Home » Lokale transportkunder betaler noen ganger mye | Nyheter fra hele verden

Lokale transportkunder betaler noen ganger mye | Nyheter fra hele verden

by Russell Crowe

Berlin – Ikke bare drivstoff og mat blir dyrere. Mange i Tyskland må snart betale ekstra for å reise med buss og tog.

Om vinteren stiger prisene ikke bare i langdistansetransport, men også i lokal transport i en rekke regioner. Som et resultat blir mange dagsturer noen ganger betydelig dyrere – avhengig av transportforbundet øker gjennomsnittsprisen med opptil 5,5 prosent. Det kommer frem av vedtakene om den kommende prisrunden ved årsskiftet, som det tyske nyhetsbyrået har evaluert. Andre steder endres imidlertid ikke prisene i det hele tatt.

Som den siste av de store foreningene jobber Hamburger Verkehrsverbund med en prisøkning. Hansabefolkningen forventes å betale 1,3 % mer i gjennomsnitt innen utgangen av året. «Ingen er fornøyd med det», innrømmer foreningen. «Vennligst husk når du diskuterer: alt vil bli dyrere.» Bare deler av de høyere kostnadene blir veltet over på passasjerene. Skattekontoret tar på seg den langt større delen.

Drivstoff, elektrisitet, nye tilbud – i mange regioner er dette hovedargumentene for stigende priser. Ifølge transportforeningen for hovedstadsområdet Nürnberg setter nedgangen i inntekter de 135 medlemsbedriftene i alvorlige problemer. I tillegg skal snuingen av trafikken bort fra bilen finansieres, samt de nye digitale tilbudene.

Å reise med buss og tog vil bli betydelig dyrere for frankerne. I VGN øker takstene for første gang på tre år og dermed i snitt med 5,5 prosent. Bare i selve byen Nürnberg sørger millioner av kommunekasser for at takstene igjen kan holde seg stabile.

Det blir også mye dyrere i og rundt München – pluss at 3,7 prosent vil gjelde fra midten av desember. «Korona-pandemien har gitt oss enorme inntektstap,» sa den lokale transportforeningen. Tilbudet ble imidlertid nesten helt holdt. I og rundt Stuttgart vil det koste 2,5 % mer.

I Verkehrsverbund Rhein-Ruhr, Tysklands mest folkerike, stiger prisene litt saktere til 1,7 prosent. Det er 1,5 prosent i nærliggende Rhein-Sieg- og Rhein-Main-Verkehrsverbund, som omfatter store deler av Hessen. For reiser utenfor foreningene hadde Deutsche Bahn varslet et taksttillegg på 1,7 prosent.

Men passasjerer trenger ikke grave dypere i lommene overalt. Ingenting vil endre seg i Bremen, omgivelsene i Niedersachsen, Berlin og Brandenburg. Bremer kan også se frem til andre klarrunde på rad. Disse transportforeningene trekker frem et argument som andre uttrykkelig bruker for prisøkninger: nedgangen i passasjerer i korona-pandemien. De ønsker å bringe kundene tilbake til buss og tog med stabile priser.

© dpa-infocom, dpa: 211102-99-827166 / 2

Related Videos

Leave a Comment