Home » Nicola Sturgeon led av brexit etter at Norge overveldende dom over EFTA -inntreden | Politikk | Nyheter

Nicola Sturgeon led av brexit etter at Norge overveldende dom over EFTA -inntreden | Politikk | Nyheter

by Russell Crowe

Den skotske statsministeren Nicola Sturgeon er fast bestemt på å holde en andre folkeavstemning om uavhengighet så snart koronaviruspandemien er over, til tross for at statsminister Boris Johnson standhaftig motsatte seg presset. Scottish National Party (SNP) målet er at Skottland skal forlate Storbritannia slik at landet kan slutte seg til EU. De siste årene har det imidlertid vært motstridende påstander om at landet ble med i blokken.

Et uavhengig Skottland grenser nå til et land utenfor EU, som sannsynligvis krever infrastruktur og grensekontroll mellom regioner hvis lokalsamfunn er dypt sammenvevd, i likhet med det irske grenseproblemet som har alvorlig komplisert Brexit-samtaler.

Skottland kan også bli avvist av Brussel på grunn av sitt nåværende underskudd på syv prosent av BNP, med mindre det vedtar et strengt innstramningsprogram fra EU og potensielt vedtar euro.

Videre kan nye medlemmer bare bli tatt opp i blokken gjennom enstemmig avstemning fra eksisterende medlemsland – og Holyrood ville uten tvil stryke fjærene hvis han skulle bli med.

Å bli med i European Free Trade Association (EFTA) – den regionale handelsorganisasjonen og frihandelsområdet som består av fire europeiske stater: Island, Liechtenstein, Norge og Sveits – kan også være et problem for Skottland.

Ifølge en rapport fra The Telegraph, etter EU -folkeavstemningen 2016, ønsket Sturgeon at Skottland skulle bli med i forbundet, ettersom hun ønsket at Holyrood skulle forbli i det indre markedet.

Imidlertid fikk han et alvorlig slag da tidligere handelsminister Monica Maeland utelukket ham.

På et møte med ministre for de fire EFTA -medlemmene i Genève sa han at Skottland ikke hadde kompetanse til å bli med i organisasjonen «for nå».

Da det kom fram at den tidligere statsministeren Alex Salmond hadde hatt uformelle samtaler med EFTA -medlemmer i Sveits, sa Maeland at den skotske regjeringen burde ha snakket med den britiske regjeringen da dette var «et spørsmål for Storbritannia».

Han sa: «For nå tror jeg Skottland ikke har kompetanse til å gå inn i denne EFTA, men jeg tror dette er et internt spørsmål for Storbritannia, så jeg tror Skottland bør snakke med den britiske regjeringen om disse spørsmålene.».

BARE: Italia foreslår at EU bør stille et unikt lag til OL

Videre kom fru Melands kommentarer da det ble avslørt at Sturgeon hadde levert en rapport før folkeavstemningen om uavhengighet i 2014 som advarte mot den såkalte «Norges plan», ettersom det ikke var et «ønskelig alternativ» fra en økonomisk eller demokratisk synspunkt.

Murdo Fraser, den skotske konservatives skyggefinansminister, sa den gangen: «Den norske handelsministeren har nå sluttet seg til mange andre europeiske personer for å påpeke at en avtale som dette rett og slett ikke vil skje.

“Og selv om det var mulig, sa SNP -regjeringen selv for bare to år siden at det ikke ville være riktig for Skottland.

«SNP -analysen bestemte at EØS -medlemskap ville frata folk i Skottland all innflytelse på EUs lover og forskrifter.»

Han oppfordret SNP til å samarbeide med den britiske regjeringen for å hjelpe til med å få den riktige Brexit -avtalen for hele landet i stedet for å delta i «unødvendige dagsturer til Genève».

I et nylig intervju med Express.co.uk insisterte historiker og sjef for en islandsk tankesmie for fritt marked Hjörtur J. Guðmundsson om at land som Norge og Island snart vil forlate sine nåværende avtaler med Island. «EU og slå til noe mer som den britiske handelsavtalen.

IKKE Å MISSE:
SNP sa at London 2012 ville bli det siste OL for Team GB [REVEALED]
EU advarte mot handelskrigen med Brexit Storbritannia: «Mer å tape!» [INSIGHT]
«Han delte Frankrike!» Macron slipper løs sinne blant protestene fra de gule vestene [EXCLUSIVE]

Han sa: «I Norge er det nå politiske partier som oppfordrer Norge til å revurdere EØS.

«De krever en omfattende handelsavtale, noe som ligner det Storbritannia har forhandlet med EU.

«Dette er faktisk en handelsavtale som de fleste av verdens land ber om nå.

«De står i kø for ham.

«De venter ikke i kø på en EØS-lignende avtale.»

Related Videos

Leave a Comment