Home » Fordi sykepleieforskerne i Halle har en firbeint robot

Fordi sykepleieforskerne i Halle har en firbeint robot

by Edvard Munch

av Marcel Roth, MDR SAXONY-ANHALT

Klokken: 4. august 2023, kl. 04.51

Fire ben og en gripende arm som ligner et hode og en nakke. Spot-roboten fra det amerikanske selskapet Boston Dynamics ligner en stor hund og kan virke ganske skremmende. Også fordi holdearmen hans har styrke. Det pågår forskning i Halle for å finne ut om og hvordan det kan brukes på sykehjem eller sykehus.

Patrick Jahn har en ganske uvanlig karrierevei: han er utdannet sykepleier og professor i sykepleieforskning ved Universitetet i Halle. Dessuten driver han det TDG Innovation Network. TDG står for Translation Region for Digitalized Healthcare. I nettverket snakker mer enn 100 forskningsinstitutter, bedrifter, oppstartsbedrifter og helseinstitusjoner med hverandre om nye teknologier. «Alle er veldig interessert i å bruke moderne teknologi,» sier Jahn.

OG Et av hovedmålene til TDG er å eksperimentere og bidra til utviklingen av slik teknologi: hvilken app gir egentlig mening på sykehuset? Hvordan kan en drone levere medisiner? Og hvilke roboter kan brukes i omsorg og helse? For dette formålet tester Halle-forskerne teknologien og mennesker sammen på sykehus.

TDG: Forene teknologi og helsevesen

Klar Robotene testes da også i TDG-laboratoriet i Halle. En av disse markedsføres av det amerikanske selskapet Boston Dynamics under navnet «Spot». En firbeint robot som eksperter anser som den mest robuste firbeinte roboten i verden. Men hva kan den gjøre i form av bistand?

«Spot»-roboten fra det amerikanske selskapet Boston Dynamics i parken ved University of Halle: mestrer ulendt terreng perfekt.
Fotorettigheter: MDR/Marcel Roth

Uansett har versjonen av Spot som testes i Halle sin pris: Grunnversjonen av Spot med gripearm koster 180.000 euro. «Det er 20 år med forskning ved MIT på dette feltet,» sier Jahn. Kinesiske produsenter tilbyr disse robotene for så lite som 20 000 euro. «Utviklingen går veldig raskt og disse systemene vil bli billigere i fremtiden.»

Den amerikanske roboten «Spot» er en av de beste firbeinte vennene

«Spot er en kompleks servicerobot,» sier Patrick Jahn. «Dette er den siste generasjonen av robotikk. Stedet kan bevege seg over ulendt terreng.» Spot er omtrent på størrelse med en schæfer og kan virke skremmende for folk som ser ham for første gang. Fansen hans er ganske høye, bevegelsene hans er ganske raske og når han først begynner å løpe virker han ustoppelig.

Prof. Patrick Jahn, direktør for TDG: «Spot er den nyeste generasjonen av robotikk»
Fotorettigheter: MDR/Marcel Roth

«Han kan gå i trapper og unngå gjenstander eller mennesker uavhengig. Den er veldig smidig,» sier Jahn. Det som er spesielt med stedet hos TDG: Jahn og kollegene hans kjøpte en gripearm som tilbehør til roboten. Den fungerer som en nakke og hode og får Spot til å se enda mer ut som en stor elektrisk hund. «Med sin gripearm kan den løfte opptil syv kilo, gripe gjenstander og samhandle med mennesker.»

Når MDR SAXONY-ANHALT-podcasten «Digital Living» er gjest i Halle, åpner Spot enkelt en stor dør inn til et sykehusrom. Den kan gjøre dette automatisk. Men i bunn og grunn må han trenes for det. «Den må kjenne omgivelsene sine og må bli fortalt om døren åpnes innover eller utover,» sier TDG-sjef Jahn.

Hva Kan en slik robot være til nytte for helsevesenet? Jahn kan tenke seg forskjellige bruksscenarier: «Du kan for eksempel feste et brett eller en kurv på ryggen hans. Han kan for eksempel bære drikkekar og servere dem med gripearmen.» Med gripearmen kan den også plukke opp ting som faller ned av syke eller pleietrengende.

Hvordan en helseekspert tenker om roboter

Sarah Theune i Foreningen for digitalisering i samfunnsøkonomien vediso: «Roboter har stort potensial»
Fotorettigheter: Linda Müller

Sarah Theune i Vediso-foreningen om roboter i helsesektorenForeningen for digitalisering i samfunnsøkonomien støtter sosiale virksomheter i digitalisering.
Sarah Theune sier: «Jeg svinger mellom sjarm, nysgjerrighet og virkelighetsinnsikt. I hverdagen må vi slite med andre ting. Vi er fortsatt relativt langt unna om Spot kan forsørge en eldre person. Men den har det absolutt for alle. I dette tilfellet er det potensial for å la folk få mer selvbestemmelse ved hjelp av teknologi.Med en robot som denne kunne folk igjen utføre noen oppgaver på egen hånd, selvbestemt og ledsaget på en trygg måte . Som ingen pleier har tid til i dag. Og et generasjonsskifte er nært forestående selv i hjem «Beboere som ikke lenger er redde for å bruke teknologi når de blir eldre. Dette skaper mer kreativitet for dem til å bruke disse teknologiene på eget initiativ. Jeg ser at det er mye potensial.»

Men Patrick Jahn tror det er mer sannsynlig at Spot vil være med i fremtiden. Det kan for eksempel hjelpe folk med å handle og bære vesker til leiligheten sin. TDG-eksperter jobber for tiden med to sykehjem i Köthen. – Huset ligger i direkte tilknytning til slottsparken. Og mange pasienter kan gå tur alene, men ikke uten at noen følger med, sier Patrick Jahn. Spot kan ringe som en slags sikkerhet. «Slik at beboeren kan finne tilbake eller be om hjelp underveis. Spot kan faktisk være en slags robothund.»

Boston Dynamics «Commercial»: Når batteriet går tomt, legger han seg på siden slik at han kan bytte det.
Fotorettigheter: MDR/Marcel Roth

For øyeblikket må imidlertid Spot og de andre robotene lære seg miljøet og individuelle oppgaver. «Noen ganger er det en skuffelse: at Spot ikke er kollegaen som kan alt, men at du må delegere individuelle oppgaver.» For alle robotene som brukes i helsesektoren, er det ennå ikke klart hvordan de skal tilpasses fra en situasjon til en annen. Sykepleieforsker Patrick Jahn sier: «Pleiepersonell bør ja, ikke bli programmerere. Dette må være mulig i praksis selv uten datakunnskap.»

Og det er nettopp dette Halle TDG jobber med. Fordi helsepersonell – som alle andre bransjer – trenger en følelse av hva som er mulig.

Les mer om start-ups

MDR SAXONY-ANHALT – Radio som oss

Vis alt

Vis alt

Related Videos

Leave a Comment