Home » Kan bambus være flott i konstruksjon?

Kan bambus være flott i konstruksjon?

by Siv Jensen
  • Av Suzanne Bearne
  • Forretningsteknologireporter

Bildekilde, Atelier One

Bildetekst,

Green School Arch på Bali sto ferdig i 2021

Laget av en serie med 19 meter lange bambusbuer, regnes Green School Arch på Bali som en av de mest betydningsfulle strukturene som noen gang er laget av bambus.

Den lette strukturen ble designet av arkitektfirmaet Ibuku og brukte omtrent 12,4 tonn Dendrocalamus Asper, også kjent som grov bambus eller gigantisk bambus, og ble ferdigstilt i april 2021.

En slik iøynefallende bygning viser styrken og allsidigheten til bambus. Legg til dette øko-legitimasjonen til bambus, og det ser ut til å være et utmerket materiale for å hjelpe byggebransjen med å redusere karbonavtrykket.

I likhet med trær, binder bambusplanter karbon når de vokser og kan fungere som karbonvasker og lagre mer karbon enn mange trearter.

En bambusplantasje kan lagre 401 tonn karbon per hektar (per 2,5 dekar). I motsetning til dette kan en kinesisk granplantasje lagre 237 tonn karbon per hektar, ifølge en rapport av International Bamboo and Rattan Organization (INBAR) og Delft University of Technology, Nederland.

Det er en av de raskest voksende plantene på planeten: noen varianter vokser opp til en meter om dagen.

I tillegg er bambus et gress, så når stilken høstes, vokser den igjen, i motsetning til de fleste trær.

Det har en lang historie med bruk i konstruksjon i Asia, men i Europa og USA er det fortsatt et nisjebyggemateriale.

I disse markedene blir varme- og kjemikaliebehandlet bambus stadig mer vanlig for gulv, kjøkkenbenkeplater og skjærebrett, men brukes sjelden som konstruksjonsmateriale.

Bildekilde, Atelier One

Bildetekst,

Omtrent 12 tonn bambus var nødvendig for å lage The Arc

Ifølge Christopher Matthews, fra London-baserte konstruksjonsingeniører Atelier One, er en del av problemet mangel på fortrolighet.

«En av de største utfordringene er at ingen egentlig vet hvordan man lager bambus,» sier Matthews, som jobbet med Bali School-prosjektet.

«Så vi måtte teste den. Vi var der og lastet den med sandsekker for å faktisk demonstrere hvor sterk den var.»

Matthews sier at etterspørselen etter bambus øker, og 30 % av selskapets kunder bruker nå materialet. «Vi begynte å utvikle flere og flere bambusstrukturer.»

Han peker på en hel skolecampus i New Mexico og fasiliteter som et yogastudio i Costa Rica og en bro og paviljong på Filippinene.

«I landene som bruker det, er det ekstremt billig og ekstremt rikelig, og arbeidsstyrken er ekspert på å bruke det. Hvis vi begynte å bruke det i Europa, ville det blitt dyrere i utgangspunktet. Men etter hvert som det blir mer og mer brukt, så er det ingen grunn til at kostnadene ikke kan gå ned.»

Han sier at selskapet er i tidlige diskusjoner for å hjelpe til med å bygge med bambus i Storbritannia snart.

Bildekilde, BambooLogic

Bildetekst,

BambooLogic har plantasjer i Portugal

Det ville vært nyttig om bambus ble dyrket i Europa, men de større artene vokser ikke godt i kaldt nordlig klima.

BambooLogic håper å endre det: det er den første storskala bambusdyrkeren i Europa.

«Den trenger absolutt mye sol og også litt vann,» sier Jan Detavernier, konsulent hos BambooLogic, som har bambusplantasjer i Portugal.

— I sør er det mye sol. Han sier det har potensial til å gjenopprette forringet jord. «Der vi driver oppdrett i det sørlige Portugal, er jordsmonnet veldig dårlig. Fordi bambus fanger CO2 og legger det i jorda, gjør det landet mye bedre.»

Mr. Detavernier sier at selskapet hans jobber med partnere som utvikler nye produkter for det europeiske markedet.

Utfordringen, sier han, er mangelen på standardisering. «I Europa er vi ikke vant til å jobbe med bambus som materiale. Det er mye data i Asia, men i Europa er det lite å jobbe med.»

Dr. Bhavna Sharma, assisterende professor i arkitektur ved University of Southern Californias School of Architecture, og også medlem av arbeidsgruppen som utvikler internasjonale standarder for byggematerialer av bambus, gjenspeiler dette.

«Det er fortsatt en utfordring å bruke bambus i konstruksjon fordi det fortsatt er et ukonvensjonelt materiale,» sier han.

«Det har nettopp [about] øke kunnskapsbasen vår, forstå hvordan materialet vil oppføre seg i forskjellige tjenestemiljøer, noe som betyr at hvis jeg bygger i Amsterdam, hvordan vil bygningen oppføre seg i den slags vær og klima sammenlignet med hvis jeg bygger i Indonesia? På denne måten kan vi ta ytterligere skritt fremover når det gjelder hvilke typer bygninger vi kan bygge.»

Mr. Sharma sier at den internasjonale standardiseringsorganisasjonens første konstruerte teststandarder for bambus ble publisert i fjor sommer. «Dette vil støtte fagfolk, designere og ingeniører i å ta i bruk materialet i prosjekter.»

Bildetekst,

Her brukes Bamcore-paneler for å bygge et boligbygg

I California tilbyr bærekraftig byggematerialeselskap BamCore, grunnlagt i 2019, et panelrammesystem laget av bambus og konstruert tre, eller eukalyptus og tre. Panelene brukes til å bygge bygninger opptil fem etasjer høye for både næringsbygg og boligbygg.

«Kundene våre startet opprinnelig som enkelthuskjøpere eller arkitekter som ønsket å være mer bærekraftige,» sier Kate Chilton, bærekraftssjef i BamCore.

«Men da vi begynte å vokse, begynte vi å tiltrekke oss utviklere som kunder.» Han peker på DR Horton, den største boligbyggeren i USA, som han sier tester bambusproduktet sitt i flere utviklinger over hele USA.

Det er mer enn 1600 arter av bambus, og BamCores favoritt er Dendrocalamus asper, mer kjent som gigantisk bambus, som han importerer fra Sør-Amerika og Asia. Imidlertid sier Chilton at de er i samtaler med en bambusplantasjeeier i Florida som kjører en Dendrocalamus asper-prøve.

Noen omfavner det kreative potensialet til bambus. Eventmarkedsføringsbyrået Natchlab lager et 650 kvadratmeter stort tempel laget av resirkulert bambus for Boom Festival for kunst og musikk som finner sted i Portugal neste år.

«En åpen planløsning, høye og godt ventilerte strukturer er akkurat det du trenger i en festival,» sa Sibthorpe, kreativ leder for Nachtlab, på Green-konferansen – en del av Amsterdam Dance Event.

«Bambus kan bøye seg og forme litt. Det er et veldig formbart materiale.»

Related Videos

Leave a Comment