Home » Renegade leiesoldat Wagner arrestert i Norge

Renegade leiesoldat Wagner arrestert i Norge

by Liv Ullmann

DRenegade Wagner leiesoldat Andrei Medvedev, som hadde søkt asyl i Norge, ble arrestert mens han forsøkte å krysse grensen til Russland. Det melder den norske nettportalen «The Barents Observer», som siterer norsk politi. Det førte til at Finnmarkspolitiet bekreftet at de har pågrepet en ung mann like ved Grense Jakobselv helt nordøst i landet.

Giuliano Staib

Politisk korrespondent for Nord-Tyskland og Skandinavia med base i Hamburg.

Ifølge rapporten hadde Medvedev uttrykt sin intensjon om å krysse grensen til en ansatt i Barents Observer noen timer tidligere i Kirkenes. Han ba da om at noen skulle kjøre ham til grensen. Som en begrunnelse uttrykte han frykten for å bli utlevert til Ukraina snart; retur til Russland er det sikreste alternativet. Bilder publisert av nettportalen viser Medvedev iført grønn jakke i en butikk i Kirkenes.

Kort tid etter samtalen klarte Medvedev å komme seg til grensen, rundt 50 kilometer unna. Han skal ha gått dit med taxi. Bare en liten, relativt grunn elv skiller Russland og Norge på dette tidspunktet. Å krysse grensen utenfor offisielle grenseoverganger er ulovlig.

Advokaten viser til planer om en dokumentarfilm

Medvedevs norske advokat sa til NRK at hans klient ikke hadde til hensikt å krysse grensen. Han prøvde heller å finne ut nøyaktig hvor han en gang hadde krysset grensen for et internasjonalt dokumentarprosjekt. Advokaten snakket om en «misforståelse» med tanke på pågripelsen. Men i januar krysset Medvedev grensen fra Russland til Skrøytnes, som er mye lenger sør enn stedet for hans nåværende arrestasjon.

Medvedev hadde allerede i mai kunngjort at han ville tilbake til Russland, selv om det kunne ha vært farlig for ham der. Da bekreftet den russiske ambassaden i Oslo at Medvedev hadde kontaktet ham. Dette ble mottatt ved ambassaden som en del av vanlige konsulære oppgaver, sa en ambassadeansatt. Å returnere til Russland var hans ønske. Medvedev ble arrestert i april for å ha kjørt ulovlig til Sverige. Etter eget utsagn å kunne kjøpe sigaretter til en lavere pris.

Ifølge egne uttalelser ledet Medvedev en sjokktropp som sjef for Wagner-leiesoldatstyrken i Ukraina. Etter eget utsagn hoppet han av i november i fjor. Tidligere Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin hadde bekreftet at Medvedev var aktiv i troppen hans. Wagner-troppen er anklaget for de alvorligste krigsforbrytelsene som er begått i Ukraina, blant annet mot sivile. Medvedev bekreftet overfor CNN at det hadde vært henrettelser av hans menn i Wagner, men benektet krigsforbrytelser mot sivile. Ifølge medieoppslag ønsket han å bruke sin uttalelse i Norge for å hjelpe til med å løse krigsforbrytelser i Ukraina.

Medvedev krysset i januar grensen til Norge helt nordøst i landet og ble arrestert der. Det er uklart hvordan han krysset grensen. Det er tvil om rømningshistorien hans. Etter eget utsagn fikk han hjelp av en mann fra Murmansk som ga ham et pass som han kunne passere grensekontrollene med.

Han hevder også å ha krysset flere gjerder og krysset en islagt grenseelv. «Jeg hørte to skudd, kulene suste forbi,» sa Medvedev den gang. På norsk side hørte imidlertid ingen skudd, mens på russisk side anses grensen som ekstremt godt beskyttet, med mange sjekkpunkter i innlandet, elektronisk overvåking og gjerder.

Related Videos

Leave a Comment