Home » Rapporter: Iransk kvinne arrestert etter frustrerende dom

Rapporter: Iransk kvinne arrestert etter frustrerende dom

by Edvard Munch

Teheran

En iransk ingeniør skal ha blitt arrestert etter en protest mot obligatorisk tilsløring. Som den norske menneskerettighetsorganisasjonen Hengaw rapporterte, ble Seynab Kasemi tatt fra hjemmet sitt i hovedstaden Teheran av sikkerhetsstyrker for noen dager siden. Rettsvesenet hadde tidligere dømt kvinnen til 74 piskeslag på prøve. Den amerikanske organisasjonen Human Rights Activists News Agency (HRANA) rapporterte også om arrestasjonen.

Kasemi vakte stor oppmerksomhet i februar for demonstrativt å kaste hodeskjerfet i bakken under en tale under et arrangement. Videoopptak av handlingen ble delt mye på Internett. Kvinnen hadde protestert mot en ingeniørforenings beslutning om ikke å la henne stille til rådsvalget på grunn av å ha feil størrelse slør.

Etter at den iranske kurderen Jina Mahsa Amini døde for et år siden i politiets varetekt, har mange kvinner i landets storbyer ignorert kravet om å bruke hodeskjerf for å protestere mot det islamske styresystemet. Amini ble arrestert da hun skal ha brutt den gjeldende kleskoden. Hans død utløste de verste protestene på flere tiår i Iran høsten 2022.

Som svar introduserte lovgivere en ny skjerflov akkurat denne uken. Ifølge lovforslaget vil drakoniske straffer bli brukt i fremtiden for brudd på den islamske kleskoden. I ekstreme tilfeller kan du få opptil 15 års fengsel og tilsvarende over 5000 euro.


Et varsel: Denne rapporten er en del av en automatisert tjeneste til det tyske pressebyrået (dpa), som opererer i henhold til strenge journalistiske regler. Den vil ikke bli redigert eller kontrollert av AZs nettredaksjon. Send spørsmål og kommentarer til feedback@az-muenchen.de

Related Videos

Leave a Comment