Home » Norsk statsminister beklager historiske homodommer | OUTInPerth

Norsk statsminister beklager historiske homodommer | OUTInPerth

by Edvard Munch

Norge har beklaget historiske domfellelser mot homofile, og statsminister Jonas Gahr Støre sa tidligere lover feil.

Seksuelle forhold av samme kjønn var ulovlige i Norge fra 1902 til 1972. Da loven ble fjernet, hadde ikke landet tiltalt noen for forbrytelsen på flere tiår, men mellom 1902 og 1950 ble 119 personer siktet.

«Gjennom lovgivning, men også gjennom et nettverk av sanksjoner, har vi som nasjon og samfunn gjort det klart at vi ikke aksepterer queer kjærlighet. Regjeringen ønsker å be om unnskyldning for dette,» sa Stoere denne uken før 50-årsjubileet avskaffelse av lovene.

I en uttalelse sa regjeringen at lovene hadde forårsaket et betydelig nivå av nød for homofile.

– Loven hadde stor symbolverdi og gjorde at homofile ble utsatt for omfattende fordømmelse, omfattende diskriminering, baktalelse og utpressing, sa regjeringen.

«Å kriminalisere og straffeforfølge mennesker for deres kjærlighetsliv, medisinsk behandling av friske mennesker, frata dem karrierer og arbeidsmuligheter er alvorlige brudd på våre verdier,» la han til.

Etter at lovene mot homofili ble fjernet, har Norge vært verdensledende på mange aspekter av LHBTIQA+-rettigheter. Likekjønnede par i Norge kunne oppnå sivile partnerskap i 1993, de var det andre landet i verden som tilbød veien til anerkjennelse av forhold etter Danmark. Likestilling i ekteskapet ble oppnådd i Norge i 2009.

Landet anerkjente også LGBTIQA+ hatkriminalitet i 1981, noe som gjorde det til det første landet som innførte spesifikk lovgivning. I 2020 endret landets lovgiver lovene til også å omfatte bifile og transpersoner.

LGBTIQA+ rettighetsgrupper ønsket unnskyldningen velkommen, men påpekte også at det fortsatt var områder der regjeringen kunne forbedre folks liv ved å gi ytterligere beskyttelse, inkludert juridisk anerkjennelse av et tredje kjønn, forbedre helsevesenet for transpersoner og forby praksis for konverteringsterapi.

I følge en rapport fra 2020 fra International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA), er homofili fortsatt forbudt i 69 land, inkludert 11 hvor det har dødsstraff.


Du kan støtte arbeidet vårt ved å abonnere på vår Patreon
eller bidra til vår GoFundMe kampanje.

Related Videos

Leave a Comment