Home » Mankhurd-slummen får løfte om god helse | Bombay Nyheter

Mankhurd-slummen får løfte om god helse | Bombay Nyheter

by Edvard Munch

Mumbai: Denne søndagsettermiddagen var ulik alle andre søndager på Janta Nagar Primary School: I et av klasserommene hadde rundt 70 kvinner samlet seg for å si sin mening om et legesenter som åpner i området, som har 12 500 innbyggere.

Mumbai, India – 9. november 2023: Dr. Shilpa Varma, en lege som driver lavkost primærhelsetjeneste ved Janta Nagar, Mankhurd i Mumbai, India torsdag 9. november 2023. (Foto: Satish Bate/Hindustan Times) (Hindustan) ganger)

Mohalla Clinic er byens første samfunnsinitiativ, i tråd med Delhis sjefsminister Arvind Kejriwals 2015-satsing på å tilby kvalitetshelsetjenester til sårbare mennesker for en nominell avgift. Mankhurd-nabolagsklinikken åpnet den første uken i oktober for å møte den akutte etterspørselen etter primærhelsetjenester i området.

Samfunnsinitiativet ledes av Kamgar Sannrakshan Samman Sangh (KSSS), en uformell fagforening som representerer arbeidere, daglønnstakere, murere, snekkere, elektrikere og drosjesjåfører. Det er finansiert av en gruppe leger av indisk opprinnelse basert i USA.

Da han tok en pause fra å samle inn tilbakemeldingsskjemaer fra mødre, sa Mohammed Umar Shaikh, koordinator for det nye helseinstitusjonen: «Vi trenger et gjennomsnitt på 1,50 lakh per måned (som brukes til å betale legekostnader, medisiner og strømregning) for å drive denne klinikken. Dr. Nilay Shah, en nevrolog basert i USA, og vennegjengen hans hjelper oss for tiden med pengene. Klinikken opererer fra en 10 x 20 fots butikk i slummen til Janta Nagar.

Noor Fatima, 30, og hennes fem år gamle sønn, nylig behandlet for hoste, forkjølelse og feber, sa at anlegget hadde lettet budsjettbyrden til dyre helsetjenester. Tidligere henvendte folk seg til private leger eller besøkte bydrevne fasiliteter som Shatabdi Hospital i Govandi eller Rajawadi Hospital i Ghatkopar.

«Min mann vinner 15.000,- som drosjesjåfør. Vi pleide å bruke 250-300 som legehonorar og 1000-2000 på narkotika. Reiser til sykehus satte oss tilbake 400. I tillegg måtte vi vente på tur i lange køer. Denne klinikken har vært en gave for oss, sa Fatima.

Gulista Khan, 38, var motvillig til å møte mannlige leger på sykehus for å diskutere gynekologiske problemer. Mannen hennes kan ikke følge henne fordi han er hjemmebundet på grunn av helseproblemer. «En klinikk drevet av en kvinnelig lege er en velsignelse,» sa Khan. Fatima og Khan er bare to av de 1122 pasientene som har hatt nytte av Mohalla-klinikken. De trenger ikke lenger reise lange avstander for å søke behandling.

Med avstand og utgifter som hindringer, har mange henvendt seg til sjarlataner. Som Shaikh, bosatt i Janta Nagar i to tiår, sa: «Mange av dem har ikke grader. De har satt opp butikker her og når kommunebetjentene kommer på befaring ser vi dem senke skoddene og løpe av gårde. Folk bruker 150-250 ved å konsultere en sjarlatan og 60-50 i medisiner eller utgifter 150-200 euro for en enveisbillett til offentlige sykehus, å vente i lange køer og bruke et betydelig beløp på konsultasjoner og medisiner.

Han forklarte at siden klinikkens innvielse kommer 60 til 70 pasienter hit hver dag, «de fleste av dem er kvinner».

De er glade for at en kvinnelig lege – Dr Shilpa Varma – er tilgjengelig på klinikken daglig mellom klokken 12.00 og 17.00. Mens legemidler deles ut gratis, betaler pasientene 20 for en enkelt konsultasjon. Razia Shaikh, 28, som har bodd i området i 10 år, sa: «Hun gir oss tid og vi er komfortable med henne, i motsetning til offentlige sykehus eller private klinikker. »

Dr. Varma, som driver klinikken, sa at tyfus, forkjølelse, hoste, feber og hudsykdommer er utbredt i regionen. Hun bemerket at lokaliteten er hjemsted for en av de mest sårbare befolkningene, som sliter med fattigdom, inntektsusikkerhet og narkotikarelaterte problemer.

«Jeg jobbet i slummen i Dharavi og Kurla, men helseproblemer

her er forskjellige. De har sårt behov for et godt helsesenter, sier Dr. Varma, bosatt i Jui Nagar.

Bilal Khan, president for KSSS, sa at selv om 90 % av befolkningen bor i slumområder, har ikke distriktet et statlig sykehus.

«Med begrensede offentlige helsetilbud har innbyggerne ikke noe annet valg enn å ty til dyre private klinikker. Ofte påvirker disse utgiftene utdanningen og ernæringen til barna deres. Mens regjeringen ikke klarte å handle, gjorde samfunnet vårt det, sa Khan.

En studie utført i 2021 av den frivillige organisasjonen Apnalaya, som arbeider i distriktet (M-Øst), fant at bare 17 % av de 433 familiene som ble spurt rapporterte å ha ett eller to måltider om dagen, mens de andre slet med å få i seg bare ett måltid. Studien fant også at mer enn 40 % av familiene møtte matusikkerhet, 50 per dag på drikkevann med 17,2 % avgift 100 eller mer, noe som øker deres økonomiske byrde.

Spennende nyheter! Hindustan Times er nå på WhatsApp-kanaler Abonner i dag ved å klikke på lenken og hold deg oppdatert med de siste nyhetene! Klikk her!

Related Videos

Leave a Comment