Home » NATO: hvem skal etterfølge Jens Stoltenberg?

NATO: hvem skal etterfølge Jens Stoltenberg?

by Ashley Olsen

Han ønsket å gi fra seg stillingen som NATOs generalsekretær i slutten av 2022, men ble så overbevist om å forlenge den. I slutten av september 2023 vil Jens Stoltenberg virkelig slutte. Men hvem vil bli ansett som hans etterfølger?

Han har vært ansiktet til NATO siden 1. oktober 2014: tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg. Men spørsmålet om hans etterfølger har vært diskutert i kulissene i mer enn to år. Han varslet selv at han ville forlate stillingen som NATOs generalsekretær i slutten av 2022 fordi han ønsket å bli sjef for den norske sentralbanken.

ANNONSE

Hvem skal følge Stoltenberg?

Han har vært ansiktet til NATO siden 1. oktober 2014: tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg. Men spørsmålet om hans etterfølger har vært diskutert i kulissene i mer enn to år. Han varslet selv at han ville forlate stillingen som NATOs generalsekretær i slutten av 2022 fordi han ønsket å bli sjef for den norske sentralbanken.

Men den transatlantiske militæralliansen ba 64-åringen om å bli; hun ønsket stabilitet, spesielt siden krigen startet i Ukraina. Stoltenberg gikk med på å forlenge sin periode for tredje gang.

Han har allerede gjort det klart at en ytterligere utvidelse i spissen for NATO var uaktuelt for ham. Han ønsker å reise tilbake til opprinnelseslandet, som han gjentatte ganger har understreket. Jamie Shea, tidligere direktør for politikkplanlegging i NATO og bidragsyter til Chatham House-tenketanken, tviler også på at han kan bli overbevist igjen:

«Han gjorde det klart at hans periode ville ende 30. september og at han hadde til hensikt å trekke seg. Hans mandat er allerede forlenget tre ganger, noe som er ganske unikt for en NATO-generalsekretær, i hvert fall i vår tid.»

Fra ekspert Sheas synspunkt kan publikum snart finne ut hvem som vil være ansiktet til NATO i fremtiden:

«Det neste NATO-toppmøtet vil finne sted i Vilnius, Litauen, om bare én måned. Og jeg ser for meg at Alliansen ønsker å benytte denne muligheten til å introdusere den nye generalsekretæren for det globale publikum, hvis mulig.

Men hvordan velges den fremtidige generalsekretæren og hvilke kvalifikasjoner må han ha?

Det virker sikkert at ansiktet til den militære alliansen må ha politisk tyngde og regjeringserfaring. Diplomatiske ferdigheter, gode kommunikasjons- og ledelsesevner er egenskaper som en potensiell kandidat må ha, som ekspert Shea bekrefter:

«NATO er en familie av 31 demokratiske stater og de har sine interesser. De er ikke alltid enige. Orkesteret spiller derfor ikke alene: du trenger en god dirigent for at orkesteret skal spille harmonisk, og derfor trenger du en god diplomat.

Det andre poenget er at du trenger en god kommunikator… hvorfor NATO nå? Hvorfor ekstra forsvarsutgifter når våre medlemsland står overfor så mange andre økonomiske prioriteringer? Vet du… hvorfor vi bør fortsette å støtte Ukraina med så mye penger og utstyr? Det er derfor kommunikasjon er viktig.

Og for det tredje trenger du en god leder, en god administrator. Det er et stort byråkrati. Den er ikke så stor som FN eller EU, men den har en stor internasjonal stab og en internasjonal militærstab. Det finnes en rekke kontorer. Det er mange NATO-kontorer i forskjellige medlemsland. Og dere må sørge for at dette byråkratiet forbereder, implementerer og gjennomfører beslutningene som NATOs statsoverhoder tar på sine vanlige toppmøter.»

Mange embetsmenn på høyt nivå blir sett på som en mulig etterfølger.

ANNONSE

Navnet til Estlands statsminister Kaja Kallas kommer stadig opp, det samme gjør navnet til Zuzana Čaputová, Slovakias president. Mange ser også på EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen som en passende kandidat.

Så, er det på tide med et kvinnelig ansikt i NATO?

«Jeg vil være den første som entusiastisk ønsker velkommen et kvinnelig ansikt i spissen for Alliansen for å vise at NATO nå er en moderne organisasjon for det 21. århundre. Men det avhenger selvfølgelig av om de mest kvalifiserte kandidatene hopper inn i ringen, innrømmer ekspert Shea.

Imidlertid vil USA sannsynligvis ha en betydelig innflytelse på personellbeslutningen, ettersom ingen beslutning vil bli tatt mot deres ønsker. Danmarks statsminister Mette Frederiksens nylige reise til Washington satte fart på spekulasjoner om at samtalen med USAs president også ville dekke posten som NATO-generalsekretær. Frederiksen fornektelse i danske medier.

Hvorfor er det så vanskelig å finne en passende kandidat?

Det som kompliserer prosessen er at det må finnes konsensus om en egnet kandidat til å erstatte Stoltenberg – en vanskelig oppgave for de 31 medlemslandene som har sluttet seg til Finland siden tiltredelsen. Men NATO-ekspert Shea er fortsatt sikker:

«Det er mye talent, mange potensielle kandidater. Det er derfor ingen grunn til at NATO ikke skal kunne klare en ryddig overgang. Og jeg tror det er i NATOs interesse å skape en ryddig overgang. »

Related Videos

Leave a Comment