Home » Norske grensekontroller på grunn av russiske biler – EURACTIV.de

Norske grensekontroller på grunn av russiske biler – EURACTIV.de

by Russell Crowe

For å opprettholde sanksjonene mot Russland har Finland iverksatt 24-timers grensekontroll mot Norge. Målet er å hindre russiske kjøretøy fra nabolandene fra å kjøre inn på territoriet.

Norske og finske tollere bekreftet overfor norsk presse at ytterligere midler var satt inn for å hindre biler registrert i Russland fra å krysse grensen. Dette tiltaket ble gjort fordi byen Näätamö i Nord-Finland har blitt et velkjent inngangspunkt til Finland for russere som reiser gjennom Nordøst-Norge.

Selv om EU i stor grad har håndhevet forbudet mot russisk-registrerte biler, kommer de fortsatt inn i EU via Europas nordligste grenseovergang, i den norske byen Storskog. Derfra kan russebiler fortsette ruten til Finland. Finland har faktisk en streng null-entry policy for russiske biler siden EU-kommisjonen fremhevet viktigheten av å respektere sanksjoner mot dem i sin 8. september-oppdatering.

– Mandag 25. september ble ni biler registrert i Russland nektet ved grensen til Norge, sa Reetta Salonen, kommunikasjonssjef for finsk tollvesen, til norsk presse.

Ved Finlands nordligste direkte grenseovergang til Russland, Raja-Jooseppi, ble kun én bil stoppet, mens lenger sør ved Salla forsøkte ingen russiskregistrerte biler å kjøre inn i landet.

Finland har seks grenseoverganger mot Norge i nord, hvorav den største er Neiden (Näätämö). Tidligere var tollerne kun til stede på dagtid og det ble gjennomført stikkprøver på kveld og natt. Nå overvåkes grensen 24 timer i døgnet.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, overholder landet i stor grad sanksjoner som er innført som svar på Russlands handlinger i Ukraina. En talsperson for det norske Utenriksdepartementet erklærte til og med i midten av september at landet ville ta hensyn til EU-kommisjonens retningslinjer.

Statssekretær Eivind Vad Petersson sa at Norge er i dialog med finske myndigheter og vil innføre restriksjoner på biler registrert i Russland.

«Norge, i likhet med Finland, vil innføre restriksjoner på biler registrert i Russland,» sa Petersson. Barents Watcher og la til at norske myndigheter «snart vil presentere konkrete tiltak for grensen mellom Norge og Russland».

Related Videos

Leave a Comment