Home » Det amerikanske militæret skal snart trene ukrainske jagerpiloter

Det amerikanske militæret skal snart trene ukrainske jagerpiloter

by Ashley Olsen

USA skal snart trene ukrainske jagerpiloter. Fra og med oktober skal det amerikanske militæret trene ukrainske piloter i USA på F-16 jagerfly, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Engelskopplæringen forventes å starte i september, etterfulgt av flytrening i oktober.

ANNONSE

Pentagon har ikke navngitt en rekke piloter. Ukraina bestemmer det totale antallet piloter som skal trenes, sa Pentagon-talsmann Pat Ryder. Den amerikanske treningen tar sikte på å utvide koalisjonens treningsevner for kampfly med en ekstra plassering.

Ryder kommenterte heller ikke mer detaljert leveringsplanen for F-16-fly til Kiev. Dette spørsmålet oppstår først etter at pilotopplæringen er fullført. Det er måneder, ikke uker. Jettrening er komplisert og kan ikke forhastes.

Norge lover Ukraina Iris-T-missiler og F-16-fly

I mellomtiden ble Norge det tredje landet etter Danmark og Nederland som kunngjorde at det ville forsyne Ukraina med F-16 jagerfly samt Iris-T luftvernmissiler, som nevnte norske statsminister Jonas Gahr Støre under et besøk til Kiev.

Ukraina trenger akutt mer militært utstyr, missiler og luftvernmissiler, sa Gahr Støre. Dette er grunnen til at Norge støtter landet angrepet av Russland på alle måter:

«Da USA ga grønt lys for pilotopplæring og hele infrastrukturen, støttet Norge umiddelbart dette engasjementet og norske trenere deltar i dette samarbeidet med andre land.»

Til å begynne med ga han ikke noe eksakt tall. Ifølge VGs nyhetsside skal det være mellom fem og ti fly.

Ukraina kunngjør vellykket kommandooperasjon på Krim

Den ukrainske hæren rapporterer at en spesialenhet har landet med hell vest på Krim-halvøya, annektert av Russland siden 2014.

Under kommandooperasjonen ved Kapp Tarchankut heiste soldatene et ukrainsk flagg og klarte å ødelegge russisk luftforsvar og deretter trekke seg tilbake uten tap til det ukrainsk-kontrollerte området. Det var tidligere en skuddveksling mellom russiske styrker og en ukrainsk kommandosoldat.

«Enheter av HUR (ukrainsk militær etterretningstjeneste) gjennomførte en landing som en del av en spesiell operasjon, alle oppgavene ble fullført,» bekreftet HUR-talsperson Andriy Yussov til ukrainske medier.

Russiske medier rapporterte imidlertid at angrepet ble slått tilbake og ukrainerne ble drept.

Kampene fant sted ved Cape Tarchankut, helt vest på halvøya, nær byen Mayak. I følge russiske nyhetskanaler «Mash» og «Shot» landet angriperne i nærheten av en campingplass ombord i gummibåter. Ferierende ble overrasket av skudd og eksplosjoner.

ANNONSE

«Skutt», som siterer russiske etterretningskilder, rapporterte at mannskapene på fire gummibåter – omtrent 15 til 20 mann – senere ble drept.

Yussov på sin side benektet ukrainske tap under kommandooperasjonen. Tvert imot lyktes det å svekke de russiske styrkene. Men han sa at han ikke kunne gi nøyaktig informasjon om russiske tap. Informasjon gitt av begge stridende parter kan ikke verifiseres uavhengig.

Related Videos

Leave a Comment