Home » «Bryte reglene»

«Bryte reglene»

by Liv Ullmann

Fredag ​​morgen ble det sagt at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy ønsket å sende en melding til CES. Mindre enn 24 timer senere er alt annerledes.

Neste lørdag taler ikke Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy i finalen i årets Eurovision Song Contest. Dette ble annonsert av European Broadcasting Union (EBU), som organiserer ESC.

Som et resultat kunne ikke 45-åringens forespørsel om å henvende seg til publikum via video innvilges, «da dette ville bryte reglene for arrangementet», sa han. ESC er et internasjonalt underholdningsshow med strenge regler, hvorav en er «arrangementets ikke-politiske natur». «Dette prinsippet forbyr muligheten for å komme med politiske eller lignende uttalelser i konkurransesammenheng,» sa EBU. Imidlertid ble Selenskys ønske uttrykt med «prisverdige intensjoner».

Selenskyi nektet for å ha ønsket en hilsen

Det var fredag ​​morgens melding. Så tenoren var klar: Dessverre kunne ikke Ukrainas forespørsel etterkommes. I fjor vant han tross alt ESC med Kalush Orchestra-bandet – og dermed retten til å være vertskap for konkurransen i 2023. Men på grunn av den pågående krigen i Ukraina bestemte European Broadcasting Union seg for å være vertskap for «ESC i Liverpool.

Ukraina: Tvorchi med «Heart Of Steel» representerer landet på ESC i år. (Kilde: Jessica Gow/TT via imago-bilder)

Men til tross for denne hikken, tok ESC-arrangørene tilsynelatende noe galt. For fredag ​​ettermiddag avviste en talsmann for Selenskyi nyheten om at presidenten ønsket å sende en hilsen. – Presidentens kontor har ikke kontaktet arrangørene av Eurovision Song Contest og foreslått at Zelenskyy vil holde en virtuell tale under finalen eller en hvilken som helst annen scene, sa talsmann Sergii Nykyforov til den ukrainske avisen Kiev Independent fredag.

I finalen skal landet til fjorårets vinner fortsatt hedres. «Ikke mindre enn elleve ukrainske artister vil opptre, inkludert fjorårets vinner Kalush Orchestra.» Ulike regioner i landet vil også spille hovedrollen i flere kortfilmer.

Andre semifinale: disse lagene har bestått

Den andre semifinalen i ESC fant sted 11. mai. Så er det: Albania, Kypros, Estland, Belgia, Østerrike, Litauen, Polen, Australia, Armenia og Slovenia går videre til lørdagens finale. De får selskap av Kroatia, Moldova, Sveits, Finland, Tsjekkia, Israel, Portugal, Sverige, Serbia og Norge fra den første semifinalen. Videre er Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Spania automatisk representert som «Big Five», akkurat som fjorårets vinner Ukraina.

Das Erste, ONE og eurovision.de sender «ESC – Der Countdown» med Barbara Schöneberger 13. mai fra kl. 20:15. Direktesendingen av musikkarrangementet fra Liverpool følger klokken 21.00.

Related Videos

Leave a Comment