Home » Årsdagen for Aminis død: spenning i Iran, solidaritet i utlandet – HARZ KURIER

Årsdagen for Aminis død: spenning i Iran, solidaritet i utlandet – HARZ KURIER

by Ashley Olsen

Med strenge sikkerhetstiltak plasserte iranske styrker kurdiske regioner i unntakstilstand på årsdagen for protestikonet Jina Mahsa Aminis død. Aminis far ble midlertidig arrestert og avhørt i hjembyen Saghes, rapporterte flere kurdiske menneskerettighetsgrupper.

Familien hans skal ha blitt skremt de siste ukene. I Berlin, Hamburg, Frankfurt og andre tyske byer viste tusenvis av mennesker sin solidaritet.

Denne lørdagen markerte førsteårsdagen for Aminis død, som utløste de verste opprørene i Iran på flere tiår høsten 2022. Islamske moralvakthunder arresterte den daværende 22-åringen fordi hun ikke hadde på seg et hodeskjerf på riktig måte. Nøyaktig hva som skjedde videre er uklart den dag i dag: den unge kvinnen falt til slutt i koma og døde på sykehus. Tusenvis av mennesker strømmet til Aminis begravelse. Med utgangspunkt i de kurdiske regionene spredte protestene seg som ild i tørt gress.


Som et resultat gikk spesielt den yngre generasjonen ut i gatene mot den undertrykkende politikken til islamske ledere under slagordet «Kvinner, liv, frihet». Statlige myndigheter undertrykte voldelig protester som hadde holdt landet på kanten i flere måneder. Etter anmodning fra iransk justis ble syv menn henrettet i forbindelse med protestene. I stille protest ignorerer fortsatt mange kvinner plikten til å bære skjerf – noe som aldri har skjedd i denne grad i Iran.

Solidaritetsmøter i Tyskland

I Tyskland fant det sted ulike demonstrasjoner og aksjoner i flere byer for å markere dette jubileet. I Hamburg anslår situasjonssenteret at rundt 2500 mennesker deltok i demonstrasjonene. Det var isolerte trafikkforstyrrelser. I Berlin foregikk aksjoner blant annet ved Großer Stern og foran Riksdagsbygningen. Demonstranter samlet seg med iranske flagg med en sol. Noen av dem hadde festet et papir på overkroppen som viste et bilde av den unge kurdiske kvinnen Amini.

Kurdiske regioner i Iran i unntakstilstand

Aminis hjemby Saghes ble forseglet før årsdagen for hans død. I utgangspunktet var det ingen oppfordring til demonstrasjoner, i frykt for at sikkerhetsstyrker ville ty til vold igjen. Folk i kurdiske områder ønsket fortsatt å markere årsdagen for hans død, for eksempel ved å stenge butikker. Ifølge en rapport fra nyhetsbyrået Tasnim arresterte iranske hemmelige tjenester flere innbyggere i kurdiske områder. Det var også en spent stemning i andre byer med rutinekontroller.

Øyenvitner rapporterte fredag ​​at militære enheter og andre nødetater var blitt overført til byer rundt Saghes. Mange nye overvåkingskameraer er også installert. Innbyggere i kurdiske områder snakket også om økt kontroll.

Baerbock er et eksempel

I mellomtiden har den føderale utenriksministeren Annalena Baerbock lovet det iranske folket ytterligere støtte mot undertrykkelse. «Vi setter skjebnen til det iranske folket på dagsordenen i Brussel, New York og Genève,» forklarte den grønne politikeren, for tiden i USA. Der møtte hun fredag ​​(lokal tid) datteren til tysk-iranske Djamshid Sharmahd, dødsdømt i Iran for terrorisme. Han er en av flere tyskere som er fengslet i Iran.

Iranske tjenestemenn rammet av sanksjoner

I forkant av den eksplosive datoen innførte USA og EU nye sanksjoner i forbindelse med den brutale undertrykkelsen av protester. Washington kunngjorde fredag ​​straffetiltak mot 25 iranere, tre iranske statsstøttede medier og et iransk selskap som utfører internettsøk. USAs president Joe Biden hadde tidligere forsikret demonstranter om deres fortsatte støtte.

Ifølge meldinger fredag ​​er fire personer og seks institusjoner og selskaper berørt av EUs straffetiltak. Disse inkluderer to høytstående politifolk, en representant for eliteenheten til de iranske væpnede styrkene, samt flere fengsler og nyhetsbyrået Tasnim, som EU anklager blant annet for å ha publisert falske tilståelser fra demonstranter.

Related Videos

Leave a Comment