Home » Biden og Erdogan vil jobbe med forholdet deres

Biden og Erdogan vil jobbe med forholdet deres

by Russell Crowe

– Vi har tenkt å ha en god samtale, sa en konsentrert Biden til journalister i begynnelsen av møtet – og samtidig reiste han spørsmål om menneskerettigheter og Tyrkias tilnærming til Russland.

Så lukket de to høvdingene og deres medhjelpere døren i nesten en time. Under møtet skal Biden ha bekreftet Tyrkias viktige posisjon som NATO-alliert, men også økt Ankaras beholdning av et russisk luftforsvarssystem, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus. Sistnevnte har lenge vært en spiker i øyet for USA.

rystende forhold

Erdogans sekretariat sa at møtet fant sted i en «positiv ånd» og at lederne uttrykte et felles ønske om å «styrke og forbedre» forholdet mellom de to landene.

De to presidentene har imidlertid ikke et helt friksjonsfritt forhold. Sist de møttes var under NATO-toppmøtet i Brussel i sommer.

Årsakene til det vaklende forholdet er blant annet Tyrkias beslutning om å kjøpe det russiske luftvernsystemet S-400 i 2019. Som et resultat av dette innførte USA på slutten av fjoråret sanksjoner mot den tyrkiske myndigheten for SSB-militæret anskaffelse.

Senest, i september i år, sa Erdogan til amerikansk TV at han ikke vil utelukke ytterligere våpenavtaler med Russland, til tross for trusler om ytterligere amerikanske sanksjoner. Og i et intervju med det anatolske statlige nyhetsbyrået omtrent samtidig, innrømmet han at forholdet til supermakten i Vesten holdt på å bryte sammen.

«Ærlig talt kan jeg ikke si at det tyrkisk-amerikanske forholdet er på topp,» sa han.

Skygger av den diplomatiske krisen

I tillegg kommer det faktum at en diplomatisk krise – som også Sverige var involvert i – har tilslørt forholdet. Dette er Erdogan som i forrige uke erklærte at ti utenlandske ambassadører i Ankara – inkludert USA og Sverige – er uønskede personer i landet.

Årsaken til det tyrkiske sinnet var kravene fra de utpekte ambassadørene om løslatelse av den fengslede forretningsmannen og aktivisten Osman Kavala.

Siden har det imidlertid skjedd en form for reversering og tonen overfor ambassadørene er ikke så høy.

– Jeg er ærlig talt ikke sikker på at dette møtet kan holdes hvis han (Erdogan) gjennomfører deportasjonen, sa en Bident-tjenestemann før møtet.

Det er uklart om den diplomatiske krisen ble tatt opp under møtet. Ifølge Det hvite hus skal imidlertid Syria-krisen, bistand til Afghanistan og situasjonen i Libya ha blitt diskutert, sammen med menneskerettigheter og den juridiske situasjonen i Tyrkia.

Related Videos

Leave a Comment