Home » Russisk økonomi står overfor enorme problemer på grunn av sanksjoner

Russisk økonomi står overfor enorme problemer på grunn av sanksjoner

by Siv Jensen
  1. Første side
  2. Virksomhet

Den russiske rubelen falt til laveste nivå i juli. (Arkivbilde) © IMAGO/Maksim Konstantinov

Den russiske økonomien har vist seg mer robust enn forventet i møte med vestlige sanksjoner. Men nå dukker det opp store problemer.

Moskva – Den økonomiske situasjonen i Russland fortsetter å forverres. Etter at russiske tropper invaderte Ukraina tidlig i fjor, innførte Vesten strenge sanksjoner mot Vladimir Putins land. Takket være olje- og gasseksporten klarte Russland i utgangspunktet å etablere seg økonomisk bedre enn forventet. Men det største landet i verden ser ut til å gå sakte tom.

Russisk økonomi: rubel i fritt fall

Dette er også bevist av den kraftige nedgangen til den nasjonale valutaen, rubelen. I begynnelsen av juli, for første gang siden slutten av mars 2022, det vil si kort tid etter krigens utbrudd, kostet dollaren mer enn 90 rubler på Moskva-børsen. 91,66 rubler tilsvarer nå en amerikansk dollar. For tiden (19. juli) er euroen verdt 102,83 rubler. Den russiske nasjonale valutaen er derfor godt under forrige års topper.

Mens rubelen først kollapset i 2022, like etter starten på angrepskrigen mot Ukraina bestilt av Kreml-sjef Putin, steg den kraftig i løpet av året. En årsak var vestlige sanksjoner, som i utgangspunktet begrenset importen mens russisk eksport fortsatte.

Men med restriksjoner på oljeeksporten og innføring av et pristak for russisk olje, falt russiske eksportinntekter i 2023. Nedgangen i valutakursene er knyttet til reduksjonen av handelsoverskuddet, sa han sentralbankens visepresident Xenia Yudaeva. En svak rubel kan også gi fordeler for Russland – som økt eksport – men flere faktorer slår seg sammen og peker samlet sett på en negativ utvikling for russisk økonomi.

Det russiske statsbudsjettet glir over i minus

Kreml bør være spesielt bekymret for det nasjonale underskuddet: Russlands statsbudsjett gikk i minus i første halvår. I følge data fra finansdepartementet som ble offentliggjort i juli, utgjør underskuddet 2600 milliarder rubler (26 milliarder euro). Til sammenligning: i de første seks månedene av 2022 ble det oppnådd et overskudd på 1480 milliarder rubler. De enorme utgiftene til krigen mot Ukraina satte imidlertid en belastning på statskassen. Videre vil Putin mest sannsynlig måtte fortsette å bruke penger, skriver US Economic Intelligence Service Bloomberg – for eksempel å øke sikkerheten og militærutgiftene.

Samtidig trykker vestlige sanksjoner ned olje- og gasseksportinntektene. Inntektene fra olje- og gassektoren, så viktig for Moskvas ledelse, falt i første halvår med 47 % sammenlignet med samme periode i fjor. Finansdepartementet la skylden på fallende innenlandske råoljepriser og fallende naturgasseksport.

Sanksjoner: Isolasjon som et sentralt problem for Russland

Samtidig har Russland ingen bærekraftige måter å øke økonomien på og tjene penger utenom råvareeksporten utenfor energisektoren. For Janis Kluge, økonom og Russland-ekspert ved Science and Politics Foundation (SWP), er dette det største problemet for landet, som hun forklarer Bestyrerblad Hun sa. Russland er økonomisk isolert, ikke bare fra Vesten, men til og med kinesiske selskaper er redde for å investere. «Risikoen er for stor for dem,» sa Kluge til magasinet.

Mens Russland har taklet vestlig isolasjon og sanksjoner relativt godt så langt, vil den langsiktige effekten være «ødeleggende». «Russland vil være tilbakestående i mange økonomiske sektorer og vil til slutt være enda mer avhengig av råvareeksport enn før,» sier Kluge Bestyrerblad. Dette betyr: bortsett fra energisektoren ser det dårlig ut for den russiske økonomien.

Med materiale fra dpa og Reuters

Related Videos

Leave a Comment