? Islams religion praktiseres på forskjellige måter over hele verden. Derfor kan ikke brenning av Koranen sees på som hets mot en etnisk gruppe, men snarere mot religion.
Ilpo Okkola, phil mag, etnolog og ekspert på etniske spørsmål

Jeg er enig med Ali Hashemi og andre i at innrømmelser til undertrykkende regimer må opphøre. Men det er vanskelig når kriminelle regimer holder innbyggerne våre som gisler. Å frigjøre dem kan kreve bøying, en posisjon som svenske regjeringer ser ut til å være ganske vant til. Men regjeringen og myndighetene må være tydelige på at svensker som fra nå av reiser til et land som er styrt av et kriminelt regime, vil gjøre det på eget ansvar. Ikke gå der!
Nicolas Kuoppa, Stockholm

Den ungarske utenriks- og handelsministeren Peter Szijjártó har, på vegne av den ungarske regjeringen, et brev til utenriksminister Tobias Billström (M) skrev at medlemmer av det ungarske parlamentet kan bli fornærmet av at landet blir beskrevet som «udemokratisk» og «autoritært» i et gammelt videoklipp (publisert i 2019) av Utbildningsradion – der demokratiet beskrives som synkende i Ungarn. Den ungarske regjeringen advarer om at dette kan få konsekvenser for Sveriges inntreden i NATO. Brevet ble publisert blant annet i ungarske riksmedier og på X, tidligere Twitter. Szijjártó mener åpenbart at våre politikere kan kontrollere innholdet i media fordi han er vant til ungarske forhold. For et selvmål! Er noen overrasket over hvorfor EU kutter bistanden til Ungarn? Vi må beskytte våre frie og uavhengige medier!
Ingvar Asplund, Valentina

Det som skremmer meg er at ledende politikere (les: nåværende statsråder i Åkessons regjering) helt har gitt opp forsvaret av liberalismen. Åpenhet, toleranse og demokrati er det som betyr noe! Hvor ble det av?
Michael Albinson, Bekymret demokrat

Nå kan du lese den nøyaktig hvor mye penger Säpo får i tilskudd. Ikke hemmelig i det hele tatt.
Peter Hanson, Stockholm

Min favoritt svenske politiker er Ernst Wigforss (1881–1977). Andreplassen så langt har vært Tage Erlander (1901–1985). Men min nye andreplass er også sosialdemokrat: Magdalena Andersson. Hun er politisk stor og fantastisk på alle måter! Hun vil være den viktigste personen for definitivt å tie den største faren for det svenske demokratiet.
Göran Salomonsson, Kalmar

Byens livsnerve, T-banen mellom Slussen og Gamla Stan, blir stengt, kanskje i flere uker. Hver time, i rushtrafikken, reiser 45 000 mennesker denne ruten. En nedleggelse ville skape kaos med uoverkommelige samfunnsøkonomiske kostnader. Dette kan ikke være mulig! Dette fremstår som en ren sandkassetvist, der SL-sjefer og Stockholm by ikke kan bli enige og ingen tar ansvar for helheten. Prøv å finne en løsning eller si opp! Hvorfor ikke jobbe om natten når T-banen er stengt?
Kent Sahlin

Angående svaret fra lederen av Brommas eldreomsorgsavdeling på en rapport fra en pårørende til en ikke-åring: Puh, for et blaha-svar! Så fattig i ånden og ubrukelig! Vi er mange slektninger som er sjokkerte og forferdet over hvordan våre eldste blir behandlet i vårt såkalte overflodssamfunn. Det er virkelig forferdelig!
Gunilla Lindberg, Stockholm

Takk til sykepleier Hanna Gillvander for at du opptrer som en voksen på rommet og forstår konsekvensene av alkoholens bivirkninger! I motsetning til blant andre DN-lederskribent Lisa Magnusson, som skrev om retningslinjene i en vrangforestilling.
Kjell Berglund, Ekerö

Hvis Rubiales hadde vært en kvinne og Hermoso en mann som ble kysset på munnen, ville det vært samme ramaskrik i sportens verden? Neppe. Historien er helt uforståelig!
Stig Skoglund, Øya av fløte

Vil du også sende et bidrag til Notato-tegneserien? Send en mail til insandare@dn.se! Et mindre utvalg publiseres på avisens abonnementsside og et større utvalg på dn.se/insandare fra mandag til fredag. Redaktør: Mats J Larsson. Du kan lese mer om bidragsyterne i DN Her.

Related Videos

Leave a Comment