Home » Erdogan: Erdogan fra Tyrkia beordrer utvisning av 10 ambassadører

Erdogan: Erdogan fra Tyrkia beordrer utvisning av 10 ambassadører

by Russell Crowe
ANKARA (Reuters) – Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ba lørdag sin utenriksminister om å utvise ambassadører fra 10 land, inkludert Tyskland og USA, som har bedt om løslatelse av en leder for det fengslede sivilsamfunnet.
«Jeg beordret vår utenriksminister å erklære disse 10 ambassadørene persona non grata så snart som mulig,» sa han og refererte til et begrep som ble brukt i diplomati som betyr det første trinnet før deportering.
Han har ikke satt en fast dato.
«De må kjenne og forstå Tyrkia», la han til og beskyldte utsendingene for «uanstendighet».
«De må gå den dagen de ikke lenger kjenner Tyrkia,» sa han om ambassadørene.
Senderne sendte en svært uvanlig felles uttalelse mandag, og sa at den fortsatte forvaringen av den parisiskfødte filantropen og aktivisten Osman Kavala «kastet en skygge» over Tyrkia.
USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige ba om «en rettferdig og rask løsning av saken (de Kavala)».
Kavala har sittet i fengsel uten domfellelse siden 2017 og står overfor en rekke alternative anklager knyttet til protester mot regjeringen i 2013 og et mislykket militærkupp i 2016.
Han har blitt et symbol på det omfattende angrepet som Erdogan slapp løs etter å ha overlevd kuppforsøket.
I en tale til AFP fra fengselscellen i forrige uke sa Kavala at han følte seg som et verktøy i Erdogans forsøk på å skylde på et utenlandsk komplott for nasjonal motstand mot hans nesten to år lange styre. Tiår.
Europarådet, kontinentets viktigste menneskerettighetsvakt, ga en siste advarsel til Tyrkia om å etterkomme en pålegg fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol i 2019 som tar sikte på å frigjøre Kavala rettssak.
Hvis Tyrkia unnlater å gjøre det ved sitt neste møte fra 30. november til 2. desember, kan Strasbourg-baserte rådet stemme for å starte sin første disiplinærsak mot Ankara.

Related Videos

Leave a Comment