Home » Frontline og Euronav planlegger en fusjon på 4,2 milliarder dollar, og skaper den største tankflåten

Frontline og Euronav planlegger en fusjon på 4,2 milliarder dollar, og skaper den største tankflåten

by Edvard Munch


Sammen vil selskapene ha 10 prosent av VLCC og Suezmax (Euronav) flåten

Publisert 7. april 2022 13:39 av

Den maritime lederenTo av lederne i oljetankmarkedet, Belgiske Euronav og Norges Frontline, har signert en avtale om en potensiell fusjon som vil skape en uavhengig global tankskipsoperatør med den største VLCC- og Suezmax-flåten. Nyheten om avtalen om vilkårene kommer måneder etter at den kjente investoren John Fredriksen investerte i Euronav og til tross for at selskapene inntil i fjor høst sa at de ikke diskuterte en fusjon.


Avtalen er avhengig av gjennomføringen av en formell fusjonsavtale, og hvis den fullføres, vil den skape en kombinert flåte på 146 fartøyer, bestående av 69 VLCC og 57 Suezmax fartøy som Standard og Poors anslår vil utgjøre rundt 10% av den globale flåten. og 20 LR2 / Aframax tankskip. Det kombinerte selskapet, som vil bli kjent som Frontline og ledes av Euronavs nåværende administrerende direktør, Hugo De Stoop, vil ha en markedsverdi på 4,2 milliarder dollar, og Euronav-aksjonærene eier omtrent 59 % av det kombinerte selskapet og aksjonærene, 41 % av Frontline.


«En kombinasjon av Frontline og Euronav vil etablere en markedsleder i oljetankmarkedet og posisjonere den kombinerte gruppen for fortsatt verdiskaping for aksjonærene samt betydelige synergier. En kommentar til den mulige kombinasjonen,» sa John Fredriksen. «Den nye Frontline vil kunne tilby verdiøkende tjenester for våre kunder og øke flåteutnyttelsen og inntektene til fordel for alle interessenter.»


Eksperter sa at transaksjonen var betimelig ettersom oljetankmarkedet er klar til å potensielt komme seg opp igjen etter en nesten to år lang nedtrendssyklus. Imidlertid bemerket de at det ikke ville gjøre mye for å adressere det stort sett fragmenterte markedet. Analytikere sa at det var et passende tidspunkt da markedet rebalanserer seg etter sanksjoner mot russisk olje og tankskip. I tillegg er det planlagt få nybygg i oljetanksegmentet, mens utdaterte flåter sannsynligvis vil føre til en økning i opphugging. Så langt har charterprisene vært presset og har ikke klart å komme seg til tross for den nylige oppgangen i oljeprisen.


I en kommentar til fusjonen sa BIMCO-analytiker Niels Rasmussen til S&P «oljetankmarkedet vil forbli så fragmentert at denne fusjonen neppe vil ha noen stor innvirkning på markedsdynamikken.»


Selskapene fremhevet de sterke fordelene ved å slå sammen og bygge en større kombinert flåte. De forventer bedre totalutnyttelse og kostnadssynergier, inkludert faste kostnader, administrasjon og salg. Den utvidede flåten og kombinasjonen de hevdet ville også gi selskapet styrke for å møte markedstrender, inkludert digitalisering og nye lavkarbondrivstoff.


«Denne transaksjonen vil markere en spennende utvikling for produkttankindustrien, og skape et ledende produkttankselskap som vil være posisjonert for å møte kundenes behov, støtte partnere og lede teknologi- og bærekraftinitiativer for å drive energiomstillingen.» , sa De Stoop.


Frontline og Euronav jobber med å bli enige og sluttføre strukturen for virksomhetssammenslutningen. Selskapene sa at det var for tidlig å forutsi når de kan nå endelige vilkår og bemerket at transaksjonen vil kreve aksjonær- og regulatorisk godkjenning.

Related Videos

Leave a Comment