Home » Ny trådløs biosensorteknologi kan revolusjonere helsevesenet

Ny trådløs biosensorteknologi kan revolusjonere helsevesenet

by Edvard Munch

En trådløs biosensor, utviklet av en forsker ved Malmö universitet, muliggjør et mer pasientkontrollert system takket være at infeksjoner kan oppdages mye tidligere gjennom smarte katetre, smarte bleier eller sårbandasjer.

Tenk deg å ha en bleie med en sensor som, når den utsettes for urin, kan oppdage tilstedeværelsen av bakterier i blæren; pasienten kan selv måle og overvåke infeksjonen. Det vil spare tid og penger fordi det vil eliminere mange unødvendige legebesøk.»


Atefeh Shafaat, forsker ved Malmö universitet

Hun mener at de potensielle bruksområdene til trådløse biosensorer er enorme og vil revolusjonere måten vi overvåker helsen vår og ulike sykdommer på. Driften av denne teknologien krever imidlertid pålitelige og brukervennlige sensorer, som verken krever tradisjonelle integrerte kretser eller store batterier.

«Dette gjør biosensorene mindre og lettere og hele systemet mer fleksibelt. Vi brukte en standard RFA-tag (en lignende teknologi som for eksempel kan brukes til å åpne dører elektronisk) uten at brikken er fjernet. Brikken brukes vanligvis til å lagre , beskytte og behandle data, men systemet vårt er kun for opptak og overføring, så disse funksjonene er ikke nødvendige,” forklarer Shafaat.

Siden den er batterifri er det ikke mulig å ta målinger via Bluetooth, som ellers har større rekkevidde enn denne teknologien. I stedet drives taggen av induksjon, hvor mobiltelefonen overfører elektromagnetisk stråling til taggen. Siden mobiltelefonen er leseren, må den være innenfor fem centimeter for å etablere kontakt.

Shafaat forklarer: «Sølv, som er ledende, er en del av tag-antennen. Når vi har en viss type reaksjon, blir sølvet omdannet til sølvklorid, som er ikke-ledende; dette betyr at kretsen til antennen er åpen. eller ødelagt. Tilstedeværelsen av en spesifikk analytt reparerer antennen og endrer den karakteristiske frekvensen som da vil føre til trådløs deteksjon av biologiske reaksjoner.»

I tillegg til trådløs glukosedeteksjon i fullblodsprøver, ble det foreslåtte oppsettet også testet for trådløs overvåking av medisinsk relevante mikrobielle biofilmer i sårvæsker.

«Unødvendig fjerning av bandasjer for å kontrollere infeksjon øker risikoen for sårforurensning. Å bruke denne teknologien til å oppdage infeksjon på et tidlig stadium gjør behandlingen mye enklere,» legger Shafaat til.

Related Videos

Leave a Comment