Home » Toyota patenterer falske elbilgir

Toyota patenterer falske elbilgir

by Liv Ullmann

Girspaken er viktig i Toyota GR Yaris.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Patentet ser ut til å vise en elbil med en konvensjonell girspak. Men det skal også være mulig å kjøre uten gir. Totalt sett ser det ut til å være en gimmick.

Elektriske motorer forlater sitt maksimale dreiemoment selv når de står stille. Det har redusert behovet for girskiftere, selv om noen produsenter bruker girfunksjoner for å utvide hastighetsområdet. Fremfor alt ser vi på deg, Porsche Taycan.

Ikke alle liker det. Toyota har nå sendt inn en patentsøknad til amerikanske patentmyndigheter med en løsning som skal kunne simulere en manuell girkasse i elbiler. Nyhetssiden melder det InsideEV.

For det kan være ganske morsomt å kjøre bil med manuell girkasse.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Grunnlaget for den tekniske løsningen er en kontrollenhet som justerer dreiemomentet på motoren slik at den imiterer kraftutviklingen ved ulike gir. Løsningen inkluderer en falsk clutchpedal og en falsk girspak, som sammen skal gjenskape følelsen av å kjøre bil med forbrenningsmotor og konvensjonell girkasse.

I patentsøknaden kaller Toyota clutchpedalen for en «pseudo-clutch» og girspaken for «pseudo-spak». Hele spaken er derfor en kunstig historie, og ingenting som egentlig tilfører den elektriske drivkraften noen reell teknisk fordel, annet enn at den kan etterligne en konvensjonell manuell girkasse.

Det er uklart hva Toyotas intensjoner er når det gjelder bruk i kommersielle produkter. Men InsideEVs spekulerer i at løsningen kan brukes i sportsbiler for å gi en dimensjon til kjøreopplevelsen.

Related Videos

Leave a Comment