Home » Eksperter advarer mot politisk vold i USA

Eksperter advarer mot politisk vold i USA

by Russell Crowe

Mannen som plyndret tidligere husspeaker Nancy Pelosis ektemann med en hammer i fjor matet jevnlig høyreorienterte konspirasjonsteorier før et angrep som kom innen to uker etter midtveisvalget.

Etter hvert som presidentkampanjen i 2024 varmes opp, frykter ekstremismeeksperter trusselen om politisk motivert vold vil øke. Fra «Pizzagate» til QAnon til «Stop the Steal», er konspirasjonsteorier som demoniserte Donald Trumps fiender i ferd med å forvandles og spre seg ettersom frontløperen for den republikanske nominasjonen i 2024 tar sikte på en retur til Det hvite hus.

«Disse ondskapsfulle, splittende konspirasjonsteoriene og ideologiene er ikke lenger atskilt på kantene,» sa Jacob Ware, en stipendiat ved Council on Foreign Relations som fokuserer på innenlandsk terrorisme. «De infiltrerer nå massivt det amerikanske samfunnet.»

En føderal jury fant torsdag David DePape skyldig i å ha angrepet Paul Pelosi i hans hjem i San Francisco den 28. oktober 2022. Før dommen sa DePape at han hadde tenkt å holde Nancy Pelosi som gissel og «knekke kneskålene» hvis den demokratiske lovgiveren løy. » til ham mens han spurte ham om hva han anså for å være korrupsjon fra myndighetene. Hun var i Washington på tidspunktet for angrepet.

I sine nettprat før angrepet gjentok DePape prinsippene til QAnon, en pro-Trump-konspirasjonsteori som har vært knyttet til drap og andre forbrytelser. En av kjerneoppfatningene til QAnon-tilhengere er at Trump forsøkte å avsløre en satan-tilbedende barnesex-kabal som består av fremtredende demokrater og Hollywood-eliter.

Trump har forsterket sosiale medier-kontoer som promoterer QAnon, som har gått fra den ytre høyre kanten av internett til en stift i mainstream republikansk politikk.

Mange av opprørerne som stormet Capitol den 6. januar 2021 støttet QAnons apokalyptiske tro på nettet før de reiste til nasjonens hovedstad for Trumps «Stop the Steal»-rally den dagen. Et diskusjonsforum tidligere kjent som TheDonald.win yret av planer om vold dager før beleiringen.

Før QAnon omfavnet mange Trump-tilhengere den avkreftede «Pizzagate»-konspirasjonsteorien om at fremtredende demokrater drev en barnesexhandel fra den (ikke-eksisterende) kjelleren til en pizzeria i Washington. I 2017 ble en mann fra North Carolina dømt til fengsel for å ha avfyrt en pistol inne i restauranten.

Under sin kampanje i 2024 har Trump økt sin kampretorikk ved å snakke om gjengjeldelse mot fiendene sine. Han spøkte nylig med klubbangrepet på Paul Pelosi og foreslo at pensjonert general Mark Milley, tidligere styreleder for Joint Chiefs of Staff, ble henrettet for forræderi.

Trusler mot lovgivere og valgfunksjonærer er vanlig, med mål som spenner over nasjonens politiske skillelinjer: En mann i California venter på rettssak på anklager om at han planla å drepe høyesterettsdommer Brett Kavanaugh, kandidat for Trump, i sitt hjem i Maryland.

Trumps nederlag til demokraten Joe Biden i valget i 2020 stoppet ikke spredningen av QAnon-påvirkede konspirasjonsteorier eller dens uoppfylte profetier. Den lederløse bevegelsens stadig utviklende ideologi adopterer ofte troen til andre konspirasjonsteorier.

«Det har utviklet seg veldig bra med tiden og aktuelle hendelser,» sa Sheehan Kane, datainnsamlingssjef for Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism, eller START, basert ved University of Maryland.

I en artikkel fra 2021 undersøkte Kane og Michael Jensen, seniorforsker ved START, QAnon-inspirerte forbrytelser begått av 125 tilhengere siden konspirasjonsteorien dukket opp på bildetavlen 4chan i 2017. De fant ut at flere av «ekstremistiske lovbrytere» var knyttet til QAnon enn noen annen ekstremistisk gruppe. eller en bevegelse i USA.

«I 2020 har millioner av mennesker blitt radikalisert i denne konspirasjonsteoriens navn. Det er virkelig vanskelig å si hvem som skal mobilisere til fordel for en konspirasjonsteori,» sa Kane.

DePape, Paul Pelosi-angriperen, sa at hans interesse for høyreorienterte konspirasjonsteorier begynte med GamerGate, en online trakasseringskampanje mot feminister i videospillindustrien. Fra og med 2014 terroriserte kvinnefiendtlige spillere spillutviklere og andre kvinner i bransjen med trusler om voldtekt og død.

Brianna Wu, et av GamerGates opprinnelige mål, sa at hun ikke var overrasket over å høre at det var knyttet til et politisk motivert angrep nesten et tiår senere. Wu sa at GamerGate vokste ut av de samme online-hjørnene som skapte høyreekstreme konspirasjonsteorier som Pizzagate og QAnon.

«Dette er et radikaliseringsmønster som vi ser om og om igjen på tvers av alle politikkområder,» sa Wu. «Dette er ikke et problem for høyre kontra venstre. Dette er et problem med radikalisering som skjer på nettet. Vi trenger en politisk respons. «

DePape sa at han dro til hjemmet til Nancy Pelosi og hadde til hensikt å spørre henne om russisk innblanding i valget i 2016. Han sa at han hadde til hensikt å ha på seg en oppblåsbar enhjørningsdrakt under opptak, og deretter laste opp videoen til Internett.

DePape skal ha fortalt myndighetene at hans andre mål inkluderer en professor i kvinne- og queerstudier ved University of Michigan. Han fortalte jurymedlemmene at han lærte om professoren mens han lyttet til en konservativ kommentator.

DePapes spiral inn i konspirasjonsteorier er et klassisk eksempel på radikalisering, ifølge ekstremismeeksperter som sier at integreringen av falske, bigotte og skadelige ideer i radioprogrammer, kabelnyheter, sosiale medier og andre offentlige nettfora har gjort dem mye mer tilgjengelige. .

Problemet forverres av slapp innholdsmoderering på sosiale medier og en voksende «konspirasjonsskapende hytteindustri» som forsøker å bruke ekstrem retorikk for å tjene eller utvide sitt publikum, sa Brian Hughes, professor ved universitetet. Amerikansk, assisterende direktør for Forsknings- og innovasjonslaboratorium for polarisering og ekstremisme.

«Noen mennesker i dette store publikumet vil være mennesker som DePape, som med vilje vil begå en voldshandling basert på denne falske og skadelige informasjonen som har blitt gitt dem,» sa Hughes.

Konspirasjonsteorier er forførende av design, og får de som er mottakelige for dem til å fordype seg fullstendig, sa Amarnath Amarasingam, ekstremismeforsker og professor ved Queen’s University i Canada. DePape vitnet om at han før angrepet ofte spilte videospill i timevis mens han hørte på politiske podcaster.

Å gjentatte ganger høre at politiske motstandere eller regjeringsledere er ansvarlige for onde handlinger gir troende en syndebukk for problemene deres og et «moralsk oppdrag» for å gjøre noe med dem, sa Amarasingam.

Amerikanske valgår er ofte preget av vold, sa Ware fra Council on Foreign Relations, enten det er hatkriminalitet som svar på hvem en bestemt kandidat er eller voldelige reaksjoner på ugunstige utfall. «Så vi må absolutt forvente slike hendelser i 2024,» sa han.

Trumps tilbakevending til embetet neste år, sammen med hans nåværende juridiske kamper, vil garantert forsterke politisert retorikk og kan føre til mer ekstremistisk vold, sier eksperter.

«Donald Trump har en måte å stilltiende støtte vold uten å si noe som nødvendigvis er en klar støtte til det,» sa Hughes.

For å bekjempe potensiell vold, bør amerikanere prøve å senke tonen i den politiske diskursen og være på vakt mot de som står dem nær som kan være på vei mot radikalisering, sier eksperter.

«Å bruke timer og timer på å konsumere konspirasjonsteorier er berusende,» sa Hughes. «Det bedøver deg fra bekymringene i ditt daglige liv på samme måte som noen medisiner gjør. Og jeg tror vi må flytte tankegangen vår litt i den retningen, så vi kan begynne å se på dette som folkehelseproblemet som det er. det er det virkelig.

——

Associated Press-skribent Olga R. Rodriguez i San Francisco bidro til denne rapporten.

Related Videos

Leave a Comment