Home » Kronprins Haakon feirer sin 50-årsdag i Oslo

Kronprins Haakon feirer sin 50-årsdag i Oslo

by Edvard Munch

Oslo. Enten du spiller fotball med fotballstjernen Erling Haaland, på offisielle arrangementer eller går på private turer i den tilsynelatende uendelige norske naturen: Norges kronprins Haakon har lært å se bra ut i de mest forskjellige situasjoner. Sønnen til statsoverhodet kong Harald V og dronning Sonja (begge 86 år) har for lengst blitt, i likhet med sin kone, kronprinsesse Mette-Marit (49 år), en ledende skikkelse i den norske kongefamilien, som hoffet i Oslo kan regne like mye med. som hele nasjonen. Denne torsdagen 20. juli fyller Haakon, som mest sannsynlig en dag blir konge av Norge, 50 år.

Lær mer etter kunngjøringen

Lær mer etter kunngjøringen

Bare en måned etter ham feiret Mette-Marit også 50-årsjubileum, noe som betyr at kronprinsparet blir 100 år sammen i sommer. – Det er en god ting. – Vi er i grunnen midt i livet, sa Haakon til NTB våren. Siden den gang har paret reist til forskjellige deler av landet for å feire sin store dobbeltbursdag.

– Vi tenkte det kunne være fint å reise litt og oppleve Norge sammen med andre, sa Haakon. For noen dager siden sendte han og familien noen sommerønsker via Instagram fra helt nord i landet, hvor de reiste på kongeskipet «Norge». «Kronprinsfamilien ønsker dere en fantastisk sommer», står det på sommerbildene av Haakon, Mette-Marit og deres to voksne barn, prinsesse Ingrid Alexandra (19) og prins Sverre Magnus (17).

Lær mer etter kunngjøringen

Lær mer etter kunngjøringen

Planlagt feiring med hele landet

Den store jubileumsfesten finner endelig sted 25. august: i anledning deres 22-års bryllupsdag inviterer Haakon og Mette-Marit til «gårdsfest» på Oslo slott. I tillegg til 50-årsjubileet bør også selve deres skandinaviske hjemland feires: «Sammen med folk fra hele landet vil kronprinsparet benytte anledningen til å feire Norge som vi har vært med på å forme gjennom årene. disse 50 årene. «, sa de to og kunngjorde på forhånd.

Romslig, moderne og nær folket: som andre kongefamilier prøver nordmenn å fremstå så jordnære som mulig. Haakon og Mette-Marit oppnår dette perfekt. Familien hennes anses som oppriktig, varm og aktuell, som de nylig viste under en årlig fotballkamp mot et lag som har som mål å samle mennesker med ulike funksjonshemminger: Haakon, Mette-Marit, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus. Til tross for støtte fra landslagskapteinene Maren Mjelde og Martin Ødegaard, la de ned mye innsats i til tider kraftig regn, men tapte til slutt knepent. Erling Haaland var også med på en slik kamp i 2022.

Kongefamilie med godt rykte

Spill fotball sammen fremfor offentlige argumenter: Skandaler som de den britiske kongefamilien nylig har opplevd er stort sett ukjent for kongefamilien i Oslo. Kun isolerte kontroverser rundt Haakons søster, prinsesse Märtha Louise (51) og hennes partner, sjamanen Durek Verrett (48), skapte en del uro.

Kronprinsfamilien virker derimot fortsatt sterk – Haakon er ofte en sporty, naturelskende og miljøbevisst tronfølger, som liker å surfe og stå på ski, liker å høre på musikk og noen ganger besøker slottet på sykkel. Mette-Marit regnes i dag som en stor litteraturelsker som også bryr seg om livet i friluft. Når de reiser til utlandet, blir de ofte ledsaget av kommersielle eller kulturelle delegasjoner. Familien bor i boligen Skaugum, nesten 25 kilometer vest for Oslo.

Lær mer etter kunngjøringen

Lær mer etter kunngjøringen

Märtha Louise er nesten to år eldre enn Haakon, født 20. juli 1973 i Oslo. Bare en grunnlovsendring i 1990 tillot den førstefødte å bli statsoverhode. Men siden dette ikke gjelder med tilbakevirkende kraft, vil Haakon en dag arve tronen etter sin far, ikke sin storesøster.

Haakon erstatter allerede jevnlig sin kongelige far på møter og offisielle arrangementer. Dette skyldes blant annet at kongen begynner å bli eldre, har gått med stokk en stund og har måtte legges inn på sykehus av og til den siste tiden. Er Harald utilgjengelig eller på reise, så er Haakon der.

«De er veldig kompetente, de tar på seg flere og flere av våre oppgaver og hjelper oss mye», sa kongen om sønnen og svigerdatteren under et besøk i Danmark i juni. Han og kona Sonja er sikre på at Haakon vil klare rollen som konge i fremtiden. I en fjern fremtid vil Haralds barnebarn Ingrid Alexandra, som nylig fullførte studiene etter 13 år, sitte på tronen – som det første kvinnelige statsoverhodet i Norge.

RND/dpa

Related Videos

Leave a Comment