Home » Norway Chess Ground Kunngjøring: Wang Hao vender tilbake fra pensjonisttilværelsen

Norway Chess Ground Kunngjøring: Wang Hao vender tilbake fra pensjonisttilværelsen

by Edvard Munch

GM Magnus Carlsen leder igjen flokken i årets norske sjakkturnering, planlagt til 30. mai-10. juni 2022 i Stavanger, Norge. Et overraskende navn i år er navnet til GM Wang Hao, som kommer tilbake fra pensjonisttilværelsen.

Stavangerturneringen feirer i år sin 10. utgave. Arrangørene klarte ikke å sikre seg den nåværende verdens topp 10 – alltid et ønske for de alltid ambisiøse nordmennene – noe som sannsynligvis skyldes FIDEs kandidatturnering som ikke starter før fem dager etter at kampen ble avsluttet i Norge. Likevel er det nok en gang et fantastisk platå, med faktisk to kandidater: GM Richard Rapport og GM Teimour Radjabov.

Norway Chess 2022 | Høyttalere


# matet Navn Rtg Land
1 Magnus Carlsen 2864 Norge
2 så wesley 2778 FORENTE STATER
3 Richard rapport 2776 Ungarn
4 Anish Giri 2773 Nederland
5 Shakhriyar Mamedyarov 2771 Aserbajdsjan
6 Maxime Vachier-Lagrave 2758 Frankrike
7 Teimour Radjabov 2753 Aserbajdsjan
8 Viswanathan Anand 2751 India
9 Wang Hao 2744 Kina
ti Veselin Topalov 2730 Bulgaria

Carlsen leder feltet som alltid og denne gangen har han et gap på nesten 100 poeng til nummer to, men resten av feltet vil kjempe hardt for å trekke ham fra sin femte seier. Verdensmesteren har vunnet de tre siste utgavene, så vel som i 2016.

I et felt med, forutsigbart ingen store russiske mestere, den eneste andre tidligere vinneren i pelotonen er GM Veselin Topalov, som vant den tredje utgaven i 2015. Denne utgaven begynte med hans minneverdige seier på tid mot Carlsen, som ikke var klar over tidskontroll. Selv om han aldri offisielt trakk seg, spilte Topalov få klassiske turneringer, selv før koronaviruspandemien startet. Den siste var Gibraltar ved starten av 2020.

«Jeg ble invitert rett og slett fordi mange søkere avlyste Norway Chess og i år er tilsynelatende ikke russere invitert,» skrev Topalov i en e-post. — Jeg tror heller ikke formatet er til fordel for meg, men jeg skal prøve å gjøre mitt beste.

Det er litt av den samme historien for GM Viswanathan Anand, Indias legendariske femdobbelte verdensmester som vi har sett kommentere flere ganger i det siste, men hvis siste klassiske turnering var Wijk aan Zee 2020. Uansett, rykter om pensjonering av Anand eller Topalov går sterkt. overdrevet!

En spiller som kunngjorde pensjonisttilværelsen er Wang. Han kom med denne uttalelsen for nesten et år siden, like etter å ha fullført FIDE Candidates Tournament 2020-2021:

«Jeg vil sannsynligvis prøve å gjøre noe annet utenfor det profesjonelle spillet fordi jeg har helseproblemer og jeg tror ikke jeg kan fortsette dette yrket. Jeg skal drive med coaching, jeg vil investere, men jeg tror at jeg ikke kan gjøre alt som gir for mye stress.»

Wang Hao, tilbake fra pensjonisttilværelsen. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

I en telefonsamtale med Chess.com i dag ga Wang flere detaljer, og sa at han hadde lidd av noe som sannsynligvis var et magesår i omtrent et år. I utgangspunktet tok han seg av dette gjennom hele 2021, inkludert i kandidatturneringen, men siden starten av 2022 føler han seg bedre etter en lang hvileperiode.

«Jeg hadde ikke forventet denne invitasjonen i det hele tatt og tenkte på den i omtrent en uke før jeg bestemte meg for å akseptere den. Etter å ikke ha reist på lenge, kan jeg nyte den friske luften!» spøkte Wang, som søkte om visum for to dager siden og forventer ingen problemer med å reise til Norge.

De andre spillerne på banen, GMs Wesley So, Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave er også veldig sterke og kan alle vinne denne begivenheten hvis de dukker opp i toppform.

Den norske sjakkturneringen 2022 starter 30. mai med en lynturnering, hvoretter første runde går 31. mai. Siste runde går 10. juni. Det nøyaktige formatet er ennå ikke kunngjort; i tidligere år spilte spillere en armageddon hver dag i tilfelle uavgjort i deres klassiske spill.

Related Videos

Leave a Comment