Home » Uavhengighetsmarsj: Mindre folkemengder ventet på nasjonalistrally i Polen | Politiske nyheter

Uavhengighetsmarsj: Mindre folkemengder ventet på nasjonalistrally i Polen | Politiske nyheter

by Russell Crowe

Warszawa, Polen – Tusenvis av mennesker forventes å delta i en nasjonalistisk marsj i den polske hovedstaden Warszawa lørdag i det arrangørene beskriver som den «største patriotiske demonstrasjonen i Europa».

De siste årene har den årlige uavhengighetsmarsjen tiltrukket seg opptil 250 000 deltakere.

Men i år forventer eksperter og deltakere lavere valgdeltakelse, på grunn av interne splittelser blant rallyets ledere og etter at Confederation Party, arrangementets tradisjonelle allierte, led et spektakulært valgnederlag forrige måned.

Marsjen ble først holdt i 2010 for å minnes Polens uavhengighetsdag, og tiltrekker seg typisk høyreorienterte, konservative og nyfascistiske grupper fra hele Europa og USA.

Tradisjonelt foregår det mot et bakteppe av rasistiske, fremmedfiendtlige og antiliberale tilrop.

Lørdagens marsj starter klokken 14 lokal tid.

«Det ser ut til at marsjen vil bli mye mindre og mindre synlig,» sa Przemyslaw Witkowski, en assisterende professor ved Collegium Civitas og forsker på politisk ekstremisme, til Al Jazeera. «Det er også et mindre antall personer som har meldt seg på det som kalles March Guard – en gruppe frivillige som driver, beskytter og kontrollerer arrangementet. »

Men samtidig kunne et mindre antall mennesker se mer «radikale» og voldelige krefter spille inn, sa han.

«Når en ny, mer venstreorientert regjering er på plass, vil vi møte mye større spenning, som vi kan føle til og med i år, når marsjen fortsatt har status som en årlig begivenhet,» sa Witkowski. «Denne avgjørelsen kan bli omgjort neste år, og når marsjen møter registreringsproblemer, kan vi helt sikkert forvente mer vold. »

Årets slagord, «Polen har ennå ikke gått til grunne», refererer til åpningsordene i nasjonalsangen, etterfulgt av «så lenge vi lever».

Sangen, skrevet i 1797 da Polen var utenfor verdenskartet, var ment å øke moralen til de polske legionene som kjempet sammen med Napoleon i Italia. Den formidlet budskapet om at til tross for mangelen på en egen stat, hadde den polske nasjonen ført en kamp for sin uavhengighet.

Situasjonen i Polen kunne ikke vært mer forskjellig fra den som er beskrevet i sangen.

Imidlertid tror mange på den politiske høyresiden at resultatene av det nylige parlamentsvalget, der koalisjonen dannet av den liberale Civic Platform, den konservative Third Way og det venstreorienterte Lewica-partiet gikk seirende ut, vil føre til en gradvis erosjon av politisk høyre politisk situasjon i landet. selvstendighet.

Liberale politiske krefter, som tradisjonelt er pro-europeiske og tar til orde for sterkere europeisk integrasjon, blir sett på med økt mistenksomhet av høyresiden, spesielt av Confederation Party, som forventes å få mellom 12 og 14 prosent av stemmene. Han endte med 8,6 prosent.

«Vi kan forvente – med stor sannsynlighet – en endring i EU-traktatene, som vil påvirke Polens suverenitet og uavhengighet på den internasjonale arenaen, spesielt innenfor rammen av [European Union]» Bartosz Malewski, president for foreningen March for Independence, sa til journalister i oktober.

«Dette slagordet uttrykker også vår holdning til behovet for å understreke suverenitet og trusselen mot suverenitet. »

Andre deltakere i marsjen var enige.

Grzegorz Cwik fra den nasjonalistiske Niklot-foreningen sa til Al Jazeera at han fryktet «føderaliseringen av EU, kutt i militærutgifter og avvikling av sosiale programmer».

Så langt har ikke den vinnende koalisjonen bygget en regjering, men de siste valgresultatene er ikke de eneste utfordringene som arrangørene står overfor.

Den tidligere lederen av foreningen March for Independence, Robert Bakiewicz, har i årenes løp vokst nærmere Law and Justice, det tidligere regjerende nasjonalistpartiet, og har blitt sett på som å bruke arrangementet for sine egne politiske gevinster.

Mange demonstranter anklaget ham også for å gjøre protesten for mainstream og kjempe mot radikale nasjonalister, som faktisk er grunnleggerne av arrangementet.

«Jeg tror de siste årene har formatet på marsjen dessverre blitt mer som en piknik og hooligans, for eksempel, sluttet å delta,» sa Cwik.

Til syvende og sist førte en tvist mellom Bakiewicz og marsjledere nær konføderasjonskretser til en offentlig utveksling av anklager og at Bakiewicz ble fjernet fra sin stilling.

Bakiewicz ble også anklaget for å ha oppbevart passord til Independence March sine sosiale medier-kontoer, og blokkert den nye ledelsens tilgang til de mye fulgte fansidene.

Han stiller neppe opp til marsjen.

Related Videos

Leave a Comment