Home » Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Libanon, Myanmar, Nepal, Sør-Sudan, Libya

Dagens nyheter: Okkupert palestinsk territorium, Libanon, Myanmar, Nepal, Sør-Sudan, Libya

by Ashley Olsen

Okkupert palestinsk territorium

OCHA er ekstremt bekymret over eskaleringen av vold og spenninger på Vestbredden. OCHA sa Antall drepte palestinere siden 7. oktober representerer 42 % av alle palestinske dødsfall på Vestbredden i 2023.

I går ble 18 palestinere, inkludert et barn, drept av israelske styrker. Den dødeligste hendelsen, som varte i 12 timer, fant sted i flyktningleiren Jenin og etterlot 13 døde. Operasjonen ga opphav til væpnede sammenstøt og luftangrep, som forårsaket betydelig skade på leirens infrastruktur.

Siden 7. oktober har 167 palestinere, inkludert 45 barn, blitt drept av israelske styrker. Åtte andre mennesker, inkludert et barn, ble drept av israelske bosettere. Tre israelere ble drept i palestinske angrep.

I Gaza sier OCHA at folk fortsatte å flykte sørover. Mer enn 50.000 mennesker flyktet i går til fots eller i eselvogner.

Flere lastebiler kom inn i Gaza i går, men volumet av bistand som kommer inn i Gaza er fortsatt totalt utilstrekkelig og mer enn ett inngangspunkt er nødvendig.

I går krysset 65 lastebiler – som fraktet mat, medisiner, helseprodukter, flaskevann, tepper og hygieneprodukter – samt syv ambulanser grensen fra Egypt til Gaza. Dette bringer til 821 antall lastebiler som har kjørt inn i Gaza siden 21. oktober.

Intense kamper fortsetter og sykehus eller deres umiddelbare omgivelser skal ha blitt rammet. Naser barnesykehus i Gaza City ble truffet i et luftangrep i går, og skal ha drept tre mennesker og skadet flere titalls flere. Partnere rapporterte at omgivelsene til Shifa sykehus også ble berørt.

I tillegg til skadene, fortsetter helseinstitusjoner å være påvirket av mangelen på drivstoff, med noen tvunget til å stenge operasjonsrom og oksygenproduksjonsanlegg.

I nord advarer OCHA om at matsituasjonen forverres, med partnere som ikke har kunnet yte bistand de siste åtte dagene. I går var ingen bakerier aktive på grunn av mangel på drivstoff, vann og hvetemel, samt skadene som ble påført mange mennesker.

I sør er tilgangen på brød også vanskelig, fordi den eneste operative møllen ikke kan fungere på grunn av mangel på strøm og brensel. Bare ett av bakeriene som er inngått av World Food Program, sammen med åtte andre bakerier i sør, leverer brød til krisesentrene med jevne mellomrom, avhengig av tilgjengeligheten av mel og drivstoff. Folk står i kø i timevis foran bakerier, hvor de blir utsatt for luftangrep.

Noen essensielle matvarer, som ris og vegetabilsk olje, er nesten utsolgt på markedene. Andre produkter – inkludert hvetemel, meieriprodukter, egg og mineralvann – har forsvunnet fra butikkhyllene i Gaza de siste to dagene.

Libanon

Den humanitære koordinatoren i Libanon, Imran Riza, advarte i dag om tegn på eskalerende spenninger i landet.

I en uttalelseRiza sa at FN nylig har vært vitne til alarmerende angrep som har drept og skadet sivile i Sør-Libanon, inkludert kvinner, barn og mediearbeidere.

Privat eiendom, offentlig infrastruktur og jordbruksland led også betydelig skade, og tvang mer enn 25 000 mennesker på flukt.

Mr. Riza oppfordret alle parter til å utvise tilbakeholdenhet og unngå ytterligere eskalering, og han gjentok FNs forpliktelse til å fortsette å gi nødhjelp til sivile i nød, uansett hvor de er.

Burma

OCHA rapporter at intense kamphandlinger i det nordlige Shan, Myanmar, fortsetter og sprer seg nå til nordvest i landet.

På to uker ble rundt 90 000 mennesker på flukt i det nordlige Shan og Sagaing-regionen. Kritiske veier i det nordlige Shan er fortsatt hindret av sjekkpunkter som drives av begge sider.

Telefon- og internettjenester er fortsatt begrenset utenfor Lashio kommune, og Lashios hovedflyplass har vært stengt siden opptrappingen av kampene. Dette hemmer bevegelsen av mennesker, humanitær tilgang og kommunikasjon med mennesker i nød.

Ytelsen av livreddende hjelp til berørte sivile i det nordlige Shan – inkludert kontanter, mat og viktige gjenstander – fortsetter der det er mulig. Vi anslår at rundt en tredjedel av de trengende har mottatt en eller annen form for bistand så langt.

Totalt 1 million dollar fra Myanmar Humanitarian Fund vil bli utbetalt for å møte nye behov i det nordlige Shan. Denne støtten er imidlertid utilstrekkelig til å møte de økende behovene, Humanitær responsplan for Myanmar for tiden bare 28 prosent finansiere.

Nasjonalt er mer enn 2 millioner mennesker nå internt fordrevne og trenger fortsatt tilstrekkelig husly, mat og grunnleggende tjenester for overlevelse og beskyttelse.

Lokale og internasjonale humanitære partnere er fortsatt forpliktet til å bli og handle, og nå minst 2,5 millioner mennesker over hele landet innen utgangen av september 2023, til tross for underfinansiering og alvorlige tilgangsbegrensninger.

Det humanitære samfunnet i Myanmar oppfordrer alle parter i konflikten til å respektere internasjonal humanitær lov, og beskytte livene og velværet til sivile og hjelpearbeidere som prøver å hjelpe dem.

Nepal

En uke etter at Vest-Nepal ble rammet av et dødelig jordskjelv, sier OCHA at det er rapportert om mer enn 400 etterskjelv denne uken. Folk ble tvunget til å overnatte ute eller i provisoriske tilfluktsrom i iskaldt vær.

FN fortsetter å støtte den regjeringsledede responsen. Verdens matvareprogram delte ut åtte tonn ferdigmat, nok til å mate 10 000 mennesker i tre dager. UN Women har opprettet to felleskjøkken drevet av en gruppe kvinner.

UNICEF satte opp tre medisinske telt for å sikre kontinuitet i helsetjenestene, og delte ut bøtter, hygienesett og mobile toaletter for å møte behovene til mer enn 20 000 mennesker.

Verdens helseorganisasjon gir teknisk støtte, koordinering og informasjonshåndtering på føderalt og provinsielt nivå og har levert seks kjøretøyer for feltoperasjoner.

FNs befolkningsfond har gitt mer enn 10 000 verdighetssett til kvinner og ungdomsjenter.

Med fallende temperaturer advarer OCHA om at det er et presserende behov for varme klær, vinteriserte tilfluktsrom, helsetjenester og mathjelp.

Sør-Sudan

Fungerende humanitær koordinator i Sør-Sudan, Marie-Hélène Verney, i dag dømt et dødelig angrep mot humanitære arbeidere sørøst i landet.

Den 6. november ble en ernæringsansvarlig – en sørsudanesisk statsborger som jobber for en internasjonal NGO – drept mens han reagerte på et mistenkt meslingeutbrudd i den administrative sonen Greater Pibor.

Siden starten av året har fire hjelpearbeidere blitt drept under tjenesten i Sør-Sudan. Humanitære soldater er i frontlinjen og gir livreddende hjelp til de mest sårbare sørsudanerne.

Tilgangsbegrensninger, byråkratiske hindringer, vedvarende vold og utbredt kriminalitet fortsetter å hemme leveringen av humanitær hjelp over hele landet, med mer enn 9 millioner mennesker som trenger hjelp.

Libya

OCHA sier at to måneder etter at dødelige flom ødela Øst-Libya – som rammet rundt 250 000 mennesker – er internasjonal støtte til hjelpearbeid fortsatt viktig.

De 71 millioner dollar Lynkald for Libya er flomresponsen mindre enn halvparten finansiere.

Mer enn 43 000 mennesker er fortsatt på flukt av flommen – og mer enn 8000 er fortsatt savnet. FN og dets partnere har gitt humanitær bistand til rundt 180 000 mennesker de siste to månedene, inkludert mat, kontanthjelp og huslysett.

OCHA er fortsatt bekymret for den økte risikoen for smittsomme sykdommer på grunn av skadet vann- og sanitærinfrastruktur, med rundt 6500 tilfeller av diaré rapportert til dags dato. Vanntransport fortsetter å sikre at kvinner, menn og barn har tilgang til rent drikkevann.

Related Videos

Leave a Comment