Home » Her bygger han det høyeste vindtårnet i verden: laget av tre

Her bygger han det høyeste vindtårnet i verden: laget av tre

by Liv Ullmann

Treteknologiselskapet Modvion tar vindtårn til nye høyder ved hjelp av intelligente trekonstruksjoner. Gründeren fikk komme inn i fabrikken, noe som vil gi vindenergi et bedre rykte.

105 meter er høyden på vindtårnet i tre som er under bygging på Skaraslätten. I dag er det det høyeste vindtårnet i tre i verden. Foto: Linn Bergbrant & Modvion.

Lukter gran på fabrikken. En lamineringsmaskin er ansvarlig for å lime og presse 14 massive plater av laminert trefiner til en solid enhet. I produksjonslinjen like utenfor Gøteborg blir treverket sterkt og fleksibelt nok til å fungere som vindtårn.

Hvordan er det mulig?

Karin Björe, leder for produktutvikling i Modvion, demonstrerer med en mindre treplate. Det tilsynelatende stive treverket bøyer seg lett når du hviler brettet mot kneet, men treet kan bare bøyes i én retning. I motsatt retning beveger den seg ikke en tomme. Derfor er det ikke noe problem å håndtere vekten av rotorbladene og generatoren på toppen av vindturbinen. Selskapets administrerende direktør Otto Lundman forklarer mer:

– Vi pleier å si at dette er naturens karbonfiber. I forhold til vekten er limtre sterkere enn stål, noe som er overraskende når man tenker seg om, sier han.

Den høyeste vindturbinen i verden

Modvion bygger for tiden et 105 meter høyt vindtårn for Varberg Energi. Det blir det høyeste vindtårnet i tre i verden. Tårnet ligger på Skaraslätten og heter Wind of change etter en hardrocklåt av Scorpions. Den har en turbin fra vindenergiprodusenten Vestas, som også eier aksjer i Modvion. Regner man med fundamentet og turbinen, er vindturbinen hele 150 meter høy.

– Selve tårnet er den mest klimaskadelige delen av en vindturbin. Å erstatte stål og betong med tre reduserer utslippene med mer enn 100 % fordi tårnet binder mer karbon enn det som ble sluppet ut under produksjonen. Dette selskapet har et enormt potensial for å drive utviklingen mot et fossilfritt samfunn, sier Otto Lundman.

Men det hele startet med en trebåtbygger. David Olivegren er eiendomsutvikler og byggentreprenør, men har også bakgrunn som båtbygger. I 2015 lanserte han en spennende idé og fikk selskap av sivilingeniør Otto Lundman i entreprenørutdanning ved Chalmers tekniske høyskole. Allerede da var prosjektet å bygge vindtårn i tre. Året etter grunnla de treteknologiselskapet Modvion.

Konstant vind

Jo høyere du kan bygge vindturbiner, jo mer lønnsomt blir det. Høyere opp er vinden sterkere og mer stabil. Utfordringen med standard vindturbiner i stål er at de blir dyre å produsere og transportere etter hvert som høyden øker. Normalt skal diameteren være større enn de 4,3 meter som er tillatt for transport på veier innenfor EU og USA.

Modvion mener de har funnet den perfekte løsningen ved å produsere sine vindmøller i tre i moduler. Verdens høyeste vindturbin i tre i Skaraslätten består av 28 moduler. Når tårnet kan monteres på stedet, er det mulig å nå steder som tidligere ikke kunne nås med store stålkonstruksjoner.

– Tre veier mindre enn konkurrerende stål og betong. Dette gjør løsningen vår billigere og mer fleksibel, sier Otto Lundman.

Lamineringsmaskinen vi nettopp har sett er spesiallaget. Det samme gjør sagcellen, litt lenger borte, der to roboter med blader jobber med submillimeterpresisjon. Å finne riktig teknologi tok tid. Skaratårnet er selskapets første kommersielle installasjon.

Sikt enda høyere

Otto Lundman er ordknapp om kommende bestillinger, men sier at selskapet planlegger produksjonslinjer på flere steder over hele landet. Uansett er det klart at neste tårn blir enda høyere. Den har arbeidsnavnet Raise me up etter en låt av blant andre Josh Groban og Westlife.

Hva er de største utfordringene?

– Å lansere nye produkter på markedet er alltid en utfordring. Vi har fått midler fra det svenske energiverket og EU for å utvikle teknologien. I fjor avsluttet vi en finansieringsrunde og mottok 139 millioner SEK, og tidlig neste år vil vi gjøre en ny investeringsrunde hvor vi tar sikte på å hente inn drøyt 200 millioner SEK.

Allerede om et par år siktes det til en milliardomsetning og målet er at alle vindturbiner skal ha tretårn. Så langt har selskapet kun fokusert på vindtårn i tre, men på sikt kan det også bli aktuelt for andre anvendelser av treteknologi.

– På dette tidspunktet vet vi at hele verden må bli fornybar. Tre er et fantastisk materiale! Det er alle muligheter for å fortsette å vokse, sier Otto Lundman.

Fakta om Modvion

Startår: 2016.
Operasjon: Produserer vindturbiner i tre.
Plass: Bäckebol, Gøteborg.
Antall ansatte: 32 personer, men de leier også inn konsulenter.
Otto Lundmans beste råd til gründere: «Klimaendringer betyr enorme muligheter for grønn teknologi, dra nytte av det!»

Tekst: Anna Liljemalm.

Related Videos

Leave a Comment