Home » Russlands hemmelige våpen? Hvithviten etterlater eksperter forvirret

Russlands hemmelige våpen? Hvithviten etterlater eksperter forvirret

by Russell Crowe

Hvalen ble først kjent i 2019 for å ha trakassert norske fiskere og brukt et belte med russisk skrift på. Nå er oppførselen til dyret igjen et mysterium.

En beluga som antas å ha blitt trent av den russiske marinen, har dukket opp for første gang på tre år. Denne gangen ble dyret observert utenfor den svenske kysten, melder britiske «Guardian».

Hvalen utløste spekulasjoner i Norge i 2019 på grunn av dens merkelige oppførsel. Han hadde også på seg en sele med russiske markeringer på. Norge anklaget deretter Moskva for å tjene som russisk spion.

Nå lurer haveksperter igjen på oppførselen til hvithval: Siden 2019 har dyret sakte beveget seg langs norskekysten mot Sverige. I løpet av de siste månedene har ting plutselig akselerert. Hvalen dukket opp i Hunnebostrand utenfor sørvestkysten av Sverige sist søndag.

«Jeg vet ikke hvorfor han har blitt så rask nå»

– Vi vet ikke hvorfor det går så fort nå, sier Sebastian Strand, marinbiolog ved OneWhale, til The Guardian. Det er spesielt merkelig at hvalen «beveger seg veldig raskt bort fra sitt naturlige miljø».

Belugaen: Fiskere frigjorde hvalen fra en sele, som på grunn av skriften «Utstyr St. Petersburg» utløste spekulasjoner om hvalens opprinnelse. (Kilde: dpa bilder)

Hvalens ekstraordinære oppførsel kan skyldes en naturlig årsak: «Det kan være hormoner som driver den til å søke en ektefelle. Eller ensomhet, siden hvithvalen er en veldig sosial art – det kan være at den leter etter en make. andre hvithvaler» «, ifølge Strand. . Dyret er beregnet til å være 13 eller 14 år gammelt. Ifølge Strand spiller hormoner også en rolle.

Den nærmeste hvithvalbestanden er i Svalbard-skjærgården, halvveis mellom nordkysten av Norge og Nordpolen. Hvalen antas å ikke ha hatt kontakt med andre hvithvaler siden den kom til Norge i april 2019.

Hvalen gjør arbeidet vanskelig for fiskere i Norge

Norske fiskere utenfor Finnmark slo alarm i 2019 da en hvithval iført sele trakasserte båtene deres. Havforskere har også lagt merke til uvanlig oppførsel: sjøpattedyret søker aktivt etter skip, til og med trekker gjenstander og tau.

Kort tid etter ble også selen hvalen hadde på seg fjernet. Ifølge en rapport fra The Guardian bar innsiden av armbåndet en merkelig inskripsjon: «Utstyr fra Saint-Petersburg». I tillegg ble det festet et kamera til støtten.

Den norske fiskeren Joergen Ree Wiig observerer hvithvalen.  Fiskere slapp hvalen fra en sele på grunn av skriften "Utstyr St. Petersburg" har skapt spekulasjoner om hvalens opprinnelse.
Den norske fiskeren Joergen Ree Wiig observerer hvithvalen. (Kilde: dpa bilder)

Norge siktet deretter den russiske marinen. Landet har anklaget Russland for å trene hval i spesialstyrker og bruke dem som våpen. Moskva har aldri offisielt svart på spekulasjoner om at dyret kan være en «russisk spion». Russiske eksperter har imidlertid påpekt at hvalen neppe vil bli brukt av det russiske militæret, men trolig til vitenskapelige formål.

Bruk av delfiner og sel i den russiske hæren

Bruken av sjøpattedyr i det russiske militæret er imidlertid ikke nytt. Sovjetunionen trente allerede delfiner for rekognosering på 1980-tallet. Programmet ble avviklet på 1990-tallet. En rapport fra 2017 fra den russiske TV-kanalen TV Zvezda dokumenterer imidlertid seler, hvithval og flaskenosedelfiner trent til militære formål i Polhavet.

Spesielt skal hvithvaler brukes til å vokte inngangene til marinebaser, som Guardian melder. Dyrene er veldig territorielle og kan drepe fremmede som går inn på deres territorium.

På den annen side ville delfiner og sel ha blitt trent blant annet til å bære verktøy for dykkere og til å oppdage torpedoer, miner og annen ammunisjon. Belugaer anses som svært følsomme for kulde og kan ikke huske like mange menneskelige kommandoer som seler, for eksempel.

Related Videos

Leave a Comment