Home » Jetflyet kastes ut fra det supermassive sorte hullet | Nyheter

Jetflyet kastes ut fra det supermassive sorte hullet | Nyheter

by Liv Ullmann

I tillegg til å fange opp materie, kan sorte hull også kaste ut materie. Dette er det som kan sees på de banebrytende bildene av Messier 87 (M87). Bildene viser et supermassivt sort hull og en energisk stråle som kastes ut fra det.

– Vi vet at jetfly skytes ut fra området rundt sorte hull. Men vi vet ennå ikke hvordan dette skjer. For å forstå hva som skjer, må vi studere hvordan jetstrålen dannes, så nær det sorte hullet som mulig, sa Ru-Sen Lu fra Shanghai Astronomical Observatory, som ledet forskningen, i en uttalelse.

Observasjonene ble gjort ved hjelp av et globalt nettverk av teleskoper brukt av ulike forskningsgrupper rundt om i verden. Blant disse teamene er tre forskere fra Chalmers i Gøteborg, som har bistått ved hjelp av et 20-meters teleskop i Onsala.

– Det sorte hullet i M87 var det første som noen gang ble tatt av et teleskop. Vi har nå et nytt bilde av dette sorte hullet og dets omgivelser, tatt i lys av en annen bølgelengde, med et annet teleskopnettverk, som også inkluderer vårt teleskop i Onsala, sa astronomen Jun Yang i en uttalelse.

Som 5,6 milliarder soler

Galaksen Messier 87 ligger 55 millioner lysår fra Melkeveien. Det sorte hullet inne i galaksen har en masse som tilsvarer 5,6 milliarder soler.

I fremtiden vil forskere gjøre flere observasjoner for å få mer innsikt i hvordan supermassive sorte hull kan skyte ut jetfly.

– Vi planlegger å observere regionen rundt det sorte hullet i sentrum av M87 ved forskjellige radiobølgelengder for å studere jetflyets utslipp videre, sier Eduardo Ros fra Max Planck Institute for Radio Astronomy i uttalelsen.

Forskningen ble publisert i tidsskriftet Natur.

FOR Å VITE MER: Japansk månelander styrtet ved landing
FOR Å VITE MER: En ny eksoplanet på størrelse med jorden er oppdaget
FOR Å VITE MER: Funnet: «grønt monster» inne i en kjent supernova

Se mer

Related Videos

Leave a Comment