Home » Putins nye supervåpen: Satan 2

Putins nye supervåpen: Satan 2

by Liv Ullmann

Det skremmende RS-28 Sarmat-robotvåpenet – også kjent som «Satan 2»-missilet – blir en del av det russiske atomarsenalet denne høsten, skriver han. Reuters.

Planene, beskrevet som en «historisk» oppgradering av atomarsenalet, ble kunngjort lørdag av sjefen for den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos, Dmitrij Rogozin.

Beskrevet som et «supervåpen»

Ifølge Reuters sa Rogozin i et intervju på russisk stats-tv at Sarmat-missilene vil bli plassert i en enhet i den sibirske regionen Krasnoyarsk 3000 kilometer fra Moskva.

Rogozin uttaler også at roboten er et «supervåpen» som «vil sikre sikkerheten til russiske barn og barnebarn de neste 30-40 årene».

Ifølge vestlige eksperter kan Sarmat bære over 10 stridshoder og har evnen til å utslette store områder som Frankrike eller Storbritannia, skriver Daily Mail.

Til tross for Russlands skremmetaktikk sa Pentagon-talsmann John Kirby denne uken at våpenet ikke ble sett på som en trussel mot verken USA eller dets allierte. Den virkelige grunnen til bekymring er eskaleringen av Putins retorikk, sier forsvarseksperter Washington Post Jeg snakket med.

«Vi burde være mer bekymret for vanen med å bruke trusler som en metode for russisk politikk,» sa John Erath, seniorrådgiver for en amerikansk nedrustningsorganisasjon.

Våpenet vil også være den interkontinentale ballistiske roboten med lengst rekkevidde i verden og kan enkelt nå mål i både Europa og USA, skriver Daglig post.

Økende bekymring for atomkonflikten

Rogozins melding kommer samme uke som Russland gjennomførte sine første våpenprøver og på et tidspunkt da krigen i Ukraina har satt en potensiell atomkrig som anses som den høyeste siden den cubanske missilkrisen i 1962 i fare.

«Ideen om en atomkonflikt, noe som tidligere var helt utenkelig, er nå en reell mulighet igjen,» sa FNs generalsekretær António Guterres forrige måned.

LES MER: Eksperten så Putins nye taktikk i Donbass
LES MER: Putins styrte: ny ordre for soldater
LES MER: Premium Førstedame Olena, 44, står på Putins dødsliste

«Putin ser ikke lenger ut til å være den samme personen»

Østeuropeisk analytiker Hugo von Essen: «Bildet av ham som en machoman kan begynne å sprekke».

Related Videos

Leave a Comment